ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Αμπορίτζιναλ ακτιβιστής εγκαινιάζει τα Σεμινάρια της Κοινότητας

 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Ο διακεκριμένος Αμπορίτζιναλ ακαδημαϊκός και ακτιβιστής Δρ Γκάρι Έντουαρντ Φόλεϊ και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μελβούρνης Νίκος Παπαστεργιάδης (φωτό) πρόκειται να εγκαινιάσουν, αυτή την Πέμπτη, τη νέα σειρά Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει για πέμπτη συνεχή χρονιά η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ακαδημαϊκών και ειδικών σε διάφορους τομείς. Θέμα της διάλεξης του Δρ Φόλεϊ θα είναι η ανάκτηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η επιστροφή των αρχαιοτήτων των Αμπορίτζινις από το Βρετανικό Μουσείο, βιζαβί με την υπόθεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Όπως και κατά τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος στα Σεμινάρια συμμετέχουν διακεκριμένοι ομιλητές, μερικοί από τους οποίους για πρώτη φορά, καθώς και από άλλες πολιτείες της Αυστραλίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος τα Σεμινάρια θα λειτουργήσουν στην αίθουσα διαλέξεων του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού, που στεγάζεται στον νέο πολυώροφο κτίριος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, στο κέντρο της πόλης.

«Το φετινό πρόγραμμα της σειράς Σεμιναρίων της Κοινότητας μπαίνει στο πέμπτο έτος και έχει αναδειχθεί σε κύριο τμήμα του πολιτιστικού και εκπαιδευτικού προγράμματός μας,» λέει ο Δρ Νίκος Ντάλλας, επικεφαλής της οργανωτικής Επιτροπής των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού.

«Το πρόγραμμα συνεχίζει να παρουσιάζει καινούργιους ακαδημαϊκούς και ενδιαφέρουσα θεματολογία. Χαρακτηριστικό αυτού είναι το γεγονός, ότι φέτος τα Σεμινάρια εγκαινιάζει ο ακαδημαϊκός και ιθαγενής ακτιβιστής, Δρ Γκάρι Φόλεϊ. Είναι η πρώτη φορά όπου ένας ιθαγενής θα παρουσιάσει ομιλία του στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.»

Ο Δρ Γκάρι Φόλεϊ είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Moondani Balluk Indigenous Academic Unit. Γεννήθηκε στη Γκράφτον (1950), βόρεια της Νέας Νότιας Ουαλίας και ανήκει στη φυλή Gumbainggir. Αποβλήθηκε από το σχολείο σε ηλικία 15 ετών, και στη συνέχεια μετακινήθηκε στο Σίδνεϊ. Εχει βρεθεί στο επίκεντρο των μεγαλύτερων πολιτικών δραστηριοτήτων στην Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένων πολλών διαδηλώσεων για τα δικαιώματα των Αμπορίτζινις, τη δημιουργία και λειτουργία της Πρεσβείας σε Σκηνή στην Καμπέρρα το 1972, τις διαμαρτυρίες στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες του 1982 και κατά τους εορτασμούς της επετείου των 200 ετών της Αυστραλίας το 1988. Συμμετείχε στην ίδρυση και λειτουργία των πρώτων οργανισμών υποστήριξης των ιθαγενών, όπως της Νομικής Υπηρεσίας Αμπορίτζιναλ του Ρέντφερν, της Υπηρεσίας Υγείας Αμπορίτζιναλ της Μελβούρνης και του Εθνικού Θεάτρου Αμπορίτζινις.

Εχει διατελέσει διευθυντής της Υπηρεσίας Υγείας Αμπορίτζινις της Βικτώριας (1981), μέλος στο Συμβούλιο Τεχνών Αμπορίτζινις (1983-86) και στην Ιατρική Υπηρεσία Αμπορίτζινις του Ρέντφερν (1988), λέκτορας στο Κολλέγιο Σουίνμπερν, σύμβουλος στη Βασιλική Επιτροπή έρευνας για τους θανάτους ιθαγενών υπό κράτηση (1988), μέλος στο Συμβούλιο της Νομικής Υπηρεσίας Αμπορίτζινις και μέλος στο Συμβούλιο του Εθνικού Συνασπισμού Οργανισμών για Αμπορίτζινις. Πριν λίγα χρόνια ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές και πρόσφατα αναδείχθηκε διδάκτορας Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Μελβούρνης, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης και στο Πανεπιστήμιο Βικτώριας, ενώ εργάστηκε και στο Μουσείο Βικτώριας.

Ο Νίκος Παπαστεργιάδης, ο οποίος θα παρουσιάσει τον Δρ Γάρι Φόλεϊ, είναι καθηγητής στη Σχολή Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Πριν από την επιστροφή του στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, δίδασκε ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη διερεύνηση του ιστορικού μετασχηματισμού της σύγχρονης τέχνης και των πολιτιστικών ιδρυμάτων από την ψηφιακή τεχνολογία. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται: Modernity as Exile (1993), Dialogues in the Diaspora (1998), The Turbulence of Migration (2000), Metaphor and Tension (2004) Spatial Aesthetics: Art Place and the Everyday (2006), και Cosmopolitanism and Culture (2012). Επίσης είναι συγγραφέας πολυάριθμων δοκιμίων τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Όπως είναι γνωστό, τα Σεμινάρια προσφέρονται δωρεάν και είναι ανοιχτά στο κοινό και φέτος παρουσιάζονται στο νέο κτίριο της Κοινότητας (Mezzanine Level, 168 Lonsdale Street, Melbourne).

Τέλος σημειώνεται ότι το φετινό πρόγραμμα έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Κοινότητας, στην ακόλουθη διεύθυνση: http://www.greekcommunity.com.au/seminars.