ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Πούτιν: Η Κριμαία ήταν και είναι ρωσική γη

| 18/03/2014
 

ΜΟΣΧΑ | “Η Κριμαία ήταν και είναι ρωσική γη” τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώνοντας και επίσημα την προσάρτησή της στη Ρωσική Ομοσπονδία, εξαπολύοντας ταυτόχρονα σφοδρή επίθεση κατά της Δύσης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση ο Ρώσος Πρόεδρος μίλησε για ανεύθυνη στάση της Δύσης στην Ουκρανία, ενώ την κατηγόρησε για υποκρισία κάνοντας αναφορές σε στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, όπως στη Λιβύη ενάντια στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, καθώς και στο Κόσοβο.

Ο Β. Πούτιν μίλησε για “προσπάθειες απαγόρευσης της ρωσικής γλώσσας και αφομοίωσης του ρωσικού πληθυσμού στην Ουκρανία” και τόνισε ότι “στην Κριμαία η ρωσική, η ουκρανική και η γλώσσα των Τατάρων θα είναι ισότιμες”.

Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι στο Κίεβο έχουν αναλάβει νευραλγικές θέσεις ριζοσπαστικοί εθνικιστές, νεοναζιστές και αντισημίτες με τους οποίους η Ρωσία δε μπορεί να συζητήσει, προσθέτοντας ότι: “οι κάτοικοι της Σεβαστούπολης ζήτησαν από τη Ρωσία να τους προστατεύσει, θα ήμασταν προδότες αν εγκαταλείπαμε τους Ρώσους της Κριμαίας”.

Επιχειρώντας μια αναδρομή στο παρελθόν τόνισε ότι η μεταφορά της Κριμαίας από τη Ρωσία στην Ουκρανία το 1954 έγινε με αντισυνταγματικό τρόπο, παρασκηνιακά, από τον τότε ηγέτη του ΚΚ Σοβιετικής Ενωσης Νικίτα Χρουστσόφ.

Ταυτόχρονα καταδίκασε τη στάση της Δύσης και την κριτική που ασκείται έναντι της Ρωσίας. “Μας κατηγορούν ότι κινηθήκαμε έξω από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Είναι καλό που θυμούνται ότι υπάρχει – κάλλιο αργά παρά ποτέ”. Κατηγόρησε τους δυτικούς, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, ότι ασκούν βία κατά κυρίαρχων κρατών, αγνοούν το Συμβούλιο Ασφαλείας, φτιάχνουν και διαλύουν συμμαχίες.

«Δε μας ρώτησαν ποτέ για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Δύση εξαπάτησε τη Ρωσία στην Ουκρανία, διάβηκε την «κόκκινη γραμμή» και η Μόσχα θα πρέπει να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα.

Συμπλήρωσε, τέλος, ότι η Ρωσία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεν διάκειται εχθρικά απέναντί της, ενώ ευχαρίστησε την Κίνα για την «υποστήριξή της» στις ρωσικές θέσεις.

Η επίσημη προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία απαιτεί την τυπική έγκριση του ρωσικού κοινοβουλίου κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Στο μεταξύ, ένας Ουκρανός αξιωματικός έχασε τη ζωή του όταν άγνωστος τον πυροβόλησε σε στρατιωτική βάση στη Συμφερόπολη. Ο ουκρανός πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Ρωσία για «έγκλημα πολέμου», λέγοντας πως η σύγκρουση «περνά από το πολιτικό στο στρατιωτικό επίπεδο». Η ρωσική πλευρά μιλά για ελεύθερο σκοπευτή, που έβαλε, όπως υποστηρίζεται, και κατά των φιλορωσικών δυνάμεων.

Πάντως, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στους ουκρανούς στρατιώτες στην Κριμαία την έγκριση για χρήση των όπλων τους για «να αμυνθούν και να προστατεύουσουν τη ζωή τους» μετά το περιστατικό.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

5 × three =