ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ για τη συμφωνία [Βίντεο]

| 02/06/2015
 

ΑΘΗΝΑ | Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την ελληνική πρόταση στις αποσκευές του, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κομισιόν θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί η απάντηση των δανειστών και της Κομισιόν στην ελληνική πρόταση, ύστερα από τη συνάντηση Μέρκελ, Γιούνκερ, Ολάντ, Λανγκάρντ και Ντράγκι τη Δευτέρα το βράδυ.

Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη σεναριολογία περί τελεσιγράφου από τους δανειστές, απεκάλυψε την Τρίτη κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας ότι η Ελλάδα είχε αποστείλει, από τη Δευτέρα το απόγευμα, στην Κομισιόν 47σέλιδο σχέδιο συμφωνίας με ολοκληρωμένες προτάσεις.

Κάνοντας μια αναλυτική αναφορά στα τεκταινόμενα στο διαπραγματευτικό πεδίο, ο πρωθυπουργός κατά τις δηλώσεις του στο υπ. Παιδείας τόνισε μεγαξύ άλλων: «Η Ελλάδα κατέθεσε σχέδιο, η απόφαση πλέον ανήκει στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, σε αυτούς που εκλέγονται και λογοδοτούν στους λαούς για τις αποφάσεις τους», προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει λάβει κείμενο συμφωνίας από την πλευρά των δανειστών.

«Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, είμαστε αποφασιστικοί, έχουμε σχέδιο και στρατηγική», τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας τις σχετικές δηλώσεις του. «Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πρέπει να είναι περήφανοι για το γεγονός ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά στέκεται όρθια διεκδικώντας τα δίκια της, με συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις. Έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, ένα σχέδιο το οποίο θα σηματοδοτήσει και το τέλος των σεναρίων για τη διαίρεση της Ευρώπης».

Έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, όπως όριζε η απόφαση του Eurogroup, η απόφαση πλέον ανήκει στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, σε αυτούς που εκλέγονται και λογοδοτούν στους λαούς για τις αποφάσεις τους. Το δίλημμα είναι ανάμεσα σε μία ρεαλιστική επιλογή διεξόδου και σε μία επιλογή του “διαίρει και βασίλευε”», πρόσθεσε.

«Έχουμε κατά νου ότι εκπροσωπούμε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που θέλει λύση μακριά από τα σκληρά μνημόνια της υποτέλειας και της άρσης της εθνικήγς κυριαρχίας. Επιδιώκουμε μία Ευρώπη της αλληλεγγύης και της αλληλοκατανόησης. Είμαι αισιόδοξος ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα επιλέξει το ρεαλισμό για βγούμε όλοι μαζί από την κρίση», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, τα σενάρια για τελεσίγραφα των δανειστών προς την Ελλάδα και οι προσπάθειες αποδόμησης της ελληνικής πρότασης δίνουν και παίρνουν, όπως και σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας “To Bήμα”.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η ανάρτηση της ιστοσελίδας tovima.gr με τίτλο «Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία» δεν έχει σχέση με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που στάλθηκε προς τους θεσμούς.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται στη γραμμή του άρθρου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde.