ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Αρχίζουν την Τρίτη οι διαπραγματεύσεις

by on 26/07/2015
 

ΑΘΗΝΑ | Οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων με τους δανειστές για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης αναμενεται να αρχίσουν την Τρίτη, 28 Ιουλίου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η καθυστέρηση στην έλευση των εκπρόσωποι των πιστωτών (αρχικά αναμένονταν στο τέλος της εβδομάδας που μόλις παρήλθε) οφείλεται σε τεχνικούς λόγους, όχι σε πολιτικούς ή διπλωματικούς.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις διαθέσεις των πιστωτών σε πολιτικό επίπεδο, κατά τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκαν και θετικά, αλλά και αρνητικά σημάδια. Την ώρα κατά την οποία το Spiegel έγραφε ότι οι δανειστές προσανατολίζονται σε λογικότερους στόχους για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα, οι «σκληροί» συντηρητικοί κύκλοι της ΕΕ (γνωστοί και ως «ομάδα Σόιμπλε») Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών, αλλά και κυβερνητικών στελεχών απεργάζονται νέες απαιτήσεις από την Αθήνα.

Επιδίωξη των δυνάμεων που «στρατεύονται» στο πλευρό του Β. Σόιμπλε εφαρμόζοντας τη γραμμή του, είναι η εξής: Να βάλουν «από το παράθυρο» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την αξίωση για 3ο πακέτο μέτρων, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες έως την 20η Αυγούστου (ημέρα αποπληρωμής δόσης στην ΕΚΤ) και οι οποίες ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ. Επίσης, πρόθεση αυτών των υπερ- συντηρητικών κύκλων είναι να μετατεθεί για αργότερα η έγκριση της συμφωνίας.

«Ανάμεσα στα “προαπαιτούμενα” που επιχειρούν να βάλουν στο τραπέζι είναι και ορισμένα μέτρα που είναι σχεδόν αδύνατον να περάσουν από τη σημερινή Βουλή», έγραψε χαρακτηριστικά η «Αυγή» του Σαββάτου.