ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Βιβλική καταστροφή με 16 νεκρούς σε Νέα Πέραμο – Μάνδρα

by on 16/11/2017
 

ΑΘΗΝΑ | Δεκαέξι νεκροί ο απολογισμός της τραγωδίας, εκ των οποίων 5 γυναίκες και 11 άνδρες. Έχουν αναγνωριστεί από τους 16 οι 14, ενώ αγνώστων στοιχείων είναι μία γυναίκα και ένας άνδρας. Οι τραυματίες, που παραμένουν για νοσηλεία, είναι 12 άτομα -7 γυναίκες και 5 άνδρες- εκ των οποίων σε πιο σοβαρή κατάσταση μία γυναίκα 83 ετών, η οποία είναι διασωληνωμένη στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν άλλους τέσσερις αγνοούμενους.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρέθηκε την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το συντονιστικό κέντρο που έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί από τις πρώτες ώρες της τραγωδίας, στο κτίριο της αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τον συντονισμό των φορέων που μετέχουν στο έργο του εντοπισμού και διάσωσης αγνοουμένων, καθώς και για τις ενέργειες για την άμεση στήριξη των ατόμων που έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη σύσκεψη, δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία σήμερα να διαπιστώσω, ιδίοις όμμασι, το μέγεθος της καταστροφής. Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι με ό,τι αντικρίσαμε. Προφανώς, πρόκειται για ένα σπάνιο και ακραίο, καιρικό φαινόμενο. Ωστόσο, αυτό το ακραίο φαινόμενο λειτούργησε έτσι όπως λειτούργησε εξαιτίας και της συσσωρευμένης, θα έλεγα, αδράνειας, των συσσωρευμένων προβλημάτων και ελλειμμάτων στα έργα υποδομής, αλλά και στον χωροταξικό σχεδιασμό.

Ένα φαινόμενο που, βεβαίως, δεν αφορά μόνο τη Δυτική Αθήνα, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας. Ας είναι οι άνθρωποι αυτοί που χάσαμε οι τελευταίοι. Κι ας αποτελέσει αυτό το έναυσμα για όλους μας, προκειμένου να επιδείξουμε εγρήγορση στην αποκατάσταση των αναγκαίων υποδομών και του χωροταξικού σχεδιασμού, για να μην ξαναζήσουμε ποτέ ξανά τέτοια φαινόμενα.

Σήμερα, στη σύσκεψη, πρωτίστως, ασχοληθήκαμε με το επιχειρησιακό σκέλος, διότι ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη έχουμε ανθρώπους αγνοούμενους. Η προσπάθεια των πυροσβεστών και των εθελοντών είναι συγκινητική. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε κι άλλους ανθρώπους εν ζωή. Να μην αυξηθεί άλλο ο αριθμός των νεκρών.

Μας απασχόλησε επιχειρησιακά, επίσης, η δυνατότητα άμεσης αποκατάστασης των νοικοκυριών, η άντληση των υδάτων, η αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης, και βεβαίως, άμεση προτεραιότητα τα συνεργεία των μηχανικών για να καταγράψουν τις πληγές, τους πληγέντες, γιατί είναι δέσμευσή μας να προχωρήσουμε σε άμεση επούλωση των πληγών κι αποκατάσταση των περιουσιών, είτε αυτό αφορά νοικοκυριά είτε αφορά επιχειρήσεις.

Θέλω να πιστεύω ότι η συντονισμένη αυτή προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας, θα έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Για τους ανθρώπους όμως που χάσανε τους δικούς τους, για όλους εμάς που ζούμε ένα βαρύ πένθος, νομίζω ότι όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Ας αποτελέσει, επαναλαμβάνω, το έναυσμα για εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε συσσωρευμένες παθογένειες δεκαετιών».

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο, για την άντληση υδάτων και τον καθαρισμό κτιρίων από τις λάσπες και τα άλλα φερτά υλικά, που κατέβασε η χτεσινή πρωτοφανής θεομηνία.

Από χθες το βράδυ, οι προσπάθειες των πυροσβεστών εστιάζονται στον καθαρισμό του σπιτιού στο Γεφυράκι Νέας Περάμου, όπου αγνοείται ένας άνδρας, κάτι όμως που θα πάρει πολύ χρόνο, καθώς ο χώρος έχει γεμίσει κυρίως με λάσπη και χώμα, που είναι δύσκολο να απομακρυνθούν.

Νεκρός ανασύρθηκε σήμερα το απόγευμα από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής ο άνδρας για τον οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι είχε καταπλακωθεί από φερτά υλικά και λάσπες στο υπόγειο του σπιτιού του, στη θέση Γεφυράκι στη Νέα Πέραμο.

Πρόκειται για έναν άνδρα περίπου 50 ετών και η ανεύρεσή του ανεβάζει τον συνολικό αριθμό της θεομηνίας στη Δυτική Αττική στους 16.

Συγκεκριμένα, 13 νεκροί ανασύρθηκαν από την Πυροσβεστική, δύο από τη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας από το Λιμενικό και ένας αγνώστων στοιχείων από της θαλάσσια περιοχή στον Σκαραμαγκά.

Αυτήν την ώρα, τα σωστικά συνεργεία αναζητούν άλλους τέσσερις αγνοούμενους.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, οι κηδείες των θυμάτων της τραγικής θεομηνίας θα τελεσθούν με δημόσια δαπάνη.

Ξεπερνούν τις 660 οι κλήσεις που έχει δεχθεί έως τώρα η Πυροσβεστική, από την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων και της Μάνδρας, για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, ενώ έχει προχωρήσει στον απεγκλωβισμό 88 ατόμων από σπίτια και αυτοκίνητα. Παράλληλα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τα διασωστικά συνεργεία της έχουν ανασυρθεί έως αυτή την ώρα 12 νεκρά άτομα.

Οι τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν τη συνδρομή πυροσβεστών από όλη την Αττική, καθώς και από όμορους νομούς. Συνολικά επχειρούν 117 πυροσβέστες με 46 οχήματα, ενώ έχουν σχηματιστεί 56 συνεργεία για την αντιμετώπιση των συμβάντων. Επίσης, σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες της Αττικής.