ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Συλλαλητήριο για το Μακεδονικό: Τυφλός εθνικισμός και… ψηφοθηρία

| 03/02/2018
 

ΑΘΗΝΑ | Σπέκουλα, τυφλός εθνικισμός και ψηφοθηρία χαρακτηρίζει τις προσπάθειες διοργάνωσης του σημερινού συλλαλητηρίου στην Αθήνα για το Μακεδονικό. Μέσα ενημέρωσης και Αντιπολίτευση επιχειρούν να προσδώσουν «αντικυβερνητικό» χαρακτήρα, ενώ σε ρόλο συγκεντρωσιάρχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς, την ώρα που από την κυβέρνηση δηλώνουν ότι παρακολουθούν με νηφαλιότητα την κινητοποίση, σεβόμενοι τις ευαισθησίες των πολιτών για το “Μακεδονικό”

Στο μεταξύ, στην αστυνομία επικρατεί αναβρασμός για τον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας. Αό την πλευρά τους διοργανωτές αναφέρουν ότι με …έφεδρους καταδρομείς θα «περιφρουρήσουν» το συλλαλητήριο.

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης και ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της Εκκλησίας θα απευθύνουν οι μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας. Η εξέδρα των ομιλητών στήθηκε ήδη στην Ερμού και όπως έγινε γνωστό τα έξοδα της διοργάνωσης για την εξέδρα, τις ηχητικές εγκαταστάσεις κ.ά θα καλυφθούν με την υποστήριξη οργανώσεων Μακεδόνων από την Ελλάδα και την ομογένεια, καθώς και από ενισχύσεις εταιρειών και φυσικών προσώπων που στηρίζουν την προσπάθεια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ως κεντρικός διοργανωτής φέρεται να είναι η Συντονιστική Επιτροπή των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, που έλαβε και την άδεια για τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου της Κυριακής από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων.

Ελλαδικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν τον πομπώδη τόνο και το κεντρικό σύνθημα «η Θεσσαλονίκη μίλησε, σειρά της Αθήνας να φωνάξει» από τους διοργανωτές, ενώ την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα διαδικτυακά καλέσματα στα οποία περισσεύει ο τυφλός εθνικιστικός λόγος και η ρητορική μίσους.

Μάλιστα αναφέρουν ότι οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, των οποίων ηγείται η Νίνα Γκατζούλη, έχουν βασική συνιστώσα την «Παμμακεδονική Α.Ε.» (Pan-Macedonian Association Inc.) των ΗΠΑ, οργάνωση που ιδρύθηκε το 1947 στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου για την καταπολέμηση του εσωτερικού εχθρού στους κόλπους της ομογένειας.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπό της διά χειρός Γκατζούλη, κομβικό ρόλο στη σύστασή της διαδραμάτισε «ο πατήρ Θωμάς Δανιήλ, ιερέας της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ουάσινγκτον» – ένας ακροδεξιός ιερωμένος και φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή που, όπως αποκαλύπτουν τα αρχεία του Τρούμαν, ρουφιάνευε στον Λευκό Οίκο τα φρονήματα συμπολιτών του και διπλωματών του ελληνικού κράτους.

Οι ελληνικές διπλωματικές πηγές της εποχής δίνουν, πάντως, διαφορετική εικόνα για τους ιδρυτές της. Αυτό για το οποίο δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία είναι, ωστόσο, η ενθουσιώδης υποστήριξη που η Παμμακεδονική πρόσφερε στη χούντα του Παπαδόπουλου, υμνώντας ποικιλότροπα το εθνοσωτήριο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου (βλ. αναλυτικά «Εφ.Συν.» 24/4/2016).

Εξίσου ένθερμη υπήρξε, προ δεκαπενταετίας, η υποστήριξή της στην απρόκλητη εισβολή του Μπους στο Ιράκ. Για την ιδεολογία των ηγετών της, αποκαλυπτική είναι μία επιστολή του Δ.Σ. που δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία» (31/7/2004), συνυπογράφεται από την Γκατζούλη ως «Υπατη Αντιπρόεδρο» και κλείνει με την ιαχή: «Ζήτω το όραμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής!»

Στο μεταξύ, η ΝΔ από την αρχή επιχείρησε να αξιοποιήσει το ζήτημα παρουσιάζοντας την εκδήλωση ως γενικότερα «αντικυβερνητική». Ταυτόχρονα, προσπάθησε να γεφυρώσει τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της, την ώρα που η κυβέρνηση την εγκαλεί για τις παλινωδίες στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ αλλά και για την «ομηρία» Μητσοτάκη από την «σκληρή» πτέρυγα του κόμματος.

Παράλληλα, η ΝΔ προσπαθεί να οχυρωθεί απέναντι στον κίνδυνο δημιουργίας νέου κόμματος στα (ακρο)δεξιά της, κίνδυνος που φάνηκε να αποκτά διαστάσεις με την εμφάνιση του Φρ. Φραγκούλη στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.