ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ελληνικό Μαθητικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου

by on 07/11/2015
 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 5ο Ελληνικό Μαθητικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου τόσο από πλευράς συμμετοχής όσο και ποιότητας ταινιών. Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε και φέτος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Μελβούρνης, στον κινηματογράφο Palace Cinema Como.

Μεγάλος αριθμός μαθητών και γονέων παρακολούθησαν την προβολή των ταινιών και την απονομή των βραβείων στα σχολεία που διακρίθηκαν, την Κυριακή το μεσημέρι.

Βραβεία απονεμήθηκαν στα σχολεία:

Κατηγορία Δημοτικό Σχολείο:
1ο Βραβείο: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, Malvern Campus. Υπεύθυνος δάσκαλος: Κώστας Ταούλας.
2ο Βραβείο: Alphington Grammar School. Υπεύθυνη δασκάλα: Βούλα Αλίμονου.
3ο Βραβείο: Ελληνικό Σχολείο ΑΧΕΠΑ. Υπεύθυνες δασκάλες: Κατερίνα Πουταχίδου και Ελένη Χρηστίδου.

Κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:
1ο Βραβείο: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης (City Campus). Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ειρήνη Κοντουδάκη.
2ο Βραβείο: Δύο νικητές: Ενορία Αγίου Δημητρίου – Υπεύθυνη καθηγήτρια Παρασκευή Τσίγκα-Dentas και Northcote High School – υπεύθυνη καθηγήτρια: Εφη Σγαρδέλη.
3ο Βραβείο: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, Balwyn Campus. Υπεύθυνoς καθηγητής: Fernanto Kristian Raspa.

Τα βραβεία συνοδεύονταν και με χρηματικά έπαθλα: $400 (1ο βραβείο), $200 (2ο βραβείο) και $100 (3ο βραβείο) σε κάθε κατηγορία.

Οι ταινίες ήταν διάρκειας 5 λεπτών και προετοιμάζονται από παιδιά που μαθαίνουν την Ελληνική γλώσσα και κρίνονται με μια σειρά από κριτήρια στα οποία περιλαμβάνονται η δημιουργικότητα, η χρήση της γλώσσας και η τεχνική ποιότητα.

«Από μικρά πράγματα, γίνονται μεγάλα πράγματα,» δήλωσε ο κ. Θόδωρος Μάρκος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Συντονιστής Εκπαίδευσης της Κοινότητας, χαιρετίζοντας το κοινό.

«Κάπως έτσι βλέπω το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, καθώς και το Μαθητικό Φεστιβάλ για το οποίο είμαστε εδώ σήμερα. Το Φεστιβάλ Ελλ. Κινηματογράφου ξεκίνησε σαν ιδέα μιας παρέας σε σπίτι ενός φίλου, πάλι στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Το πρώτο του σπίτι ήταν το State Film Centre στο City και από το 2001 μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο Palace Cinema Como.

«Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου εγκαινιάστηκε πριν 6 χρόνια από την Ελληνική Κοινότητα, το υπουργείο Παιδείας της Βικτώριας και το Γραφείο Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου.

Με μεγάλη μου χαρά λέω ότι βασικός συντελεστής στην διοργάνωση του Μαθητικού Φεστιβάλ ήταν ο σημερινός διευθυντής των Απογευματινής Σχολείων της Κοινότητάς μας κ. Μάνος Τζιμπραγός, ο οποίος αδυνατεί σήμερα να βρεθεί κοντά μας.

«Εκ μέρους της Κοινότητας επιθυμώ να συγχαρώ τα παιδιά που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ και κατάφεραν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουν κάτι το ωραίο και αξιοσημείωτο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε όλους τους δασκάλους που χωρίς αυτούς, οι προσπάθειες και τα όνειρα των παιδιών δεν θα γίνονταν πραγματικότητα.»

Ο κ. Μάρκος συνεχάρη και όλους τους συντελεστές του Φεστιβάλ και ιδιαίτερα την Παναγιώτα Κυπριανού, την Αλίνα Γλέντη και τον Γιώργο Μενίδη, καθώς και όλο το προσωπικό της Κοινότητας που βοήθησαν στην επιτυχημένη διοργάνωσή του.

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως είναι μια συλλογική προσπάθεια,» είπε ο κ. Μάρκου. «Οι ταινίες προέρχονται από κοινοτικά, δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Ας συνεχίσουμε λοιπόν αυτή την επιτυχημένη συνεργασία για το καλό όλων μας.»

Ο κ. Μάρκος ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του με το σύνθημα «Επιμένετε Ελληνικά» καλώντας του γονείς να γνωρίσουν στα παιδιά «όχι μόνο την Ελληνική γλώσσα, αλλά και την ποιοτική ελληνική μουσική, το θέατρο και γενικά τον ελληνικό πολιτισμό». «Κάνετε τα Ελληνικά μέρος της καθημερινής ζωής των παιδιών,» τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης και στο γεγονός ότι πριν λίγες ημέρες 16 μαθητές διαγωνίσθηκαν στα Αρχαία Ελληνικά για το VCE, οι 14 από τους οποίους προέρχονταν από σχολεία της Κοινότητας.

Από την πλευρά της η κ. Βίκυ Μαρινέλη, εκπρόσωπος του Τμήματος Γλωσσών του υπουργείου Παιδείας της Βικτώριας δήλωσε: «Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη χρήση της κινηματογράφησης στη διδασκαλία των γλωσσών. Μέσω του Μαθητικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου, τα παιδιά που μαθαίνουν ελληνικά έχουν αυξημένη συμμετοχή, περισσότερα κίνητρα και ευχαρίστηση στη μελέτη της γλώσσας με τη διαδικασία παραγωγής ταινιών. Είναι υπέροχο να βλέπουμε ότι η εκδήλωση έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια και το 2015 όλες οι ταινίες των μαθητών ήταν υψηλής ποιότητας, χρησιμοποιώντας ελκυστικές τεχνικές. Συγχαρητήρια σε όλους που συμμετείχαν σε ένα ακόμα επιτυχημένο μαθητικό φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου, όπου όλοι οι μαθητές των Ελληνικών ήταν νικητές.»

Η κ. Μαρία Δικαίου, πρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Νέων Ελληνικών Βικτώριας τόνισε ότι “το Φεστιβάλ παρείχε στους μαθητές την ευκαιρία να επιδείξουν το δημιουργικό τους ταλέντο και πρέπει να συνεχίσουμε να τους προσφέρουμε τέτοιες ευκαιρίες γιατί μας κατέπληξαν και φέτος. Συγχαρητήρια επίσης σε όλους τους εμπλεκόμενους.».