ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Απάντηση σε όσους υπονομεύουν την κυβέρνηση

by on 18/02/2015
 

AΘΗΝΑ | Στην πρωτοφανή κίνηση της δημοσιοποίησης των κειμένων της διαπραγμάτευσης – ομιλίες στα Εurogroup, Non Paper προς το συμβούλιο, κείμενα Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ – προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, αποδεικνύοντας έτσι ότι δεν έχει καταστρατηγήσει την εντολή του ελληνικού λαού, αλλά και ότι κινείται στην κατεύθυνση της συνεργασίας με τους εταίρους της. Η κίνηση θεωρείται και ως απάντηση στις προσπάθειες που γίνονταν τις τελευταίες ημέρες από κάποιες πλευρές (και στο εσωτερικό) για να υπονομεύσουν την κυβέρνηση σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις της με τους εταίρους.

Στα κείμενα υπάρχουν διάσπαρτες οι θέσεις της ελληνικής πλευράς: πάγωμα των κατασχέσεων, ευέλικτη ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο (περιλαμβανομένων και διαγραφών), απόρριψη αύξησης του ΦΠΑ, απόρριψη μείωσης των επικουρικών συντάξεων (μόλις 9,5 εκ όφελος), επαναπρόσληψη καθαριστριών, μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, εργασιακά, διακοπή των συστηματικών απολύσεων, αντικατάσταση τον ΕΝΦΙΑ με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, προτεραιότητα στην ανάπτυξη του κοινωνικού τομέα και δημιουργία δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας.Στη δημοσιότητα έδωσε το ΥΠΟΙΚ όλον τον φάκελο παρουσιάσεων από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στις συνεδριάσεις του Eurogroup, με τα non papers τεκμηρίωσης που παρείχε η διαπραγματευτική ομάδα.

Ο φάκελος (εδώ τον «κατεβάζετε») περιλαμβάνει τις δύο ομιλίες του ΥΠΟΙΚ στα δύο Eurogroup της 11ης και 16ης Φεβρουαρίου, δύο non paper που κατατέθηκαν στις ίδιες συναντήσεις από την ελληνική πλευρά, περιλαμβανομένων και ειδικών αναφορών για τα αποτελέσματα των εργασιών των τεχνικών κλιμακίων που έλαβαν χώρα στις 13 και 14 Φεβρουαρίου. Δημοσιοποιούνται ακόμη το προσχέδιο Moscovici αλλά και το σχέδιο δήλωσης του τελευταίου Eurogroup -γνωστό ως σχέδιο Dijsselbloem- που απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά.

Ως προς το αποτέλεσμα των τεχνικών συζητήσεων αναφέρεται ότι:

“Στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημειώθηκε καλή πρόοδος στον προσδιορισμό των τομέων όπου οι ελληνικές αρχές μπορούν να στηρίξουν την τρέχουσα ατζέντα μεταρρυθμίσεων: φορολογική μεταρρύθμιση, μεταρρύθμιση συλλογής εσόδων, διαχείριση δημόσιων οικονομικών, αντιμετώπιση διαφθοράς, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μεταρρύθμιση των δημόσιων συμβάσεων, βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος, μεταρρύθμιση δικαστικού συστήματος, εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τα βιομηχανικά δίκτυα και τους ανταγωνιστικούς τομείς.

Απαιτείται χρόνος τις προσεχείς εβδομάδες ούτως ώστε η κυβέρνηση να προβεί σε μια πιο λεπτομερή αξιολόγηση των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται πλήρως να συνεχίσει τις προσπάθειες σε αυτούς τους τομείς. Θεωρεί ως απαραίτητο στοιχείο της πολιτικής της εντολής να επιταχύνει την εφαρμογή αποφασιστικών πολιτικών που η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει: αποφασιστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αντιμετώπιση της διαφθοράς και αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης. Είναι έτοιμη να δεσμευτεί για βραχυπρόθεσμη εφαρμογή βασικών πολιτικών”.