ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

“The Demons of Athens” του Βρασίδα Καραλή

 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Το νέο βιβλίο του διακεκριμένου ακαδημαϊκού Βρασίδα Καραλή, «The Demons of Athens», θα παρουσιαστεί αυτή την Κυριακή, στις 3.00μμ, στο Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, από τον διευθυντή του λογοτεχνικού περιοδικού «Australian Book Review» και πολυβραβευμένο ποιητή, Peter Rose.

Ο αφηγητής του βιβλίου ξεκινά ένα ταξίδι ανακάλυψης στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης της Ελλάδας, καταγράφοντας τις εμπειρίες του υπό τη μορφή ημερολογίου. Συνδυάζοντας τη φαντασία, το ρεπορτάζ και την αυτοβιογραφία, επιχειρεί να απεικονίσει την κοινωνική κρίση στην Ελλάδα μετά το 2009 και την επακόλουθη έλλειψη δημιουργικής φαντασίας.

Το βιβλίο αποτελείται από σύντομα στιγμιότυπα που βασίζονται σε επεισόδια που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, αναφερόμενα στους ανθρώπους που τρώνε σάπιο φαγητό σε κάδους σκουπιδιών, στη σύγχρονη πολιτική συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στον αγώνα των απλών ανθρώπων να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Το βιβλίο του Βρασίδα Καραλή

Το βιβλίο του Βρασίδα Καραλή

«Είναι ένα θαρραλέο, οργισμένο και δυναμικό βιβλίο, στο οποίο, όπως και ο Τζέιμς Τζόις, μπορούμε να πούμε ότι ο Βρασίδας Καραλής έχει γράψει ‘ένα κεφάλαιο στην ηθική ιστορία της φυλής μου’», σημειώνει ο βρετανός βιογράφος, ποιητής και δημοσιογράφος, Νίκολας Μάρεϊ.

Ο Βρασίδας Καραλής είναι καθηγητής Νέων Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Τα τελευταία 20 χρόνια ο κύριος τομέας της έρευνας του καθηγητή Βρασίδα Καραλή είναι στο χώρο των σύγχρονων ελληνικών και βυζαντινών πολιτισμικών σπουδών και πιο πρόσφατα στη μελέτη της Καινής Διαθήκης. Έχει μεταφράσει στην Ελληνική γλώσσα τρία σημαντικά μυθιστορήματα του Αυστραλού Νομπελίστα Πάτρικ Γουάιτ (Voss, The Vivisector, A Cheery Soul). Επιπλέον, έχει παρουσιάσει πολλές δημόσιες διαλέξεις, ενώ το 2003 βραβεύθηκε και από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση (Federation Medal). Στα πρόσφατα έργα του περιλαμβάνονται και τα: Recollections of Mr Manoly Lascaris (Brandl & Schlesinger), Power, Judgement and Political Evil: In Conversation with Hannah Arendt (Ashgate), and A History of Greek Cinema (Continuum).

H είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό. Η παρουσίαση θα γίνει στον ημιώροφο (Mezzanine) του νέου κτιρίου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (168 Lonsdale St, Melbourne).