ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

“Είμαστε όλοι Ελληνες” λέει η πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας

 

MEΛΒΟΥΡΝΗ | Συγχαρητήρια στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης για τη διοργάνωση “του μεγαλύτερου και πιο επιτυχημένου ελληνικού Φεστιβάλ εκτός Ελλάδας”. Συγχαρητήρια στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης για “τη δημιουργία του Παρθενώνα των Αντιπόδων”, του νέου 15 ορόφων κοινοτικού κτιρίου της στο κέντρο της πόλης. Συγχαρητήρια στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης για “τη μέγιστη συμβολή της στη διατήρηση και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στη Μελβούρνη και στους Αντίποδες”. Συγχαρητήρια “στους Ελληνες της Αυστραλίας για την ανεκτίμητη συμβολή τους στην δημιουργία της πιο επιτυχημένης πολυπολιτισμικής κοινωνίας στον κόσμο”. Η Μελβούρνη είναι “η Αθήνα του Νότου”. “Είμαστε όλοι Ελληνες”. “Απόψε η Μελβούρνη είναι ελληνική”. “Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω η Αυστραλία”.

Λόγια ειπωμένα από την πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας, και μάλιστα στα Ελληνικά, στα εγκαίνια του 29ου Ελληνικού Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ, το Σάββατο το βράδυ.

Στη μεγάλη εξέδρα δίπλα από το μεγαλοπρεπές κτίριο της Κοινότητας, έδωσε το παρών όλη η πολιτική ηγεσία της χώρας και της Πολιτείας της Βικτώριας. Ο πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπελ, ο αρχηγός της ομοσπονδιακής Εργατικής αντιπολίτευσης Μπιλ Σόρτεν, ο πρωθυπουργός της Πολιτείας της Βικτώριας Ντάνιελ Αντριους, ο αρχηγός της πολιτειακής αντιπολίτευσης Μάθιου Γκάι και πολλοί ελληνικής και μη υπουργοί και βουλευτές. Μαζί τους ο επίσκοπος Δέρβης Ιεζεκιήλ και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Χριστίνα Σημαντηράκη.

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου είχαν πλημμυρίσει την οδό Λόνσντεϊλ, την παραδοσιακή Ελληνική περιοχή στο κέντρο της Μελβούρνης, και τους γύρω χώρους για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και τα εγκαίνια, και να απολαύσουν την πραγματικά μαγική συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη που ακολούθησε.

LONSDALE_ST_FESTIVAL_POLITICIANS_opening_bill_papastergiadis

O Πρόεδρος της Ελληνική Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης

Πρώτος πήρε το λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητα Μελβούρνης ο οποίος στη σύντομη ομιλία του υπογράμμισε το γεγονός ότι η ελληνική παροικία ενωμένη γιορτάζει μαζί στο Φεστιβάλ τον πολιτισμό και τη δημοκρατία. Ευχαρίστησε τις αυστραλιανές κυβερνήσεις για τη στήριξη προς την Κοινότητα και τη συνεργασία τους, καθώς και όλο τον ελληνισμό που συμμετείχε στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ και τη στήριξή τους προς την Κοινότητα.

Ο πρωθυπουργός της Βικτώριας
Ακολούθησε ο πρωθυπουργός της Βικτώριας Ντάνιελ Αντριους ο οποίος κήρυξε και την έναρξη του Φεστιβάλ.

Χαιρετώντας το κοινό στα Ελληνικά τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Μελβούρνη και η Βικτώρια θα ήταν “διαφορετικές και φτωχότερες” χωρίς τη συμβολή των Ελλήνων για τόσα πολλά χρόνια.

“Ολοι οι Ελληνες της Βικτώριας θα πρέπει να αισθανόσαστε υπερήφανοι γιατί μας κάνατε μια πλουσιότερη πόλη και Πολιτεία, μια πιο δίκαιη πόλη και Πολιτεία,” είπε.

“Με το να γιορτάζετε και να μοιραζόσαστε τον πολιτισμό σας βρισκόσαστε στο επίκεντρο του πολυπολιτισμού στη Μελβούρνη και στη Βικτώρια και θα πρέπει να είσαστε υπερήφανοι για αυτό.

“Το Φεστιβάλ αυτό είναι το μεγαλύτερο εκτός Eλλάδας, γιορτάζει τον ελληνικό πολιτισμό και καθίσταται κάθε χρόνο μεγαλύτερο και καλύτερο.

“Για τούτο η κυβέρνησή μας είναι περήφανη που υποστηρίζει το Φεστιβάλ και τη δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου, του θαυμάσιου αυτού κτιρίου της Κοινότητας, καθώς και άλλους μεγάλους ελληνικούς οργανισμούς όπως την Πρόνοια.”

Στη συνέχεια προέβη και σε μια ανακοίνωση που ενθουσίασε το κοινό λέγοντας στα Ελληνικά:

“Αλλά επίσης εργαστήκαμε πρόσφατα και επιτύχαμε κάτι για το οποίο ξέρω ότι θα χαρείτε να το μάθετε: Είναι χαρά μου να σας ανακοινώσω ότι η Εθνική Ελλάδας θα παίξει τον Ιούνιο στη Μελβούρνη. Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Αυστραλία. Ευχαριστώ.”

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπελ

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπελ

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας
Στα Ελληνικά χαιρέτησε το κοινό και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπελ:

“Καλησπέρα. Γειά σας φίλοι μου. Είμαστε όλοι Ελληνες. Ειδικά οι πολιτικοί. Είναι θαυμάσιο να είμαστε εδώ απόψε αγαπητοί μου φίλοι.

“Η Μελβούρνη, είναι η Αθήνα του Νότου. Είναι η πιο επιτυχημένη πολυπολιτισμική κοινωνία στον κόσμο. Και εσείς συμβάλλατε στο να γίνει. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν η Αυστραλία, πώς θα ήταν η μοντέρνα Μελβούρνη όπως είπε και ο πρωθυπουργός της Βικτώριας πριν, χωρίς τους Ελληνες. Η συμβολή σας για τόσες γενιές είναι ανεκτίμητη. Είμαστε το μεγάλο αυτό έθνος σήμερα και με τη μεγάλη συμβολή των Ελλήνων.”

Αναφέρθηκε στον ελληνικό πολιτισμό λέγοντας πως “η ιστορία και ο πολιτισμός σας πηγαίνουν τόσες πολλές χιλιάδες χρόνια πίσω”.

Υπογράμμισε ακόμα τη συμβολή της εκκλησίας στη διατήρηση και του ελληνικού πολιτισμού σημειώνοντας ότι “με τον πολιτισμός σας είμαστε όλοι Ελληνες όχι μόνο απόψε, αλλά πάντα”.

“Γιορτάστε απόψε τον ελληνισμό σας. Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω η Αυστραλία. Να είσαστε καλά.”

Ο αρχηγός της πολιτειακής Αντιπολίτευσης
Ο αρχηγός της πολιτειακής Αντιπολίτευσης Μάθιου Γκάι χαιρέτησε με τη σειρά του το κοινό στα Ελληνικά:

“Κυρίες και κύριοι καλησπέρα. Ειναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι απόψε εδώ μαζί σας. Απόψε η Μελβούρνη είναι Ελληνική.”

Αναφέρθηκε στη συμβολή των Ελλήνων στην οικοδόμηση της πολυπολιτισμικής Αυστραλίας και σε κάθε τομέα της ζωής, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής.

“Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω η Αυστραλία. Η Ελλάδα είναι παντού,” κατέληξε στα Ελληνικά.

LONSDALE_ST_FESTIVAL_POLITICIANS_opening_billshorten

Ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής Αντιπολίτευσης Μπιλ Σόρτεν

Ο αρχηγός της ομοσπονδιακής Αντιπολίτευσης
Στα Ελληνικά και ο χαιρετισμός του αρχηγού της ομοσπονδιακής Αντιπολίτευσης Μπιλ Σόρτεν:

“Καλησπέρα ελληνική παροικία. Απόψε είμαστε όλοι Ελληνες.”

