ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Στροφή προς τα αριστερά και ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν οι κάλπες

| 18/05/2014
 

ΑΘΗΝΑ | Ως μήνυμα καταδίκης της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ερμηνεύονται τα πρώτα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, μια εβδομάδα πριν τις ευρω-εκλογές, με μια σαφή στροφή προς τα αριστερά και ιδιαίτερα προς το ΣΥΡΙΖΑ και τους υποψηφίους του. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα με άνεση περνά στο δεύτερο γύρο η Ρένα Δούρου, η οποία προηγείται στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον Γ. Καμίνη και με αισθητή διαφορά από τον τρίτο Α. Σπηλιωτόπουλο, στον Δήμο Αθηναίων.

Συγκεκριμένα, η Ρένα Δούρου, με καταμετρημένο το 13, 67% των ψήφων στην Αττική, λαμβάνει 23,45%, ενώ ακολουθούν ο Γ. Σγουρός με 22,13% και ο Γ. Κουμουτσάκος με 14,62%. Στον Δήμο Αθηναίων, με καταμετρημένο το 14,75 %, ο Γ. Καμίνης λαμβάνει 21,53%, και από πολύ κοντά ο Γ. Σακελλαρίδης με 19,83%, ενώ τρίτος έρχεται ο Α. Σπηλιωτόπουλος με 17,39%

Στον Πειραιά, ο Θοδωρής Δρίτσας υπερδιπλασιάζει τα ποσοστά του σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (2010), λαμβάνοντας, με καταμετρημένο το 12,36%, 16,58%. Την πρώτη θέση λαμβάνει ο συνδυασμός του Γ. Μώραλη με 34,08% και ακολουθεί ο Β. Μιχαλολιάκος με 30,91%.

“Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο που κυβερνητικό κόμμα να βρίσκεται εκτός δευτέρου γύρου στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας και στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας καταδεικνύοντας το μήνυμα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, που βγαίνει από τις κάλπες.

Δίλημμα για σταθερότητα ή οπισθοδρόμηση έθεσε ο πρωθυπουργός ενόψει των Ευρωεκλογών μετά την ήττα της ΝΔ στο δήμο της Αθήνας αλλά και την περιφέρεια Αττικής, λέγοντας πως την προσεχή Κυριακή ολοκληρώνονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες “ασφαλώς έχουν ξεχωριστή σημασία” αλλά ταυτόχρονα έχουμε τη μάχη των Ευρωεκλογών “που η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι τη σταθερότητα που έχει κερδίσει και της αξίζει είναι στο χέρι των Ελλήνων είτε να συμβάλλουν ώστε να υπάρχει για τον ελληνικό λαό η βεβαιότητα ότι θα πάμε μπροστά με σταθερά βήματα είτε θα αφήσουν τη χώρα να ξανακυλήσει πίσω”.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Αντ. Σαμαρά, ο αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισήμανε πως ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε ότι η κάλπη στις ευρωεκλογές “διακυβεύει τη συνέχεια της κυβέρνησης των Μνημονίων”.

Σε δηλώσεις της μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κάλεσε σε συστράτευση ενόψει του δεύτερου γύρου και ευχαρίστησε “όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι σε αυτόν το δύσκολο αγώνα μας έδωσαν δύναμη να πάρουμε τις ζωές στα χέρια μας”. “Θα σας μιλήσω από καρδιάς όπως αγωνιστήκαμε τους προηγούμενους μήνες” ανέφερε συγκεκριμένα η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους χιλιάδες πολίτες που την στήριξαν, καθώς όπως είπε “συνέπραξαν σε μια πολύ σπουδαία μάχη κόντρα σε συμφέροντα και σε προβλέψεις, που δόθηκε με πρόγραμμα και προτάσεις”.

