ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Αρχίζουν τα δύσκολα μετά το “Ναι” του Eurogroup

by on 15/08/2015
 

BΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΘΗΝΑ | Το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους πρόκειται να συζητηθεί τον Οκτώβρη μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, ύστερα από τη συμφωνία για τριετές πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα που επετεύχθη στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Για το νέο πρόγραμμα του ESM που θα τρέξει ως τον Αύγουστο του 2018, τo συνολικό ποσό θα φτάσει τα 86 δισ. ευρώ, που θα χορηγηθούν σε δόσεις. Στόχος ως τις 20 Αυγούστου η εκταμίευση της πρώτης δόσης προς την Ελλάδα, ύψους 26 δισ. ευρώ.

Ο Έλληνας υπ. Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η επιτυχία της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από το πώς θα την κρίνει η ελληνική κοινωνία καθώς και από την εξομάλυνση των αρνητικών της σημείων.

Σε ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών αναφέρεται ότι στόχος του προγράμματος είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Τόσο η συνέντευξη τύπου των Ντάισελμπλουμ, Ντομπρόβισκς και Ρέντλιγκ αλλά και στις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε αποτυπώνεται ένα κλίμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση και αισιοδοξία για την επιτυχία του νέου προγράμματος.

Πολύ σημαντικό βήμα, χαρακτήρισε η Κριστίν Λαγκάνρτ τη συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς, ωστόσο στην ανακοίνωση της υπογραμμίζει για άλλη μια φορά: «Επιμένω στην άποψη ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητά του μόνο με δικές της ενέργειες. Επομένως είναι εξίσου κρίσιμο για τη μεσοπρόθεσμη και το μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να κάνουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM, προκειμένου να παράσχουν σημαντική ανακούφιση χρέους, πολύ πέρα από αυτό που υπολόγιζαν μέχρι τώρα».