ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Εντατικές επαφές για ολοκλήρωση της αξιολόγησης

by on 08/02/2017
 

ΑΘΗΝΑ | Εντατικές επαφές γίνονται τις τελευταίες ημέρες από κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ και της Ευρωζώνης, με στόχο μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου να επέλθει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. ΤΟ ελληνικό πρόγραμμα πρόκειτια να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group. Η ελληνική πλευρά στοχεύει σε μια συνολική λύση με αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Σε δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται ότι εντατικές επαφές γίνονται στο παρασκήνιο για να ξεμπλοκάρει η δεύτερη αξιολόγηση εν όψει του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δόση έως τον Ιούλιο για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται ένα σενάριο παρατεταμένης αβεβαιότητας που θα πλήξει την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, μετατρέποντας τις προβλέψεις του ΔΝΤ σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Επιπλέον, η σύνοδος του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία πριν από τις γενικές εκλογές στην Ολλανδία, που είναι οι πρώτες σε μία σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη φέτος, σημειώνει το δημοσίευμα.

Σύγκλιση απόψεων για την αξιολόγηση και για το μέλλον της Ευρώπης καταγράφηκε κατά τη συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Πιερ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες.

Στην ανάγκη αλλαγής των πολιτικών λιτότητας που κυριαρχούν στην Ευρώπη συμφώνησαν ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη.

Χτες, την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως στόχο την εμβάθυνση της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι πρέπει να παραχθεί βαθύ μεταρρυθμιστικό στίγμα στα εργασιακά, την υγεία και την παιδεία.

Την ίδια ώρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αντικρούει με επιστολή του τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι δεν αντανακλούν τις καλύτερες των προβλεπόμενων επιδόσεις που έχει επιτύχει η Ελλάδα στον δημοσιονομικό τομέα και στην ανάπτυξη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η επιστολή προς το ταμείο του διοικητή της τράπεζας Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, που από την πλευρά του ζητάει περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

«Ξεπερασμένη» χαρακτηρίζει από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την έκθεση του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να γίνουν και άλλα βήματα για την ελάφρυνση του χρέους.

Από το Ταμείο ωστόσο, ο Πολ Τόμσεν επιμένει στην ανάγκη εφαρμογής «επώδυνων μεταρρυθμίσεων», όπως μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στον «δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης».