ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Πρόωρες εκλογές στην Ουκρανία

| 23/02/2014
 

ΚΙΕΒΟ | Έκκληση για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας μέχρι την Τρίτη απηύθυνε στους βουλευτές ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, στον οποίο ανατέθηκαν τα καθήκοντα του μεταβατικού προέδρου, μετά την απόφαση του κοινοβουλίου να κηρύξει τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς συνταγματικά ανίκανο να εκπληρώσει τα καθήκοντά του. Αποτέλεσμα των τελευταίων ραγδαίων εξελίξεων είναι να οδηγείται η Ουκρανία σε εκλογές στις 25 Μαΐου.

Εξάλλου, ελεύθερη αφέθηκε η Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία έσπευσε στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, όπου έτυχε θριαμβευτικής υποδοχής από τους διαδηλωτές.

Την ίδια ώρα ο Γιανούκοβιτς έκανε λόγο για πραξικόπημα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες επιχείρησε να διαφύγει στη Ρωσία, αλλά εμποδίστηκε και βρίσκεται στο Ντόνετσκ.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας κάλεσε τους βουλευτές σήμερα Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, στον οποίο ανατέθηκαν τα καθήκοντα του μεταβατικού προέδρου μετά την καθαίρεση Γιανούκοβιτς. Ο Τουρτσίνοφ, ηλικίας 49 ετών, είναι ο στενότερος συνεργάτης της Γιούλιας Τιμοσένκο. Κατάγεται από την ίδια πόλη με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, το Ντνιπροπετρόβσκ στα νοτιοανατολικά της χώρας, και κατέχει την θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος της Τιμοσένκο, «Πατρίδα». Υπηρέτησε ως επικεφαλής των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004- 2005.

Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του Ουκρανού προέδρου υπερψήφισαν οι 328 από τους 447 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Ελεύθερη στο μεταξύ αφέθηκε η Γιούλια Τιμοσένκο από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν υπό φρούρηση σωφρονιστικών υπαλλήλων για το μεγαλύτερο διάστημα μετά την καταδίκη της το 2011. Μετέβη στο Μαϊντάν, την πλατεία της Ανεξαρτησίας του Κιέβου, όπου αφού έτυχε θριαμβευτικής υποδοχής χαιρέτισε τους «ήρωες της Ουκρανίας».

Η πρώην πρωθυπουργός κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μιλώντας στους διαδηλωτές από ένα αναπηρικό καροτσάκι, πρόσθεσε ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα έπρεπε να «εξαναγκαστεί να έλθει» στην πλατεία αυτή. Η Ουκρανία «θα διαλυθεί χωρίς εσάς», είπε η Τιμοσένκο στους χιλιάδες συγκεντρωμένους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, στην πρώτη της δήλωση μετά την απελευθέρωσή της, η Τιμοσένκο είχε τονίσει: «Η δικτατορία έπεσε» στην Ουκρανία. «Η δικτατορία έπεσε, όχι χάρη στους πολιτικούς και στους διπλωμάτες αλλά χάρη στον κόσμο που βγήκε στον δρόμο για να προστατεύσει την οικογένειά του και τη χώρα του», είπε σύμφωνα με τον ιστότοπο του κόμματός της. «Η πατρίδα μας μπορεί ξανά από σήμερα να δει ήλιο και ουρανό, η δικτατορία τερματίστηκε», σημείωσε η άλλοτε ηγερία της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004 και πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, η οποία είχε καταδικαστεί για κατάχρηση εξουσίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων το Ιντερφάξ, η Γιούλια Τιμοσένκο δήλωσε ότι πιστεύει πως η Ουκρανία θα ενταχθεί στο εγγύς μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είμαι βεβαία ότι η Ουκρανία θα γίνει ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό θα τα αλλάξει όλα», φέρεται να δήλωσε.

Την απελευθέρωση της Τιμοσένκο χαιρέτισαν οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Τέλος, την ουκρανική αντιπολίτευση κατήγγειλε από την πλευρά της η Ρωσία, δια του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποιώντας ότι απειλείται η εθνική ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Η αντιπολίτευση όχι μόνο δεν εκπλήρωσε ούτε μία από τις υποχρεώσεις της αλλά προβάλλει νέες απαιτήσεις, υποτασσόμενη στους ένοπλους εξτρεμιστές και στους πλιατσικολόγους οι οποίοι αποτελούν μία άμεση απειλή για την εθνική κυριαρχία και τη συνταγματική τάξη της Ουκρανίας» ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

1 × one =