ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Το Κανάλι 7 της Αυστραλίας ξαναγράφει… την ιστορία

 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Την έντονη αντίδραση της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και της ομογένειας της Αυστραλίας προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο κάλυψε το Κανάλι 7 την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016, καθώς επέλεξε να παρουσιάσει λανθασμένα την ιστορία και τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα με ασεβή και προβλητικά σχόλια για τους Ελληνες. Ανάλογα σχόλια έγιναν και από το αμερικανικό κανάλι NBC.

Οι παρουσιαστές του σταθμού χωρίς να κάνουν κάποια έρευνα, επιχείρησαν να συνδέσουν λανθασμένα την αντιπροσωπεία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM) με το βασιλιά Φίλιππο Β’ της αρχαίας Μακεδονίας (και πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου) με το κράτος που δημιουργήθηκε το 1944 σαν ως μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Καθώς η ομάδα της πΓΔΜ εισήλθε στο στάδιο του Ρίο, οι σχολιαστές του Καναλιού 7 Bruce McAvaney και Andrew Gaze παρουσίασαν ως σημαντικό ιστορικό «γεγονός» ότι ο βασιλιάς Φίλιππος ήταν ο “πρώτος” χρυσός Ολυμπιονίκης της πΓΔΜ. Το γεγονός ότι ο βασιλιάς Φίλιππος της Αρχαίας Μακεδονίας πράγματι κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ενδιαφέρον. Ωστόσο, δεν το κέρδισε ως βασιλιάς του νεοϊδρυθέντος κρατιδίου της πΓΔΜ.

“Το σύγχρονο κράτος της FYROM και του αρχαίου βασιλείου της Μακεδονίας δεν συνδέονται ούτε σχετίζονται τόσο εύκολα. Η αδυναμία των σχολιαστών του Καναλιού 7 να κατανοήσουν τις ευαισθησίες πίσω από αυτή τη διαφορά είναι απογοητευτική, δεδομένου ότι καλύπτουν ένα παγκόσμιο γεγονός,” αναφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης σε ανακοίνωσή της με το οποίο καταδικάζει το γεγονός αυτό.

“Τα σχόλια που έκαναν προσέβαλαν και εξόργισαν τους Ελληνες και Φιλέλληνες σε όλον τον κόσμο. Η αμφιλεγόμενη σύγχρονη ταυτότητα της πΓΔΜ δεν θα αποφασιστεί από τον κ. McAvaney και τον κ. Glaze. Δεν είναι γι ‘αυτούς, ούτε για τους παραγωγούς του προγράμματος ή το εν λόγω τηλεοπτικό δίκτυο στο οποίο απασχολούνται να αποφασίσουν για την ελληνική ιστορία και μάλιστα με τόσο επιπόλαιο τρόπο.”

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Κοινότητα έγραψε αμέσως στη διεύθυνση του Καναλιού 7 και απαίτησε ανάκληση – κάτι που επιμένει να κάνει, καθώς δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.

Στο μεταξύ, ο αναταποκριτής της ΕΡΤ στην Αυστραλία, Αλέκος Μάρκελος, αναφέρει σε ανταπόκρισή του ότι “αναφορικά με τα σχόλια που μεταδόθηκαν στη διάρκεια της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο, η Olympic Broadcasting Services (OBS) -η οποία έχει την ευθύνη της μιντιακής κάλυψης των Μέσων Ενημέρωσης που έχουν τα δικαιώματα μετάδοσης σε όλη την υφήλιο- ξεκαθαρίζει πως δεν ήταν μέρος του υλικού που διένειμε τα όσα ακούστηκαν από το αυστραλιανό δίκτυο Seven και το αμερικανικό NBC.”

Ο Αυστραλός παρουσιαστής Andrew Gaze, δημοφιλής πρώην μπασκεμπολίστας ο οποίος έχει αγωνιστεί και στην Ελλάδα, έσπευσε να ζητήσει συγνώμη μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, λέγοντας πως «αυτό το κείμενο του έδωσαν» και παρουσίασε μάλιστα σχετική φωτογραφία.

“Η Katie Colson, Διευθύντρια Πολυμέσων του Olympic Broadcasting Services απαντώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως δεν προέρχεται από την υπηρεσία της το περιεχόμενο των σχολίων και αναφέρει πως την σχετική διανομή περιεχομένου είχαν η Οργανωτική Ολυμπιακή Επιτροπή του Ρίο και τα ίδια τα Μέσα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ο Αυστραλός σχολιαστής το επικαλέστηκε σχετικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.”

Μέχρι στιγμής το Αυστραλιανό κανάλι SEVEN δεν έχει απαντήσει στα ερωτήματα τόσο της ΕΡΤ, όσο και άλλων φορέων όπως η Ελληνική Πρεσβεία, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, η Παμμακεδονική Ενωση Μελβούρνης και Βικτώριας κ.α.