ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Διεθνές κινηματογραφικό φαινόμενο ο “Αστακός”

by on 09/11/2015
 

ΑΘΗΝΑ | Σε “φαινόμενο” της φετινής κινηματογραφικής σεζόν αναδεικνύεται η βραβευμένη στις Κάννες ταινία «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου, που πριν πέντε μήνες βραβεύθηκε στο 68ο Φεστιβάλ των Καννών με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος.

Η ταινία “Αστακός” είναι γυρισμένη εξ ολοκλήρου στην Ιρλανδία και σχεδόν σε όλους τους βασικούς ρόλους έχουμε διάσημους ηθοποιούς, τον Κόλιν Φάρελ, τη Ρέιτσελ Βάις, τη Λέα Σεντού, τον Μπεν Γουίσο και τον Τζον Σ. Ράιλι.

Το γεγονός πάντως ότι το πρώτο δεκαήμερο προβολής στις ελληνικής αίθουσες κινηματογράφου πωλήθηκαν 30.000 εισιτήρια, δείχνει ότι πρόκειται για μια ταινία με αντισυμβατική γραφή και για ένα ισχυρό και ίσως αναπάντεχο “ρεύμα”.

Ο “Αστακός” συζητείται και προβάλλεται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο την περίοδο αυτή. Στη Γαλλία “άνοιξε” σε 126 αίθουσες, κόβοντας την πρώτη μέρα 17.500 εισιτήρια, στην Ολλανδία σε 28 αίθουσες, κόβοντας περισσότερα από 16.000 εισιτήρια την πρώτη εβδομάδα προβολής της, ενώ στη γειτονική Ιταλία ο «Αστακός» έκοψε 50.000 εισιτήρια σε 48 αίθουσες μέσα στις 10 πρώτες μέρες προβολής.

Στην Αγγλία, αλλά και στην Ιρλανδία (όπου γυρίστηκε) η ταινία έφτασε στις πρώτες 15 μέρες προβολής τις 740.000 λίρες σε εισπράξεις, σημειώνοντας μάλιστα 10% αύξηση στα εισιτήρια μετά την πρώτη εβδομάδα της, και η εφημερίδα “Guardian” την ονόμασε “The arthouse hit”.

O “Αστακός” προβάλλεται και στην Αυστραλία, όπου σε 8 αίθουσες μέσα σε μία εβδομάδα κατάφερε να κάνει πολλαπλές sold-out προβολές, με εισπράξεις που υπερβαίνουν τα 100.000 δολάρια, ενώ αυτές τις μέρες ξεκινά η προβολή της ταινίας και στη Νότια Κορέα.

Και σχεδόν ταυτόχρονα έγινε γνωστό πως η ταινία απέσπασε 7 υποψηφιότητες για τα βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Επιπλέον, κέρδισε και το βραβείο κοστουμιών (για τη Σάρα Μπλέκινσοπ) από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, και έπεται συνέχεια, καθώς αναμενόταν χθες Σάββατο να ανακοινώσει τις υποψηφιότητες για τις υπόλοιπες, “βασικές” κατηγορίες βραβείων.

Ο “Αστακός” φέρνει στην οθόνη μια δυστοπική κοινωνία, όχι πολύ μακρινή από τη σημερινή, που έχει χώρο μόνο για ζευγάρια. Οι μοναχικοί συλλαμβάνονται και μεταφέρονται σε ένα απομονωμένο ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν σύντροφο μέσα σε 45 μέρες. Αν αποτύχουν, τους μεταμορφώνουν σε ένα ζώο της επιλογής τους και τους αφήνουν στο κοντινό δάσος… Ο Κόλιν Φάρελ είναι ένας αρχιτέκτονας που η γυναίκα του τον εγκατέλειψε, μετά από 11 χρόνια γάμου, και οδηγείται στο ξενοδοχείο. Παρ’ ότι θα προσπαθήσει σκληρά να βρει σύντροφο εκεί μέσα, θα αποτύχει, και, προτού τον μεταμορφώσουν σε αστακό, που είναι το ζώο της επιλογής του, διαφεύγει στο δάσος, όπου ζει η “εναλλακτική” και μάλλον πουριτανική κοινότητα των «μοναχικών»