ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Τέλος υπέροχο, αρχή καταπληκτική

 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Με μια υπέροχη εκδήλωση στο νέο Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού παρουσία ενός πολυάριθμου κοινού, ολοκληρώθηκε, την Πέμπτη το βράδυ, με διάλεξη του καθηγητή Νίκου Παπαστεργιάδη, η σειρά Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Ηταν η τελευταία διάλεξη της φετινής σειράς των Σεμιναρίων, αλλά και η πρώτη που δόθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του νέου πολιτιστικού κέντρου της Κοινότητας, όπου και θα γίνονται στο εξής.

Παρόντες, ο βουλευτής και πρώην υπουργός τους Εργατικού Κόμματος Γιάννης Πανταζόπουλος, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Χριστίνα Σημαντηράκη, εκπρόσωποι ομογενειακών οργανισμών, ευεργέτες, μέλη και φίλοι της Κοινότητας, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας και φυσικά δεκάδες από τους συμμετέχοντας στα Σεμινάρια, στους οποίους απονεμήθηκαν πιστοποιητικά συμμετοχής.

Ηταν μια υπέροχη βραδιά με ένα κατενθουσιασμένο κοινό 240 ατόμων, που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον καθηγητή Παπαστεργιάδη, από το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, να αναλύει, ως ειδικός επ’ αυτού, τη βιωσιμότητα των κάθετων περιοχών και τις σκέψεις του για το πολιτιστικό κέντρο της Κοινότητας.

Στο πρόγραμμα των Σεμιναρίων περιλαμβάνονταν και φέτος μια μεγάλη σειρά από ενδιαφέρουσες διαλέξεις που παρουσίασαν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και ειδικοί σε διάφορους τομείς. Στόχος των Σεμιναρίων είναι η προώθηση της Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού όχι μόνο στην ομογένεια της Μελβούρνης, αλλά και στον ευρύτερο αυστραλιανό χώρο.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής διοργάνωσης των Σεμιναρίων Δρ Νίκος Ντάλλας, στο χαιρετισμό του υπογράμμισε την επιτυχία των Σεμιναρίων με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών, αλλά και τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, καθώς, όπως είπε, ο αριθμός αυτών που τα παρακολούθησαν φέτος σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. Ορισμένες διαλέξεις τις παρακολούθησαν περισσότερα από 200 άτομα.

«Η μεγάλη συμμετοχή του κοινού στα σεμινάρια και οι παρουσιάσεις διαλέξεων από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε και να βελτιώνουμε συνεχώς το πρόγραμμα των διαλέξεων,» τόνισε ο Δρ Ντάλλας, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους χορηγούς των διαλέξεων, με την οικονομική βοήθεια των οποίων δόθηκε η δυνατότητα να καλύπτεται μερικώς το κόστος των διαλέξεων.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης, ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές που παρουσίασαν διαλέξεις στα Σεμινάρια, καθώς και την οργανωτική Επιτροπή, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η εκδήλωση αυτή ήταν η πρώτη στο πλαίσιο της σειράς των Σεμιναρίων που διοργανώθηκε στο νέο κτίριο της Κοινότητας.

Παράλληλα, ευχαρόστησε το Φιλανθρωπικό Σύλλογο Ιθακήσιων, τον προεδρό του κ. Αντώνη Δρακόπουλο και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, για το γεγονός ότι φιλοξένησαν δωρεάν τα Σεμινάρια στο οίκημά τους μέχρι να οικοδομηθεί το νέο κτίριο της Κοινότητας. Ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τον Κυριάκο Αμανατίδη για την πρωτοβουλία του να εισηγηθεί στην Κοινότητα τη διοργάνωση των Σεμιναρίων.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Χριστίνα Σημαντηράκη, η οποία συνεχάρη την Κοινότητα για τη διοργάνωση των Σεμιναρίων και για τη δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού.

messinisArt_seminars12a

Ετοιμη η αίθουσα εκδηλώσεων του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού για την τελευταία διάλεξη της φετινής σειράς των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού

messinisArt_seminars10a

O επικεφαλής της Επιτροπής διοργάνωσης των Σεμιναρίων Δρ Νίκος Ντάλλας καλωσορίζει το κοινό

messinisArt_seminars13a

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης καλοσωρίζει το κοινό και ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχημένη διοργάνωσή τους και φέτος

Η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Χριστίνα Σημαντηράκη ενώ απευθύνει χαιρετισμό

Η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Χριστίνα Σημαντηράκη ενώ απευθύνει χαιρετισμό

