ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Διαβεβαιώσεις Σαμαρά για… νέα μέτρα

by on 11/06/2014
 

ΑΘΗΝΑ | Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου η δημοσιοποίηση επιστολής των Σαμαρά-Στουρνάρα-Προβόπουλου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που εστάλη λίγες ημέρες πριν τις πρόσφατες ευρωεκλογές, με την οποία διαβεβαιώνουν ότι θα λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα που θα ζητήσει η τρόικα. Και όλα αυτά μόλις λίγες ώρες μετά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι δεν… θα ληφθούν νέα μέτρα.

Συγκεκριμένα, όπως απεκάλυψε η εφημερίδα “Αυγή”, έγγραφες εγγυήσεις στην τρόικα για τη διαθεσιμότητά τους να προχωρήσουν σε νέα μέτρα, αφού “οι συνθήκες αλλάζουν”, έδωσαν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Γιώργος Προβόπουλος, τέσσερις ημέρες σημειωτέον πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πρόκειται για την επιστολή που παραδοσιακά συνοδεύει κάθε Μνημόνιο / Μεσοπρόθεσμο.

Στη δισέλιδη επιστολή των κ. Σαμαρά, Στουρνάρα και Προβόπουλου, από άποψη ουσίας ξεχωρίζει το “διά ταύτα”, εκεί όπου παρέχονται οι εγγυήσεις που δίνουν για το άμεσο μέλλον. “Πιστεύουμε” -σημειώνουν επί λέξει- “ότι οι πολιτικές που ορίζονται από το συνημμένο MEFP (Μνημόνιο) είναι επαρκείς για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος”.

Η φράση όμως που ήθελαν να κρατήσουν κρυφή έπεται: “Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιαδήποτε μέτρα που μπορεί να αποδειχθούν αναγκαία για τον σκοπό αυτό, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν”. Αξίζει εξάλλου να επισημανθεί ότι τα όποια νέα μέτρα δεν θα αποφασιστούν εν λευκώ από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά πάντα σε συνεννόηση με τους δανειστές, όπως προοιωνίζεται η επόμενη φράση της επίμαχης παραγράφου:

“Θα προβούμε σε διαβουλεύσεις με το Ταμείο (σ.σ.: εδώ η αναφορά γίνεται προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού η επιστολή έχει ως πρώτο αποδέκτη την Κρ. Λαγκάρντ) για την υιοθέτηση οποιωνδήποτε σχετικών δράσεων ενόψει των επικαιροποιήσεων των πολιτικών που περιέχονται στο Μνημόνιο, και σε συμφωνία με τις πολιτικές που προβλέπει το Ταμείο σε παρόμοιες διαβουλεύσεις” διαβεβαιώνει η ηγεσία της χώρας χτίζοντας ακόμη πιο σφιχτά δεσμά για τη χώρα και τους πολίτες της. Πολιτικά έκθετοι, συνεπώς, οι υπογράφοντες αλλά και ο Ευ. Βενιζέλος, που εμφανίστηκε χθες με… σκληρή γλώσσα έναντι του ΔΝΤ.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την ομιλία Σαμαρά στο υπουργικό συμβούλιο, τον κατηγορεί ότι “συνεχίζει να υπόσχεται τη ‘Γη της Μνημονιακής Επαγγελίας’, να εξαπατά συνειδητά τον ελληνικό λαό και να υπερασπίζεται ανενδοίαστα τα συμφέροντα των δανειστών”. Και προς απόδειξη αυτού, οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες έρχονται την ίδια ώρα που “δημοσιεύεται και η έκθεση του ΔΝΤ, η οποία προαναγγέλλει νέα μνημονιακά μέτρα, ύψους 7,7 δισ., για την επόμενη τετραετία, διαψεύδοντας κάθε κυβερνητικό ισχυρισμό περί τέλους των Μνημονίων”.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει:

“Σε αυτό που παραμένει σταθερή η κυβέρνηση, ανεξαρτήτως αλλαγών σε πρόσωπα και σχήματα, είναι η λήψη κάθε φορά νέων πρόσθετων μέτρων στο πλαίσιο των επικαιροποιήσεων των μνημονίων. Τα προεκλογικά λόγια περί του αντιθέτου και οι χθεσινοί ισχυρισμοί στο νέο υπουργικό συμβούλιο ήταν για επικοινωνιακή κατανάλωση, καθώς διαψεύστηκαν από την έκθεση του ΔΝΤ, η οποία προβλέπει δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό έως το 2017 και κάλυψή του από νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, παράλληλα με την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.

Άλλωστε, η σημερινή αποκάλυψη της εφημερίδας «Αυγή», για την ύπαρξη επιστολής προς τους δανειστές, με την υπογραφή του κ. Σαμαρά, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, με την οποία δεσμεύεται για τη λήψη νέων μέτρων, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: Ο κ. Σαμαράς αντί να «σκίζει» τα μνημόνια, ετοιμάζεται να υπογράψει νέα.”

Αμεση ήταν η απάντηση στο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την έκθεση του ΔΝΤ και τον κυβερνητικό ανασχηματισμό από τη νέα κυβερνητική εκπρόσωπο, Σοφία Βούλτεψηη οποία μεταξύ άλλων λέει πως: «Μια ημέρα μετά τις σαφείς δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, αλλά και μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί την εκστρατεία παραπληροφόρησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων», αναφέρει η Σοφία Βούλτεψη και προσπαθεί να “σκεπάσει” την αποκάλυψη της “Αυγής αναφέροντας πως: “Η σημερινή «αποκάλυψη» της «Αυγής» φέρει ημερομηνία “15 Απριλίου 2014″ και αφορά ακριβώς στην απόφαση για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος”.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επανερχόμενος επιμένει και τονίζει διευκρινίζοντας πως το έγγραφο που δημοσίευσε η εφημερίδα «Αυγή» αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του ΙMF με ημερομηνία 14/5.

“Το ερώτημα είναι γιατί δημοσιεύτηκε μόλις χτες (14/5) και όχι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση συνειδητά εξαπάτησε τον ελληνικό λαό, όπως συνεχίζει να κάνει μέχρι σήμερα”, διερωτάται η Κουμουνδούρου και συνεχίζει:

“Αν η κ. Βούλτεψη δεν γνωρίζει τι επιστολές στέλνει ο πρωθυπουργός, και για αυτό το λόγο δεν μπορεί να τις σχολιάσει, ευχαρίστως την ενημερώνουμε, περιμένοντας αυτή τη φορά να απαντήσει. Σας παραθέτουμε το σχετικό λινκ της επιστολής, με ημερομηνία 14/05/2014: http://www.imf.org/external/np/loi/2014/grc/051414.pdf” –

– Δείτε επίσης και σχετικό άρθρο του Κώστα Ποτήρη