ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ασχημα νέα για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

by on 02/12/2013
 

ΑΘΗΝΑ | Ασχημα νέα για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να εντάσσεται στις περιοχές όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση στη μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης μεταξύ του 1901 και του 2012 (1,5°C), ενώ κατά την περίοδο 1951-2010 η βροχόπτωση μειώθηκε όσο και στη χώρα της Δυτικής Αφρικής Γκάνα

Η αναφορά αυτή έγινε στην πρόσφατη ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Περιβάλλον & Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία»), όπου κοινός τόπος μεταξύ των εισηγητών ήταν ότι η αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος μπορεί να βρει πρόσφορο πεδίο εφαρμογής στις τοπικές κοινωνίες, δηλαδή στους δήμους και τις περιφέρειες.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως η στάθμη της θάλασσας στην Ελλάδα αυξάνεται διαρκώς και η μείωση του pH στη Μεσόγειο θάλασσα είναι από τις πιο έντονες των θαλάσσιων υδατικών συστημάτων στον κόσμο.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”, η δρ Π. Νικολοπούλου-Σταμάτη, καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Παθολογικής Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνων και διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος, και ο δρ. Luc Hens, διευθυντής Ανθρώπινης Οικολογίας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Βρυξελλών, τόνισαν ότι η μείωση της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου σε τοπικό επίπεδο μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μετάβασης σε ένα ενεργειακό μοντέλο με χαμηλές ή μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

7 + 16 =