ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

G20: Πάλι μέτρα για την ανάπτυξη…

| 16/11/2014
 

MEΛΒΟΥΡΝΗ | Στη λήψη ενός πακέτου μέτρων για την ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά 2,1% επί πλέον από το ποσοστό που προβλέπονταν ως τώρα, κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας, συμφώνησαν οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη στο Συνέδριο G20, που έλαβε χώρα στο Μπρίσμπαν της Αυστραλίας, σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής.

Συγκεκριμένα, στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι τα μέτρα που υπόσχονται να λάβουν για την ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα σχετίζονται με τις επενδύσεις υποδομής και το εμπόριο και προβλέπεται ότι θα αυξήσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και θα δημιουργήσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ, η πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων θα εξετάζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι συμφωνήθηκε οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της G20 να συναντηθούν εντός του 2015, για πρώτη φορά, ώστε να συζητήσουν θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους. Οι χώρες της G20 συμφώνησαν εξάλλου να συνεργαστούν για να καταπολεμήσουν τη φοροαποφυγή και τη διαφθορά και να ενισχύσουν τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς τους ώστε να αποφευχθεί μια επανάληψη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008.

Παράλληλα, η Σύνοδος χαιρέτισε «τη σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών εταιρειών και κυρίως της χορήγησης φοροαπαλλαγών, μιας πρακτικής σαν αυτή που χρησιμοποιούσε το Λουξεμβούργο και αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα ληφθούν μέτρα για «ισχυρή και αποτελεσματική δράση» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ένα θέμα που, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, περιλήφθηκε τελικά μετά από «μάχη χαρακωμάτων» μεταξύ της Αυστραλίας και άλλων μελών, όπως των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Η Αυστραλία επιδίωκε να επικεντρωθεί η σύνοδος σε οικονομικά ζητήματα, όμως το μεγαλύτερο μέρος της επισκιάστηκε από την ουκρανική κρίση και το θέμα της κλιματικής αλλαγής.