ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Χάος στο Μόναχο από επίθεση με 10 νεκρούς

| 23/07/2016
 

ΜΟΝΑΧΟ | Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν, μετά από ένοπλη επίθεση στο εμπορικό κέντρο Olympia, καθώς και σε fastfood κατάστημα απέναντι από αυτό, στο Μόναχο της Γερμανίας. Η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ αστυνομική επιχείρηση βρισκόταν για αρκετές ώρες σε εξέλιξη για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών.

Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης για τον εντοπισμό τυχόν άλλων ενόπλων, επιτράπηκε εκ νέου η κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς και ήρθη ο συναγερμός. Επί ώρες, όσο διήρκεσε η επιχείρηση, η αστυνομία καλούσε τον κόσμο να παραμείνει στο σπίτι και η πόλη ήταν υπό αποκλεισμό με τις ειδικές δυνάμεις να βρίσκονται παντού.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η επίθεση στο Μόναχο ήταν πράξη τρομοκρατίας, τόνισε ο επιτελάρχης της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να συνδέεται με τρομοκρατία, ωστόσο δεν μπορούμε και να το επιβεβαιώσουμε, είμαστε στη φάση της έρευνας», δήλωσε ο Πέτερ Αλτάιμερ.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ισλαμιστική τρομοκρατική ενέργεια, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μονάχου, σύμφωνα το περιοδικό Focus. «Βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο της έρευνας», εξήγησε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Δεν δίνεται κανένα πιθανό κίνητρα σε αυτή την φάση, τονίζεται ότι οι έρευνες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και μέσω Facebook η αστυνομία ζητά από τους πολίτες να μην αναρτούν φωτογραφίες και βίντεο από την επίθεση, και να περιοριστεί η σεναριολογία σχετικά με τα γεγονότα.

Σύμφωνα με βίντεο που έχει αναρτηθεί, φαίνεται πως ο ένας εκ των δραστών την ώρα της επίθεσης φώναξε «είμαι Γερμανός», ενώ φαίνεται να έβριζε τους ξένους, ενώ αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL ότι ένας εκ των δραστών χρησιμοποίησε υβριστική έκφραση για τους ξένους—«παλιοξένοι», σε ελεύθερη απόδοση—και ότι φορούσε στρατιωτικού τύπου αρβύλες.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων διαβεβαιώνει το ελληνικό προξενείο του Μονάχου. Για οποιαδήποτε απορία ή νεώτερο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 0049 1746 744 898.