ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Αποκαλύψεις “φωτιά” στη δίκη της Siemens

by on 31/10/2017
 

ΑΘΗΝΑ | Αποκαλύψεις φωτιά για μίζες έκανε στην κατάθεσή της ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η πρώην γραμματέας του πάλαι ποτέ κραταιού άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου. Η Αικατερίνη Τσακάλου, στην κατάθεσή της κατονόμασε πολιτικά πρόσωπα και πολιτικά τζάκια, όπως αυτό της οικογένειας Μητσοτάκη, που εμπλέκονται στο σκάνδαλο με «χορηγίες» και «δωρεές» της γερμανικής εταιρίας.

Συγκεκριμένα, η μάρτυρας, επανέλαβε στην κατάθεση της όσα έχει ήδη υποστηρίξει τόσο στο στάδιο της ανάκρισης όσο και ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής, τονίζοντας στους δικαστές ότι το «πρόγραμμα χορηγιών» σε πολιτικά κόμματα αντιστοιχούσε στο 2% του τζίρου του τμήματος τηλεπικοινωνιών και επίσης ότι θεωρεί πως για αυτό είχαν γνώση τα αρμόδια στελέχη της μητρικής Siemens.

Ανέφερε μάλιστα η μάρτυρας ότι οι επίμαχες χορηγίες κρίνονταν χρήσιμες και επικαλέστηκε τη φράση που της είχε πει ο άλλοτε προϊστάμενος της, ότι τα χρήματα στα κόμματα αλλά και τα δώρα σε πολιτικούς δίνονταν «προκειμένου να ανοίγουν οι δουλειές». Η κ. Τσακάλου αναφέρθηκε στο ένα εκατομμύριο μάρκα που είχε πάρει ο κ. Τσουκάτος και υποστήριξε πως η νεολαία του ΠΑΣΟΚ είχε λάβει χορηγία 15.000 ευρώ, ενώ χορηγία είχε λάβει και η «Πολιτική Άνοιξη» του Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με την μάρτυρα, η εταιρία είχε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με πολιτικούς όπως oι Κώστας Γείτονας και Τάσος Μαντέλης, ενώ δώρα από την εταιρία όπως, οικιακός εξοπλισμός, τηλεφωνικά κέντρα και άλλα, είχαν πάρει πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόβσκι, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση της έδρας η μάρτυρας κατέθεσε για τις στενές σχέσεις που διατηρούσε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος με την οικογένεια Μητσοτάκη, αναφέροντας μεταξύ άλλων τον εξοπλισμό δυο πολιτικών γραφείων του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την κάλυψη της δαπάνης να ξεπερνά το επιτρεπόμενο όριο.

«Μου είχε πει ο Χριστοφοράκος να βρω τρόπο να καλυφθούν από την εταιρία, αλλά εγώ δεν είχα κανέναν μαγικό τρόπο» είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας στην κατάθεση της. «Υπήρξε μεγάλη χρονοτριβή, έγινε φασαρία στον Τύπο και τελικά τα κάλυψε ο κ. Μητσοτάκης» συμπλήρωσε.

Η Αικ. Τσακάλου, ωστόσο, διευκρίνισε πως οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν αφορούσαν τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» καθώς χρεώνονταν με «θέση κόστους».

Πρόεδρος: Γιατί η δωρεά αφορούσε πολιτικά πρόσωπα;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να ξέρω γιατί συνέβαινε αυτό. Υπήρχε διακριτική μεταχείριση κάποιων πολιτικών τζακιών

Πρόεδρος: Ποια ήταν αυτά;

Μάρτυρας: Όλη η οικογένεια Μητσοτάκη, ο Τσοχατζόπουλος… είναι μερικά από τα ονόματα με τις μικροσυσκευές…

Σύνεδρος: Ξέρατε ποιοί ήταν οι δωρολήπτες;

Μάρτυρας: Βεβαίως. Μου ανέθετε να τα διεκπεραιώνω ο ίδιος ο Χριστοφοράκος. Ήταν πολλά ονόματα. Για παράδειγμα ο Γ. Παπαντωνίου κάτι χρειαζόταν για το σπίτι του. Καλούσε στην εταιρία.

Σύνεδρος: Γιατί καλούσε απ’ ευθείας την Siemens;

Μάρτυρας: Φαντάζομαι ότι ήθελαν να πάρουν κάποιο δώρο…. να τα πάρουν δωρεάν.

Η μάρτυρας επισήμανε πως τα δώρα αυτού του τύπου δεν ήταν μεγάλης αξίας, σε σχέση με το 2% που πήγαινε για τις «χορηγίες» στα κόμματα και εκτίμησε ότι δεν θεωρούνται «ύποπτες δωρεές», αλλά «κινήσεις προβολής της εταιρίας». Όπως είχε χαρακτηριστικά «ήταν περισσότερο για την προβολή της εταιρίας. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι κάποιος δωροδοκήθηκε με ένα ψυγείο και μια κουζίνα».