ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Υμνος στην ελληνική διατροφή

 

Με τίτλο «Να Τρώς σαν Ελληνας; Αποκωδικοποιώντας τη Μεσογειακή Διατροφή» (Eat like a Greek?Decoding the Mediterranean diet”) η έγκριτη καναδική εφημερίδα Globe and Mail δημοσιεύει ρεπορτάζ της Adriana Barton το οποίο αναφέρεται εκτεταμένα στα πλεονεκτήματα της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής και ιδιαίτερα αυτής που ακολουθείται στην Κρήτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον περασμένο χρόνο πολλά ιατρικά περιοδικά περιείχαν έρευνες που έδειχναν πως η μεσογεική διατροφή μπορεί να περιορίσει τις καρδιακές προσβολές, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον διαβήτη τύπου 2 καθώς και άλλες χρόνιες παθήσεις για άτομα άνω των 70 ετών. Οι ειδικοί στις καρδιακές παθήσεις θεωρούν την εν λόγω δίαιτα ιατρική επανάσταση.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην διατροφή των Κρητών και των κατοίκων της Νότιας Ιταλίας, που στις αρχές του 60 είχαν την μεγαλύτερη μακροβιότητα και το χαμηλότερο ποσοστό χρονίων παθήσεων ανά τον κόσμο. «Οι Κρήτες έτρωγαν προϊόντα της γής: λίγο τυρί, γιαούτρι, ψάρι, πουλερικά, κόκκινο κρασί και ελάχιστο κόκκινο κρέας», σημειώνεται.

Οι Κρήτες έπαιρναν το 40% των θερμίδων τους από λίπος, κυρίως προερχόμενο από το ελαιόλαδο, που μεταβάλλει τη δίαιτα σε πλούσια χαρίζοντας φυσικό σθένος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο δρα David Jenkins, «το θέμα είναι η δίαιτα να περιέχει τροφές που δεν είναι μεταποιημένες και να καλύπτουν όλες τις τροφικές βάσεις.» Ο ίδιος καταλήγει πως η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει λιγότερα μεταλλαγμένα προϊόντα (όπως κρέατα) και περιέχει φρούτα και λαχανικά με υψηλό δείκτη βιταμινών και φυτικών ινών.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

6 + 19 =