ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Τσίπρας: Θα τιμήσουμε τη συμφωνία με το λαό

| 06/02/2015
 

ΑΘΗΝΑ | Την απόφαση της κυβέρνησης “να τιμήσει τη συμφωνία με τον λαό” και να απογοητεύσει όσους επενδύουν το πολιτικό τους μέλλον στην “αριστερή παρένθεση”, κυρίως εντός των συνόρων διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, την Πέμπτη, χαράσσοντας ταυτόχρονα τις κόκκινες γραμμές και τις βασικές αρχές της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Η Ελληνική Δημοκρατία, υπογράμμισε, “δεν έχει στόχο ούτε να εκβιάσει ούτε να απειλήσει κανέναν”, αλλά, πολύ περισσότερο, “δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται”, για τον απλό λόγο ότι “η δημοκρατία στην Ευρώπη δεν εκβιάζεται”. «Θα σεβαστούμε τους κανόνες της ΕΕ, απαιτούμε όμως και από τους εταίρους μας να σεβαστούν την δημοκρατία και την λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα».

«Ο φόβος τελείωσε, η τρομοκρατία τελείωσε, έχουμε ανηφορικό δρόμο γιατί έχουμε να φτιάξουμε μια χώρα από την αρχή»συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:

«Αποτελείτε κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας, είστε η φωνή των κοινωνικών αγώνων και οι εκπρόσωποι του ελληνικού εργαζόμενου λαού. Ο ελληνικός λαός γράφει ιστορία γιατί είναι αποφασισμένος να στηρίξει τις μεγάλες αλλαγές για το τέλος της διαπλοκής, την επιστροφή στην σταθερότητα, τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις, για να βάλουμε τέλος στην ανθρωπιστική κρίση. Η κυβέρνηση έδωσε ελπίδα στον πολύπαθο λαό μας, έδωσε στην πατρίδα μας ταυτότητα, η Ελλάδα έγινε ξανά θετικό σημείο αναφοράς στην Ευρώπη». Εκπροσωπεί την Ευρώπη των λαών της αλληλεγγύης της συνεργασίας της ισότητας. Αν όμως νιώθουμε για κάτι περήφανοι δεν είναι μόνο η δικαίωση των αγώνων, των ανθρώπων που μάτωσαν γι αυτόν τον τόπο, είναι γιατί στις 26 Ιανουαρίου οι πολίτες ανάσαναν, γέμισαν αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση…

Γιατί επέστρεψε η αξιοπρέπεια και η δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε, πλέον δεν κυριαρχεί η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα αλλά η βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί για πρώτη φορά θα βάλει οριστικό τέλος στην τρόικα και τις πολιτικές της. Θα παρουσιάσει τον δικό της οδικό άξονα από την έξοδο από την κρίση, θα κάνει πράξη αυτό που λέει.

Η ελληνική δημοκρατία δεν είναι πλέον αποδέκτης εντολών έχει ξεκάθαρη θέση, δική της φωνή, διαπραγματευτική ισχύ, χρειάστηκε μόλις μία εβδομάδα και καταφέραμε να αλλάξει η ατζέντα της συζήτησης, η Ελλάδα και οι προτάσεις της έγιναν σημείο αναφοράς.

Χρειάστηκε μόλις μία εβδομάδα για να ξεκινήσει η συζήτηση πάνω στα πραγματικά προβλήματα, για να αποδομηθεί το ευρωπαϊκό κατεστημένο για περισσότερη λιτότητα και λιγότερη δημοκρατία…

Για μια νέα συμφωνία, νέο συμβόλαιο, η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι χωρίς ιδιοκτήτες και ενοικιαστές
Ένα σημείο αναφοράς στην αναγκαία διαβούλευση για να μπει ένα τέλος στο οικονομικό παράλογο που έχει επιβληθεί στο κοινωνικό δίκαιο και τον ορθό λόγο…

Σκεφτήκαμε να πρωτοτυπήσουμε να εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε και μας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Υποχρέωση και καθήκον μας να μην επιτρέψουμε οι πολίτες να εξαπατηθούν ξανά. Εχουμε δημοκρατία, πρόγραμμα και συμφωνία με τον λαό μας και θα την τηρήσουμε, δεν απειλεί καμία ισορροπία στην Ευρώπη, αντίθετα έρχεται να αποκαταστήσει την κοινωνική ισορροπία.

Ξεκινήσαμε από την κυβέρνηση για να αλλάξουμε την δημόσια διοίκηση. Βλέπουμε την ελληνική κοινωνία να ανταποκρίνεται θετικά. Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει την αποδοχή του διπλάσιου ποσοστού από τις εκλογές.

Αποδείξαμε πως δεν πηγαίνουμε χωρίς σχέδιο, είχαμε και έχουμε σχέδιο για την διαπραγμάτευση και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Αναλάβαμε μια ιστορική ευθύνη. Σε μία εβδομάδα μόλις κερδίσαμε συμμάχους και συμμαχίες που δεν κερδήθηκαν πέντε χρόνια τώρα.

Η Ελλάδα δεν είναι πια ο μίζερος εταίρος που ακούει διδαχές να κάνει τα μαθήματά της, έχει την δική της φωνή με προτάσεις. Καταθέσαμε αυτές τις προτάσεις στους εταίρους μας και περιμένουμε τις προτάσεις των εταίρων, περιμένουμε και τις προτάσεις της Γερμανίας, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει κάτι.”