“Θέλω επίσης να απευθυνθώ σε όλους που τούτη την ιστορική μέρα βρεθήκαν με διαφορετικά ψηφοδέλτια στην κάλπη και να τους πω ότι είναι σπουδαία και κρίσιμη μάχη και να τους καλέσω να συστρατευθούν μαζί μας. Να μην εξαπατηθούν από όσα γίνονται στα κανάλια, όπου κυβερνητικοί υπουργοί άφησαν την αυτοδιοικητική προβιά και ενδύθηκαν την προβιά του πολιτικού μηνύματος, αυτήν για την οποία μας λοιδωρούσαν. Ευχαριστώ όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι σε αυτόν το δύσκολο αγώνα μας έδωσαν δύναμη να πάρουμε τις ζωές στα χέρια μας. Τις ζωές που μας έχουν στερήσει χρόνια. Αν τις πάρουμε στην Αττική θα τις πάρουμε σε όλη την πατρίδα”, πρόσθεσε στη συνέχεια. “Εμείς τους λέμε ότι όλοι μαζί θα αποκτήσουμε τη δύναμη που έχει ανάγκη η Αττική για κοινούς στόχους και αγώνες, για ζωή με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη όπως μας πρέπει και όπως μας αξίζει”, δήλωσε η Ρένα Δούρου.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα τόνισε πως οι πολίτες της Αθήνας ψήφισαν για τη μεγάλη αλλαγή στην πόλη και ότι έγινε το πρώτο αποφασιστικό βήμα. «Η Ανοιχτή Πόλη έδωσε τον αγώνα για μία Αθήνα της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας, μίας πόλης για όλους», ανέφερε ο Γ. Σακελλαρίδης, ευχαριστώντας τους πολίτες για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν. «Όσοι αγνόησαν τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα, όσοι εγκατέλειψαν την πόλη και ταυτίστηκαν με την πολιτική του μνημονίου, δεν μπορούν να εμφανιστούν ως υπερκομματικοί υποψήφιοι», πρόσθεσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Σχολιάζοντας το ποσοστό της Χρυσής Αυγής, ανέφερε ότι «επιβάλλεται να μην υπάρχει κανείς εφησυχασμός των δημοκρατικών πολιτικών».

Τέλος, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης κάλεσε τους πολίτες της Αθήνας σε μία πλατιά συμμαχία για το μέλλον του τόπου. «Για να κάνουμε μαζί την Αθήνα μία πόλη βιώσιμη, για να δώσουμε δύναμη στην ελπίδα. Ούτε μία μέρα χαμένη. Αλλάζουμε την Αθήνα τώρα. Είναι στο χέρι μας», κατέληξε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας.

Τα αποτελέσματα:

Την τελική του εκτίμηση για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Με βάση αυτά, την επόμενη Κυριακή στην Περιφέρεια Αττικής Αθήνα θα αναμετρηθούν η Ρένα Δούρου με τον Γιάννη Σγουρό, στο δήμο της Αθήνας ο Γιώργος Καμίνης με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στον Πειραιά ο Γιάννης Μώραλης με τον Βασίλη Μιχαλολιάκο και στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Μπουτάρης με τον Σταύρο Καλαφάτη.

Περιφέρεια Αττικής
Ρένα Δούρου 23,8%
Γιάννης Σγουρός 22%
Γ.Κουμουτσάκος 14,2%
Ηλ.Παναγιώταρος 11,1%
Θ.Παφίλης 10,7%

Δήμος Αθηναίων
Γιώργος Καμίνης 21%
Γαβριήλ Σακελλαρίδης 20,2%
Αρ.Σπηλιωτόπουλος 17,1%
Ηλ.Κασιδιάρης 16,3%
Ν.Σοφιανός 7,1%
Ν.Κακλαμάνης 7,1%
Β.Καπερνάρος 3,4%

Δήμος Πειραιά
Γιάννης Μώραλης 33,5%
Βασίλης Μιχαλολιάκος 30,9%
Θ.Δρίτσας 16,9%
Ελπίδα Παντελάκην 6,9%
Ν.Κούζηλος 5,8%
Ι.Βουράκης 2,5%
Αντ.Καλογερογιάννης 2%

Δήμος Θεσσαλονίκης
Γιάννης Μπουτάρης 35,4%
Σταύρος Καλαφάτης 26,4%
Τρ.Μηταφίδης 10%
Αρτ.Ματθαιόπουλος 8,1%
Ι.Δελής 6,8%
Ελένη-Αννα Ιωαννίδου 3,2%
Αρμ.Στεργίου 2,9%

Στις υπόλοιπες περιφέρειες:

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Τζιτζικώστας Απόστολος 32,8%
Ιωαννίδης Γιάννης 18,71%

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Παυλίδης Γιώργος 34%
Γιαννακίδης Αστρίδης 27,33%

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Δακής Γεώργιος 36%
Καρυπίδης Θοεδ. 27,91%

Περιφέρεια Ηπείρου
Καχριμάνης Αλέξανδρος 49,2%
Γεροβασίλη Ολγα 26,25%

Περιφέρεια Θεσσαλίας
Αγοραστός Κων. 43,6%
Τσιλιμίγκας Νικ. 16,53%

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Γαλιατσάτος Θεοδωρος 21,5%
Σπύρου Σπυριδων 21,1%

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Κατσιφάρας Απόστολος 22,5%
Κατσανιώτης Ανδρέας 20%

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Μπακογιάννης Κων. 42,4%
Αποστόλου Ευαγγελος 18,96%

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Τατούλης Πέτρος 42,8%
Βουδούρης Οδυσσέας 15,98%

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Καλογήρου Χριστιάνα 30,7%
Γιακαλής Αθανάσιος 26,7%

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Χατζημάρκος Γεώργιος 34,5%
Μαχαιρίδης Ιωάννης 33,2%

Περιφέρεια Κρήτης
Αρναουτάκης Σταύρος 41%
Τσόκας Σεραφείμ 25,1%