ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Εκδηλώσεις για την 40η μαύρη επέτειο της Κύπρου

by on 28/07/2014
 

ΣΙΔΝΕΪ | Σαράντα χρόνια μετά την τουρκική απόβαση στην Κύπρο, οι Κύπριοι της Αυστραλίας και οι φίλοι τους έδωσαν το ετήσιο παρών στις εκδηλώσεις της μαύρης επετείου σε όλη την χώρα, και στο Σύδνεϋ την 27η Ιουλίου 2014, με σημαντική παρουσία που παρά τα 40 χρόνια συνεχούς δράσης, ήταν πολύ καυστική για τους ενόχους της κατοχής 1/3 μιας χώρας της Ευρωπαϊκής‘Ένωσης και πέτυχε το σκοπό της.

Στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από την Κυπριακή Κοινότητα ΝΝΟ και την οργάνωση ΣΕΚΑ παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων ομοσπονδιακής και πολιτειακής κυβέρησης και αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων ο κ. Θεοδόσης Τσιόλας, Γραμματέας Υποργικού Συμβουλίου Κύπρου εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο ομοσπονδιακός Βουλευτής Μπάρτον κ. Νίκος Βαρβαρής εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό κ. Τόνυ Άμποτ, ο Γερουσιαστής κ. Άρθουρ Συνοδινός, The Hons: Anthony Albanese MP, David Clarke MLC, Carmel Tebbutt MP, Marie Ficarra MLC, Amanda Fazio MLC, Barry O’Farrell MP, Mr Charles Casuscelli, RFD MP, η Υπάτη Αρμοστής της Κύπρου κα Ιωάννα Μαλλιώτη, ο Γενικός Πρόξενος της Σερβίας κ. Branko Radosevic, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Δρ Σταύρος Κυρίμης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, και από την Κυπριακή Κοινότητα ΝΝΟ οι κ.κ. Μιχάλης Χριστοδούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, Μιχάλης Χριστοδούλου, Σωτήρης Τσούρης, πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας ΝΝΟ, Ζακ Πασσαρής πρόεδρος της ΠΑΣΕΚΑ, εκπρόσωποι ελληνικών σωματείων Σύδνεϋ και εκατοντάδες Αυστραλοκύπριοι, Ελληνοαυστραλοί και φίλοι τους.

Ο κ. Βαρβαρής κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Πρωθυπουργού κ. Τόνυ Άμποτ στο μνημείο Πεσόντων στο Μάρτιν Πλέις και στη συνέχεια έλαβε μέρος στην πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το Δημαρχείο του Σύδνεϋ.

Ακολούθησε εκδήλωση στην αίθουσα της Κυπριακής Κοινότητας ΝΝΟ όπου οι επίσημοι προσκεκλημένοι σε κοινή ομολογία τόνισαν στις ομιλίες τους την υποστήριξή τους για το δίκαιο της Κύπρου για επανένωση της νήσου.

Ο κ. Βαρβαρής τόνισε στην ομιλία του: «Τα γεγονότα της 27 Ιουλίου 1974 είχαν μεγάλο αντίκτυπο στις ζωές όλων των Κυπρίων… με αποτέλεσμα τον εκτοπισμό ανθρώπων, απώλεια ζωών, αποστέρηση της πατρίδας, και η καταστροφή μιας πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς. Τελικό αποτέλεσμα αυτών των γεγονότων παραμένει η φοβερή και μακροχρόνια διαίρεση.

Για απόδοση δικαιοσύνης, στόχος πρέπει να είναι η επανένωση του νησιού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο… Κυρίες και κύριοι, αν δικαιοσύνη είναι να διασφαλιστεί η Κύπρος, η μόνη λύση είναι μια διαχρονική, συνολική και δίκαιη λύση βασισμένη στην πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Αυστραλία, ως καλός φίλος της Κύπρου, επεδίωξε να συνδράμει στις προσπάθειες των ίδιων των Κυπριών και του ΟΗΕ για να επανενωθεί η Κύπρος.

Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την 50η επέτειο της συμβολής της Αυστραλίας, με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών… Αυτοί που αδικούνται από τις συγκρούσεις που προκάλεσαν τα γεγονότα του 1974, αξίζουν δικαιοσύνη. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξασφαλιστεί δικαιοσύνη για τους νεκρούς, τους αγνοούμενους ή έχουν στερηθεί τα σπίτια τους είναι να επιδιωχθεί η ισότητα, η επανένωση και η νομιμότητα για όλους».