ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Εθνική τραγωδία

by on 24/07/2018
 

AΘΗΝΑ | Βαρύ πένθος για την εθνική τραγωδία από τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα σε Ανατολική και Δυτική Αττική που ξέσπασαν τη Δευτέρα και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 74 άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός τραυματιών ξεπερνά τους 164 ενήλικες και 23 παιδιά. Δεκάδες οι αγνοούμενοι και ανυπολόγιστες οι υλικές ζημιές.

Η φωτιά έκαψε μια μεγάλη έκταση πευκοδάσους ενώ εκατοντάδες είναι και τα σπίτια που είτε κάηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης και απεγκλωβισμού, καθώς μαίνονται πύρινα μέτωπα τόσο στην Καλλιτεχνούπολή όσο και στα στα Γεράνεια Όρη, ενώ το σύνολο του κρατικού μηχανισμού παραμένει σε πλήρη ενεργοποίηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι έπειτα από παρέμβαση του λιμενικου διασώθηκαν 715 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί σε παραλίες της Ανατολικής Αττικής.

Από την κυβέρνηση έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών και όλα τα θύματα μεταφέρονται στο νεκροτομείο στο Γουδί, προκειμένου να γίνει ταυτοποίησή τους.

Οι νεκροί μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης: ειδικότερα, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε σπίτια και αυτοκίνητα ή προσπάθησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα αλλά πνίγηκαν. Συγκλονιστική είναι η περίπτωση 25 ανθρώπων που στην προσπάθεια τους να διαφύγουν από τη φωτιά, απανθρακώθηκαν μαζικά σε οικόπεδο στο Μάτι.

Συγκινητικό είναι το αυθόρμητο κύμα αλληλεγγύης για τους πληγέντες των πυρόπληκτων της Αττικής, ενώ η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει την οδύνη και την αλληλεγγύη της με κάθε μέσο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κήρυξε τη χώρα σε τριήμερο Εθνικό Πένθος.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού
«Τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε χωρίς τη συνδρομή της πολιτείας αβοήθητο. Αλλά και τίποτα δε θα μείνει δίχως απαντήσεις»: την προσωπική αυτή δέσμευση έδωσε στον ελληνικό λαό από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε πλήρη ενεργοποίηση έχει τεθεί από την πρώτη στιγμή το σύνολο του κρατικού μηχανισμού. Όπως έκανε γνωστό σε ενημέρωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλο, πέραν της επιχείρησης πυρόσβεσης είναι, αυτήν τη στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη και ένα παράλληλο σχέδιο έκτακτης ανάγκης με κινητοποίηση του υπουργείου Εσωτερικών και της Αστυνομίας, αλλά και των υπουργείων Υγείας, Μεταφορών, Άμυνας, Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, καθώς και της Περιφέρειας Αττικής.

Έρευνα για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική διέταξε σήμερα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Ειδικότερα, η εισαγγελική λειτουργός διαβίβασε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο με την εντολή να διερευνηθούν τα πάντα σχετικά με τις χθεσινές πυρκαγιές που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο δεκάδες πολίτες και σε καταστροφή περιουσιών (σπιτιών, αυτοκινήτων, κ.λπ.).

Στο μεταξύ, ειδική ομάδα ιατροδικαστών για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων της πυρκαγιάς στην Αττική συγκρότησε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Οι συγγενείς των αγνοουμένων μπορούν να επικοινωνούν στον τηλεφωνικό αριθμό 199 για να δηλώσουν τους ανθρώπους που αναζητούν δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες.

Στον τηλεφωνικό αριθμό 108 του Λιμενικού Σώματος μπορούν να απευθύνονται όσοι πολίτες χρειάζονται βοήθεια για απεγκλωβισμό με πλωτά μέσα από περιοχές που κινδυνεύουν από την πυρκαγιά.

Στο τηλέφωνο 210.4819001 η Περιφέρεια Αττικής δίνει συγκεκριμένες πληροφορίες για τι είδους ανάγκες υπάρχουν και πού συγκεντρώνονται τα είδη αυτά για να αποστέλλονται στις πληγείσες περιοχές.