=Με ενδιαφέρον παρακολουθεί το κοινό τη διάλεξη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μελβούρνης Νίκου Παπαστεργιάδη για τη βιωσιμότητα των κάθετων περιοχών και τις σκέψεις του για το νέο πολιτιστικό κέντρο της Κοινότητας

Με ενδιαφέρον παρακολουθεί το κοινό τη διάλεξη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μελβούρνης Νίκου Παπαστεργιάδη για τη βιωσιμότητα των κάθετων περιοχών και τις σκέψεις του για το νέο πολιτιστικό κέντρο της Κοινότητας

Ενδιαφέρουσα διάλεξη
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησε το κοινό τη διάλεξη του καθ. Νίκου Παπαστεργιάδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της «ελληνικής περιοχής» στο κέντρο της Μελβούρνης, στο Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού της Κοινότητας και στο πώς μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα μέσα στο πλαίσιο του συνεχώς μεταβαλόμενου παγκόσμιου χωριού που ζούμε. Ο καθ. Παπαστεργιάδης μεταξύ άλλων τόνισε ότι στο πολιτιστικό κέντρο μπορεί να υιοθετηθεί η ιδέα της κάθετης πολιτιστικής περιοχής όπου θα προβάλλονται αξιόλογες πολιτιστικές δραστηριότητες και όχι μόνο, συμπεριλαμβανομένης και της διαδραστικής συμμετοχής του κοινού από τη Μελβούρνη και άλλες περιοχές του πλανήτη μας.

Ως ειδικός επί του θέματος, αναφέρθηκε σε παρόμοιες κάθετες εγκαταστάσεις (περιοχές και χωριά) στην πλατεία Φεντερέισιον της Μελβούρνης, στη Σεούλ της Ν. Κορέας, στο Χονγκ Κόνγκ, στη Σιγκαπούρη, στο Πεκίνο, στο Παρίσι (αποτυχημένη προσπάθεια, όπως σημείωσε), στη Νέα Υόρκη και στο Τορόντο του Καναδά, επισημαίνοντας ότι δαπανήθηκαν και προβλέπεται να ξοδευτούν μέσα στα επόμενα χρόνια εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για το σκοπό αυτό. Στα παραδείγματα που ανέφερε περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση γιγαντοοθονών στο εξωτερικό κτιρίων και δημόσιων χώρων που δίνουν την δυνατότητα παρουσίασης πολιτιστικών γεγονότων και έργων τέχνης ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία του πλανήτη με τη δυνατότητα συμμετοχής και του κοινού, όπως μέσω υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και άλλων μέσων.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του ότι, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αξιοποιηθεί αποτελεσματικότερα το Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού της Κοινότητας, θα πρέπει «να υιοθετήσουμε τη γλώσσα του μέλλοντος που είναι αυτή της τεχνολογίας».

Ακολούθησαν ερωτήσεις του κοινού, στις οποίες περιλαμβάνονταν και παρέμβαση του πρώην υπουργού της Βικτώριας κ. Γιάννη Πανταζόπουλου για την ελληνική περιοχή στο κέντρο της Μελβούρνης.

Στη συνέχεια ο κ. Γιώργος Καπνιάς, πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Μποξ Χιλ, ένας από τους συμμετέχοντες στα Σεμινάρια και από τους χορηγούς των διαλέξεων, ευχαρίστησε την Κοινότητα για τη διοργάνωση των Σεμιναρίων, καθώς και την οργανωτική Επιτροπή, ενώ έκανε και προτάσεις για τη βελτίωσή τους, όπως παρουσίαση περισσότερων διαλέξεων στα Ελληνικά.

Ακολούθησε η απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής σε όσους παρακολούθησαν τα Σεμινάρια κατά τη διάρκεια του έτους. Ο Δρ Ντάλλας ευχαρίστησε όλα τα μέλη της οργανωτικής Επιτροπής που εργάστηκαν ακούραστα πολλές ώρες για την επιτυχημένη διοργάνωσή τους: Δήμητρα Λαγουδάκη, Χρυσούλα Σταμοπούλου, Ελλη Σάιμονς, Θόδωρο Μάρκο, Κώστα Μάρκο, Ανθή Γιαννακοπούλου, Λένα Γιαννακοπούλου, Ντόρα Κωνσταντίνου και Σταύρο Μεσσήνη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση του προγράμματος των Σεμιναρίων για το 2015, το οποίο όπως τόνισε ο Δρ Ντάλλας, περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα σειρά διαλέξεων, με διακεκριμένους ομιλητές.

Κατά γενική ομολογία ήταν μια επιτυχημένη εκδήλωση, η πρώτη των Σεμιναρίων στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου, γεγονός το οποίο εντυπωσίασε το κοινό και μια αρχή καταπληκτική για το μέλλον τους.