ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό από την Αυστραλία (Βίντεο)

by on 22/04/2015
 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Την συμπαράστασή τους προς την ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειες που καταβάλει για τη σύναψη μιας δίκαιης και αποτελεσματικής λύσης όσον αφορά στην αντιμετώπιση της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων Ανταμ Μπαντ, η πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων Αυστραλίας Γκεντ Κέρν και ο πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Κουήνσλαντ και νυν πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου Αυστραλίας Αντριου Ντέτμερ, στην εκδήλωση αλληλεγγύης προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό που διοργανώθηκε στη Μελβούρνη, την Τρίτη 21 Απριλίου.

Ολοι οι ομιλητές επέκριναν την απάνθρωπη πολιτική της λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα και επικρότησαν τον παραδειγματικό αγώνα της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τους εταίρους, καθώς όπως τόνισαν, η νέα κυβέρνηση μιας μικρής χώρας τολμά να αμφισβητεί την πολιτική της λιτότητας που έχουν επιβάλλει και θέλουν να συνεχίσουν στην Ελλάδα οι δανειστές και οι εταίροι της. Ανέφεραν ακόμα ότι οι θέσεις και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης «εμπνέουν»και τις προοδευτικές δυνάμεις της Αυστραλίας.

solidaritymeeting2a

Αποψη από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης της Τρίτης στη Μελβούρνη

 

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η ομιλία της Γκεντ Κερν η οποία αναφέρθηκε όχι μόνο στην Ελλάδα και στην καταστροφική πολιτική της λιτότητας, αλλά και στις επιπτώσεις που έχουν οι εξελίξεις στη διεθνή οικονομία, τονίζοντας ότι η Γενική Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων Αυστραλίας είναι στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ έκανε έκκληση για “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, υπενθυμίζοντας ότι κάποτε διαγράφηκαν τα χρέη της Γερμανίας και “ότι ίσχυσε για τη Γερμανία πρέπει να ισχύει και για την Ελλάδα”.

Τη στήριξή του προς την κυβέρνηση Τσίπρα εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων Αυστραλίας, Ανταμ Μπαντ, υπογραμμίζοντας τα κοινά σημεία της πολιτικής των δύο κομμάτων, αλλά και το γεγονός ότι μια νέα κυβέρνηση τολμά να αντιταχθεί με τις πολιτικές των νεοφιλελευθέρων στην Ευρώπη.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Αντριου Ντέτμερ εκφράζοντας τη στήριξή του προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν και βιντεοσκοπημένα μηνύματα από τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον διευθυντή της Γενικης Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλη Κόκκινο.

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στην κρίση που έχει οδηγήσει η πολιτική της λιτότητας και των μνημονίων την Ελλάδα, παρουσιάζοντας τρόπους αντιμετώπισής της, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους και τους δανειστές. Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη ότι σήμερα στην Ελλάδα επιχειρείται ένα “πραξικόπημα” όχι με τα τανκς όπως εγινε στις 21 Απριλίου του 1967, αλλά μέσω των τραπεζών. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις πιέσεις που έχει δεχθεί η Ελλάδα κατά καιρούς, δήλωσε λόγω και του ό,τι η εκδήλωση γίνονταν την 21η Απριλίου πως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι εταίροι της Βόρειας Ευρώπης αρνούνται να αποδεχθούν μια πραγματικότητα και «η πολιτική τους είναι καταστροφική τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ίδια την Ευρώπη», ενώ πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα νέου τύπου πραξικόπημα «όχι με τανκς, όπως το 1967, αλλά μέσω των τραπεζών».

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως «θα συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια και ελπίζω ότι θα έρθουμε σε συμφωνία. Θα κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε άτακτα» τόνισε και χαρακτήρισε «εθνική προσπάθεια που ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας και τη γεφυρώνει με την Αυστραλία», τη συγκέντρωση αλληλεγγύης προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό που διοργανώθηκε στη Μελβούρνη.

Στη δύσκολη περίοδο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, είπε «έχει δημιουργηθεί ένα εθνικό μέτωπο εναντίον του ψεύδους, της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης και της αυτοϋπονόμευσης, που πετυχαίνει μια λιτότητα σε περίοδο μεγάλης κρίσης» και επισήμανε: «Και τη δική σας συμπαράσταση που δεν έχει κομματικές ταμπέλες και επιγραφές τη βλέπουμε σαν μια εθνική προσπάθεια που ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας και γεφυρώνει την Ελλάδα με την Αυστραλία».

Στο δεκάλεπτο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο κ. Βαρουφάκης ανέλυσε εν συντομία πώς οδηγήθηκε η Ελλάδα στην κρίση και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Παράλληλα, μετέφερε στον Ελληνισμό της Μελβούρνης τους χαιρετισμούς και την αγάπη των συνεργατών του, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και όλου του ελληνικού κοινοβουλίου «για την αλληλεγγύη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές». «Ελπίζω να σας δω σύντομα στη Μελβούρνη» κατέληξε.

Το μήνυμα του κ. Βαρουφάκη παρουσιάστηκε στην εκδήλωση που έγινε, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Αφήστε την Ελλάδα να αναπνεύσει», υπό την αιγίδα της Αυστραλοελληνικής Εκστρατείας Αλληλεγγύης (Australia-Greece Solidarity Campaign), στο Εργατικό Κέντρο (Trades Hall) της Μελβούρνης.

Στην ίδια συγκέντρωση απέστειλαν μηνύματα ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο νέος διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος.

Ο κ. Τσακαλώτος, στο μήνυμά του, ανέφερε: «Όλοι μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη και η Ελλάδα είναι η αρχή. Ευχαρίστησε την Ελληνοαυστραλιανή Εκστρατεία Αλληλεγγύης και ευχήθηκε στον Ελληνισμό της Μελβούρνης ό,τι καλύτερο». Εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την αλληλεγγύη και σημείωσε πως «ο ελληνικός λαός έχει περάσει πάρα πολλές δυσκολίες και πάρα πολλές φορές τις ξεπεράσαμε αυτές τις δυσκολίες και με τη βοήθεια των Ελλήνων εκτός Ελλάδας».

Στην κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, αλλά και στην αλληλεγγύη της ομογένειας και του αυστραλιανού λαού, αναφέρθηκε διεξοδικά ο πολιτικός οικονομολόγος και επικεφαλής της Αυστραλοελληνικής Εκστρατείας Αλληλεγγύης, Διαμαντής Ρόρρης, ο οποίος σημείωσε πως «δεκάδες οικονομολόγοι της Αυστραλίας συμφωνούν πως το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να εξοφληθεί και μέρος του θα πρέπει να διαγραφεί».

Η βραβευμένη σκηνοθέτιδα ‘Αννα Κόκκινου αναφέρθηκε στην κρίση στην Ελλάδα, εστιάζοντας  την ομιλία της στην ανθρωπιστική κρίση.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Τζίνα Βουθούλκα και ο Θόδωρος Μάρκος, ενώ το πρόγραμμα παρουσίασε ο Γιώργος Κολέτσης.

Η εκδήλωση έκλεισε με απαντήσεις σε ερωτήσεις του κοινού και με μουσικό πρόγραμμα από την Κριστέλα Δημητρίου, την Ειρήνη Βέλου και τον Μαρκ Μάρκου.

Η εκδήλωση “Αφήστε την Ελλάδα να αναπνεύσει” διοργανώθηκε στο ιστορικό κτίριο Trades Hall, της Μελβούρνης, από το τμήμα Μελβούρνης της Αυστραλοελληνικής Εστρατείας Αλληλεγγύης.