ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ληξιπρόθεσμη κηρύχθηκε η οφειλή στο ΔΝΤ

by on 30/06/2015
 

AΘΗΝΑ | Ληξιπρόθεσμη κηρύχθηκε η οφειλή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ολοκληρώθηκε την Τρίτη το βράδυ χωρίς κάποια επίσημη ανακοίνωση η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup – τηλεδιάσκεψη και την Τετάρτη το πρωΐ – που εξετάζει το ελληνικό αίτημα για διετή συμφωνία με ESM.

Αρνητική παρουσιάστηκε η Α. Μέρκελ για νέο κύκλο διαπραγματεύσεων έως ότου ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα. Παρέμβαση Ομπάμα για την Ελλάδα, λέγοντας πως πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα.

Αν και το ΔΝΤ δεν πληρώθηκε και το πρόγραμμα που επεκτάθηκε τον Φεβρουάριο έληξε, τα μηνύματα μοιάζουν θετικά για την επίτευξη συμφωνίας.

Επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ αναφέρει ότι δεν έλαβε την πληρωμή από την Ελλάδα. Η Κριστίν Λαγκάρντ, ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ενώ τονίζεται πως η μη πληρωμή δεν θεωρείται χρεοκοπία και επιβεβαιώνεται το αίτημα της Ελλάδας για παράταση.

Την Τετάρτη στις 12:30 θα ακολουθήσει νέα διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει νέες προτάσεις την Τετάρτη και το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών θα τις εξετάσει.

Θετικά βλέπει τις εξελίξεις μετά την κατάθεση της ελληνικής πρότασης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να μετακινηθεί από τη θέση που βρίσκεται σήμερα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανήρτησε στο twitter το βίντεο από τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, κάνοντας λόγο για σκόπιμη παραπλάνηση σχετικά με τα περί “εισήγησης Δραγασάκη για ψήφιση της πρότασης των δανειστών”.

Την εκτίμηση ότι απαιτείται να γίνει περισσότερη προσπάθεια για να αποτραπεί το ενδεχόμενο η ελληνική κρίση να πλήξει τη σταθερότητα στις χρηματαγορές εξέφρασε σε Ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λιου.