ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ – Το μακροβιότερο πολιτιστικό περιοδικό της Αυστραλίας

by on 16/11/2015
 

MEΛΒΟΥΡΝΗ | Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Νοεμβρίου η παρουσίαση της ανανεωμένης έκδοσης του περιοδικού πολιτισμού και τέχνης “Αντίποδες” του Ελληνο-Αυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου, σε ειδική εκδήλωση στην Παναρκαδική Ενωση Μελβούρνης, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού του Συνδέσμου.

Πρόκειται για την 61η έκδοση του περιοδικού “Αντίποδες” το οποίο κυκλοφορεί για 42 συνεχή χρόνια (1974-2015) και είναι το μακροβιότερο σήμερα λογοτεχνικό και πολιτιστικό περιοδικό στην Αυστραλία.

Η νέα και ανανεωμένη δίγλωσση έκδοση του περιοδικού είναι αφιερωμένη στον πανεπιστημιακό Δρα Θανάση Σπηλιά για την διακεκριμένη και μακρόχρονη προσφορά του στις Ελληνικές Σπουδές και τον Ελληνικό πολιτισμό στην Αυστραλία, καθώς και στον αείμνηστο λογοτέχνη και πανεπιστημιακό Δρα Αριστείδη Παραδείση.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων ο τιμώμενος Δρ Θανάσης Σπηλιάς με τα μέλη της οικογένειάς του και ο Δικαστής Αιμίλιος Κύρου, καθώς και ο χορηγός και υποστηρικτής του περιοδικού και του Συνδέσμου κ. Νίκος Ανδριανάκος, ιδιοκτήτης της εταιρείας Milemaker Petroleum.

Μερική άποψη του κοινού που παρευρέθηκε στην εκδήλωση

Μερική άποψη του κοινού που παρευρέθηκε στην εκδήλωση ΦΩΤO: TGA NEWS

Την παρουσίαση του περιοδικού έκανε ο Δρ Χρήστος Φίφης ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στον Δρ Θανάση Σπηλιά και στο έργο του, υπογραμμίζοντας την προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα και ιδιαίτερα στην Ελληνο-Αυστραλιανή λογοτεχνία.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον αείμνηστο Δρ Αριστείδη Παραδείση, ποιητή και πανεπιστημιακό, καθώς και στο ίδιο το περιοδικό, εξαίροντας την ανανεωμένη μορφή του που φιλοτέχνησε το στούντιο Messinis-Art και επιμελήθηκε ο Σταύρος Μεσσήνης, λέγοντας πως πρόκειται για έκδοση σταθμό στην μακρόχρονη ιστορία του περιοδικού. Στο εξώφυλλο παρουσιάζεται έργο της Anne Sampsonidis-Warren που εκτέθηκε στην πρόσφατα ομαδική έκθεση Antipodean Palette 2015 του Ελληνo-Αυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου.

Σημειώνεται ότι το περιοδικό προετοιμάσθηκε από Συντακτική Επιτροπή, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Κυριάκος Αμανατίδης και μέλη οι: Καίτη Αλεξοπούλου, Καίτη Αρώνη, Γιάννης Γεωργίου, Σταύρος Μεσσήνης, Καίτη Μουρατίδου και Ματίνα Παναγιωτοπούλου.

Λογοτεχνικός Διαγωνισμός
Μετά την παρουσίαση του περιοδικού, ακολούθησε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού του Συνδέσμου. Ο Διαγωνισμός καλύπτει έργα γραμμένα στην Ελληνική ή Αγγλική γλώσσα, στις ακόλουθες κατηγορίες: ποίηση, διήγημα και μονόπρακτο θεατρικό έργο. Η αξιολόγηση είναι διαφορετική για την κάθε γλώσσα. Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος σε μια ή όλες τις κατηγορίες, στην Ελληνική ή Αγγλική γλώσσα, με ένα μόνο έργο για κάθε κατηγορία.

maglaunch26x415

Οι διακριθέντες στον λογοτεχνικό διαγωνισμό με μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου, χορηγούς, παρουσιαστές της εκδήλωσης και τιμηθέντες ΦΩΤO: TGA NEWS

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού έχουν ως ακολούθως:
Ποίηση Ελληνική γλώσσα
Α΄ Βραβείο: Νερένιος χρόνος (Μάρω Νικολάου)
Έπαινος: Πάντερμη Πολιτεία (Βλάση Μαυραγάνη)

Πεζό Ελληνική γλώσσα
Α΄Βραβείο: Η Μοναχή Γυναίκα (Πόπη Αναστασιάδη-Μαλλιάνου)
Έπαινος: Μαργαρίτες στην Άμμο (Κλαίρη Γαζή)

Ποίηση στα Αγγλικά
Α’ Βραβείο: Mnemosyne’s Amaranthos (Κλαίρη Κατακουζηνού)
Επαινος: The Spider (Σαλώμη Αργυροπούλου).

Πεζό Αγγλική γλώσσα
Α΄Βραβείο: Legacy to my baby (Soula Liveriadis)
Έπαινος: The silent gaze (Maria Papageorgiou)

Η Κριτική Επιτροπή αποτελείτο από τους:
Συντονίστρια: Καίτη Αρώνη, Αντιπρόεδρος του ΕΑΠΣΜ

Μέλη: Δρ Χρήστος Φίφης (επίτιμος ερευνητής, Πανεπιστήμιο La Trobe, Melbourne), Άντρια Γαριβάλδη (εκπαιδευτικός, ποιήτρια), Δρ Ανθή Μπαλτατζή (πανεπιστημιακός).

Η πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Καίτη Αλεξοπούλου ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην έκδοση του περιοδικού και συνεχάρη τους διακριθέντες στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό.

Την εκδήλωση διάνθισαν με την εξαίρετη μουσική τους η Ανθή Σιδηροπούλου και ο Ιάκωβος Παπαδόπουλος, ενώ το πρόγραμμα παρουσίασε ο Γιάννης Ιωάννου.