ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Τσίπρας

| 20/08/2015
 

ΑΘΗΝΑ | Διερευνητική εντολή μέσω εμέιλ για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος σtoν αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελο Μεϊμαράκη, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να ζητήσει από τον κ. Παυλόπουλο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, πιθανόν στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. μεϊμαράκης πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 10 το πρωϊ της Παρασκευής για να λάβει δια ζώσης και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. «Θα αξιοποιήσω τη διερευνητική εντολή», δήλωσε ο Ευ. Μεϊμαράκης

Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αργά το απόγευμα της Πέμπτης όπου υπέβαλε την παραίτηση του, ζητώντας του να προχωρήσει στον ορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Συγκρότηση μετώπου με το οποίο θα κατέλθει στις εκλογές ανακοίνωσε η Αριστερή Πλατφόρμα.

«Ένοιωσα την ηθική υποχρέωση να θέσω στη δική σας κρίση όσα έπραξα. Θα υποβάλλω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την παραίτησή μου. Εσείς θα αποφανθείτε με την ψήφο σας αν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τις προϋποθέσεις για να βγούμε από τα Μνημόνια. Θα μας κρίνετε όλους. Εσείς θα αποφασίσετε ποιος θα διαπραγματευτεί».

Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμα του ανακοίνωσε επίσημα την παραίτηση της κυβέρνησης και την προσφυγή σε εκλογές.

“Η λαϊκή εντολή που πήρα στις 25 Γενάρη εξήντλησε τα όριά της. Εσείς με την ψήφο σας θα αποφανθείτε εάν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τα εχέγγυα για να βγούμε απ’ τα μνημόνια.”

«Επαφίεμαι στην κρίση σας με τη συνείδησή μου ήσυχη» δήλωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι προσπάθησε να κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε, ενώ έκανε «την υπόθεση της Ελλάδας παγκόσμια υπόθεση» και «την αντίσταση του λαού, σημαία και κίνητρο πάλης για άλλους ευρωπαϊκούς λαούς».

“Θα ζητήσω την ψήφο του ελληνικού λαού για να ξεδιπλώσω όλες τις πτυχές του προγράμματος. Πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να παραδώσω την ασπίδα των ιδεών σε κανέναν και σας καλώ να δώσουμε την δύσκολη μάχη να ξαναστήσουμε την πατρίδα όρθια”.

Ο πρωθυπουργός αφού παραδέχθηκε ότι “δεν πετύχαμε τη συμφωνία που προσδοκούσαμε πριν τις εκλογές του Γενάρη”, αναφέρθηκε στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης αλλά και στα βήματα και τις επιτυχίες που σημειώθηκαν. Όπως, εγκεκριμένη τριετή συμφωνία, αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, την επαναφορά των εργασιακών σχέσεων, το τέλος των απολύσεων στο δημόσιο, την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, τις επαναπροσλήψεις απολυμένων και δραματικά μικρότερα πλεονάσματα, με συνέπεια τα απαιτούμενα μέτρα να είναι πολύ χαμηλότερα.

Ιδιαίτερα σημαντικό όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ότι η συμφωνία διέπεται από το ευρωπαϊκό και όχι το αποικιοκρατικό αγγλικό δίκαιο. “Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά, αρκεί να θυμηθούμε ποια ήταν η θέση των εταίρων πριν την συμφωνία”.

«Επαφίεμαι στην κρίση σας, περήφανος και ήσυχος με την συνείδησή μου. Διαπραγματευθήκαμε σκληρά. Αντέξαμε σε πιέσεις και εκβιασμούς. Φτάσαμε είναι η αλήθεια στα όριά μας. Κάναμε όμως την Ελλάδα παγκόσμιο πρόβλημα. Η ιδέα ότι μπορεί να μπει ένα τέλος στην λιτότητα κερδίζει έδαφος. Και εμείς η Ελλάδα με κύρος και εμβέλεια παίξαμε και παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο».

Χωρίς τη λαϊκή αποφασιστικότητα που καταγράφηκε στο δημοψήφισμα, οι απαιτήσεις των δανειστών θα είχαν επιβληθεί απόλυτα πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Μεταξύ άλλων επέρριψε ευθύνες σε όσους επιδεικνύοντας “ακραία ασυνέπεια” αποφάσισαν “να μετατρέψουν σε κυβερνητική μειοψηφία, την πλειοψηφία που έδωσε ο λαός στην κυβέρνηση της Αριστεράς”.

“Η μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς μόλις άρχισε. Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όλα αυτά απαιτούν καθαρή εντολή, ισχυρή κυβέρνηση, σταθερή και χωρίς ταλαντεύσεις πορεία”.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αριστερή Πλατφόρμα μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει ότι θα κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές και ότι προτίθεται να “συμβάλλει άμεσα στη συγκρότηση ενός πλατιού, αντιμνημονιακού, προοδευτικού, δημοκρατικού μετώπου” που θα “επιβάλλει την ακύρωση όλων των μνημονίων.”