Στη σύντομη αλλά εμπνευσμένη ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έξη δεκαετίες πριν η Μελβούρνη και η Αυστραλία άρχισαν να δέχονται Ελληνες μετανάστες που αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή στην Αυστραλία.

“Με λίγα πράγματα στα χέρια τους και λίγα χρήματα στις τσέπες τους ήρθαν σε μια ξένη χώρα, μακριά από τα χωριά και τις πόλεις τους και τις οικογένειες που άφησαν πίσω τους,” είπε.

“Η μοντέρνα αυτή οδύσσεια δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς ρίσκο, να ανοίξεις επιχειρήσεις, να κάνεις οικογένεια, να χτίσεις εκκλησίες και κοινότητες… Ετσι έχουμε εδώ στους Αντίποδες έναν Παρθενώνα που έχτισε η Ελληνικη Κοινότητα για να παρουσιάζετε τις ιστορίες σας…”

Ο Μπιλ Σόρτεν προέβη επίσης και σε μια ανακοίνωση με αποτέλεσμα να καταχειροκροτηθεί από το κοινό, καθώς η Αυστραλία σχεδιάζει να σταματά τις συντάξεις όσων ζουν στο εξωτερικό πάνω από έξη εβδομάδες:

“Ολους αυτούς τους θαυμάσιους Ελληνες της Αυστραλίας που συνέβαλαν στην οικοδόμηση του έθνους μας η ελληνική κουλτούρα μας λέει να τους σεβόμαστε, να σεβόμαστε τους ηλικιωμένους. Για τούτο μια μελλοντική κυβέρνησή μας δεν θα κόψει τις συντάξεις των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό πάνω από έξη εβδομάδες.”

Στη συνέχεια κάλεσε και τη σύζυγό του στο βήμα για να χαιρετήσει το κοινό στα Ελληνικά.

festival_vips_alphingtonkids

Μαθητές του κολλεγίου της Κοινότητας “Alphington Grammar School” τραγουδούν τον εθνικό ύμνο μαζί με τους επισήμους

Ο επίσκοπος Δέρβης
Από την πλευρά του ο επίσκοπος Δέρβης Ιεζεκιήλ συνεχάρη την Κοινότητα και το Διοικητικό Συμβούλιο για τη διοργάνωση του φεστιβάλ και τις δραστηριότητές του και κάλεσε το κοινό να προωθεί στις νέες γενιές τη γλώσσα, την πίστη και τα έθιμά μας. Μεταξύ άλλων είπε ότι σε όλα τα σπίτια “να μιλάμε την ελληνική γώσσα και να κρατούμε τα ήθη και έθιμά μας”.

“Κρατείστε την πίστη και τις παραδόσεις σας. Είναι παραδόσεις ζωής που μας συντηρούσαν δια μέσω των αιώνων και θα μας συντηρούν πάντα. Συγχαρητήρια στην Κοινότητα που οργανώνει το Φεστιβάλ και ευχαριστούμε όλους τους επισήμους που βρίσκονται εδώ,” είπε.

Η Γενική Πρόξενος
Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Χριστίνα Σημαντηράκη, αναφέρθηκε στη σημασία της παραδοσιακής ελληνικής περιοχής της Μελβούρνης, στην οδό Λόνσντεϊλ, υπογραμμίζοντας το ρόλο της Ελληνικής Κοινότητας στην 120χρονη ιστορία της στη διατήρηση και προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού.

“Είμαστε υπερήφανοι για τη συμβολή των Ελλήνων στην οικοδόμηση του μεγάλου αυτού έθνους,” τόνισε.

