ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Bild: Πρέπει να επιστραφεί το κατοχικό δάνειο

| 10/02/2015
 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΑΘΗΝΑ | Κριτική στη γερμανική κυβέρνηση που επιμένει να απορρίπτει το αίτημα της Ελλάδος για την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου, ασκεί η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία αναφέρει πως ενδεχομένως οι Ελληνες να έχουν δίκιο.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι πρόκειται για 476 εκ. μάρκα του Γ’ Ράιχ, τα οποία η ναζιστική Γερμανία εξανάγκασε την ελληνική κεντρική τράπεζα να της δανείσει. Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί, ότι αυτά τα χρήματα έχουν καταβληθεί στα πλαίσια της συνθήκης για τις αποζημιώσεις του 1960, ήταν η απάντηση της κυβέρνησης σε επερώτηση του κόμματος της αριστεράς στο γερμανικό κοινοβούλιο.

“Εξ αιτίας του ιστορικού και των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης του αναγκαστικού δανείου[…] το θέμα άνευ αμφιβολίας πρέπει να διαβαθμιστεί τυπικά ως απαίτηση για αποζημίωση”, αναφέρει επί λέξει η Bild. Επομένως, εμπίπτει -σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση- στη συνθήκη για τις αποζημιώσεις, την οποία συνήψαν η Γερμανία και η Ελλάδα το 1960 και με την οποία η Γερμανία όφειλε να καταβάλει 115 εκ. μάρκα.

Η απαίτηση της Ελλάδος δεν είναι νέα, όμως μπήκε και πάλι στην ημερήσια διάταξη από την κυβέρνηση Τσίπρα. 11 δισ. ευρώ οφείλει να καταβάλει η Γερμανία στην Ελλάδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις την Κυριακή. Πέραν τούτου ο Τσίπρας πρόκειται να απαιτήσει αποζημιώσεις για τις καταστροφές του Β΄ παγκοσμίου πολέμου.

Στην περίπτωση αυτή, πρόκειται για αποζημιώσεις δολοφονημένων αντιστασιακών, όπως στην Καισαριανή, αλλά και για τις σφαγές του Διστόμου και των Καλαβρύτων. Η γερμανική κυβέρνηση τις έχει απορρίψει επανειλημμένα.