ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Προτάσεις Βαρθολομαίου για την Ορθοδοξία

| 21/06/2016
 

AΘΗΝΑ | Μια σειρά από προτάσεις που θεωρούνται σταθμός για την Ορθοδοξία έκανε ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τέσσερις προτάσεις που έχουν ως ακολούθως:

1. Να διεξάγεται Αγία και Μεγάλη Σύνοδος κάθε 7 με 10 χρόνια για να εξετάζει και να δίνει λύσεις σε όλα τα σύγχρονα προβλήματα της Ορθοδοξίας.

2. Οι μητροπολίτες των διαφόρων Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρώπη, Αμερική, Ωκεανία και Ασία να μην έχουν όλοι τους ίδιους τίτλους, προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση μεταξύ των πιστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ υπάρχει Αρχιεπισκοπή Αμερικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αρχιεπισκοπή Αμερικής του Πατριαρχείου Αντιοχείας και Αυτοκέφαλη Επισκοπή του Πατριαρχείου Μόσχας. Ανάλογα προβλήματα εμφανίζονται και στην Ευρώπη, όπως στη Μητρόπολη Γερμανίας, όπου υπάρχει ο μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο μητροπολίτης κ. Ισαάκ του Πατριαρχείου Αντιοχείας και ο μητροπολίτης κ. Σεραφείμ του Πατριαρχείου Ρουμανίας.

3. Να υπάρξει εκ νέου στηλίτευση του εθνοφυλετισμού, όπως έγινε τον 19ο αιώνα.

4. Να έχουν περισσότερο θεσμικό χαρακτήρα οι συνάξεις των Ορθοδόξων Προκαθημένων.

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις του οικουμενικού πατριάρχη προκάλεσαν αίσθηση με τους πιο πολλούς πατριάρχες και αρχιεπισκόπους να τις αποδέχονται και θα συζητηθούν τα επόμενα 24ωρα.

Τέλος, ο πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ εξέφρασε μια επιφύλαξη για το θέμα του εθνοφυλετισμού, λέγοντας ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει σε σχέση με τον 19ο αιώνα και ότι το κείμενο πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικό προκειμένου να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις με την έννοια του πατριωτισμού και της αγάπης προς την πατρίδα.