“Θέλω να συγχαρώ την Κοινότητα και τους διοργανωτές για αυτήν την ακόμα πιο άρτια διοργάνωση. Να συγχαρώ και όλους εσάς που στηρίζετε με το έργο σας και την παρουσία σας απόψε τον αγώνα μας για το μέλλον της παροικίας μας στη Μελβούρνη. Αγώνας που προοιωνίζεται λαμπρός, στηριγμένος πάνω στην επιθυμία σας να μεταλαμπαδεύσετε την αγάπη σας για την Ελλάδα στις επόμενες γενιές.”

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Στη συνέχεια ακολούθησε η συναυλία με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, ο οποίος μάγεψε στην κυριολεξία το κοινό. Χιλιάδες κόσμος τραγούδησε μαζί του και χόρεψε στους ρυθμούς της εξαίσιας μουσικής του. Σημειώνεται ότι την Κυριακή το βράδυ θα δώσει δεύτερη συναυλία στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ.

Και ηγεσία της παροικίας
Στο πλαίσιο των εγκαινίων διοργανώθηκε και ειδική εκδήλωση προς τιμή των επίσημων προσκεκλημένων, της ηγεσίας της παροικίας μας, ευεργετών και υποστηρικτών της Κοινότητας. Είναι πραγματικά σημαντικό να παρατηρεί κανείς την ομογένεια της Μελβούρνης να συνεορτάζει ενωμένη μετά από πολλά χρόνια και μάλιστα με έκδηλα τα συναισθήματα συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Παρόντα και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που εργάσθηκαν σκληρά τις τελευταίες εβδομάδες για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ συμμετέχοντας σε διάφορες επιτροπές. Τους επισήμους υποδέχθηκαν εκτός από τον πρόεδρο της Κοινότητας, οι αντιπρόεδροι Νίκος Κουκουβιτάκης και Θόδωρος Μάρκος, ο ταμίας Μαρίνης Πυρπυρής και o Δημήτρης Μποσινάκης, μαζί με τη βοηθό Γραμματέα Τάμμυ Ηλιού και τον Λεωνίδα Βλαχάκη που συμπροεδρεύουν στην οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ. Πανταχού παρόντες ο Γενικός Γραμματέας της Κοινότητας Κώστας Μάρκος, ο Νίκος Ντάλλας, ο Γιώργος Κολέτσης, η Βάσω Ζάνγκαλη, καθώς και οι Χρήστος Σικαβίτσας, Μιχάλης Καραμήτος, Κώστα Αλέξης, Φώτης Βασιλειάδης, Βούλα Καλλιάνη, Νίκος Πάρθημος, Αντζελα Γεωργαλή, όπου μαζί με τα άλλα μέλη του Δ.Σ. συνεργάσθηκαν με τους εθελοντές σε διάφορους ρόλους για την ομαλή λειτουργία του φεστιβάλ.

Πλήθος κόσμου στο Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ

Πλήθος κόσμου στο Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά γενική ομολογία όλων φέτος είναι το καλύτερα οργανωμένο φεστιβάλ από κάθε πλευρά.

Συγχαρητήρια στην Κοινότητα και στους διοργανωτές του Φεστιβάλ και ιδιαίτερα στους ταλαντούχους νέους που έχουν πλαισιώσει την οργανωτική ομάδα του Φεστιβάλ, όπως το Γιώργο Μενίδη, την Παναγιώτα Κυπριανού, την Αλίνα Γλέντη, την Ελένη Παπαδομανωλάκη, τη Σεβαστή Κολέτση, καθώς και όλους τους εθελοντές που δουλεύουν σκληρά για την επιτυχία του.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ συνεχίζονται και σήμερα στη Μελβούρνη με πλούσιο πρόγραμμα από ντόπιους καλλιτέχνες. Η καλοκαιρία που επικρατεί έχει συμβάλει στο να προσέρχονται κατά χιλιάδες Ελληνες και πολίτες από άλλες εθνικότητες στο κέντρο της πόλης για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα lonsdalestfestival.com.au

– Φωτό: TGANEWS, greekcentre.com.au