ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Δεκάδες χιλιάδες είπαν “όχι” στη λιτότητα

by on 21/06/2015
 

AΘΗΝΑ | Την αντίθεσή τους με τα μέτρα λιτότητας εξέφρασαν δεκάδες χιλιάδες άτομα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, την Κυριακή, δίνοντας ηχηρή απάντηση στα τελεσίγραφα των δανειστών: «Η αξιοπρέπειά μας δεν παζαρεύεται».

Κοινό σύνθημα όσων λίγο μετά τις 7 άρχισαν να γεμίζουν την πλατεία Συντάγματος, ήταν να μπει ένα οριστικό τέλος στη λιτότητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις γύρω στις 9 η ώρα έκαναν λόγο για 15.000 κόσμου, με τις οδούς περιμετρικά της Βουλής, μπροστά από το Σύνταγμα, να έχουν κλείσει.

Ανάμεσα στον κόσμο βρέθηκαν και υπουργοί της κυβέρνησης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το συλλαλητήριο διοργάνωσαν η ΑΔΕΔΥ, καθώς και ομοσπονδίες εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Συμμετείχαν συνδικαλιστικοί φορείς και κινήσεις. Από πλευράς πολιτικών φορέων, σε συμμετοχή κάλεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Πορεία πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, η οποία ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου.

Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα ένωσε τη φωνή της με τις φωνές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και πόλεων. Από την Αθήνα ως το Βερολίνο, κι από το Όσλο ως τη Βιέννη, η πρωτοφανής συμμετοχή στις κινητοποιήσεις δείχνει ότι η μάχη ενάντια στη λιτότητα και την περιφρόνηση των δημοκρατικών αποφάσεων είναι μια πανευρωπαϊκή μάχη. Οι ευρωπαϊκοί λαοί το κατανοούν, και για αυτό ξεσηκώνονται.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό είναι ένας ξεσηκωμός ελπίδας της Ευρώπης που αγωνιζόμαστε να οικοδομήσουμε. Μιας Ευρώπης της εργασίας, της δημοκρατίας, της προστασίας των κοινών αγαθών, των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Κοινωνικά κινήματα, μεγάλα ευρωπαϊκά συνδικάτα, πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες στήριξαν και στηρίζουν έμπρακτα τον αγώνα του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής του να χαράξει μία άλλη δημοκρατική πορεία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, δίνοντας έτσι ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα που αντηχεί στους δρόμους δεκάδων πόλεων, διαλύοντας φόβους, μισαλλοδοξίες, γκρεμίζοντας τεχνητές διαχωριστικές γραμμές, απαντώντας σε εκβιασμούς, τιμώντας, έτσι, τις πραγματικές αξίες της Ευρώπης.

“Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, ο ελληνικός λαός αλλά και οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης, δίνουμε ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στον δήθεν μονόδρομο της λιτότητας, μήνυμα αντίστασης στους εκβιασμούς και στην καλλιέργεια κλίματος φόβου. Αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας και το για μέλλον των παιδιών μας. Παλεύουμε για μια Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης”, τόνιζε στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.