ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Επίθεση Τσίπρα στην Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου

by on 07/08/2014
 

AΘΗΝΑ | Δριμεία επίθεση την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κατηγορώντας τους για “πρωτόγνωρες αντικοινοβουλευτικές στιγμές τα τελευταία 4 χρόνια” εξαπέλυσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του σαρωτικού πολυνομοσχεδίου-σκούπα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιθυμεί ένα κοινοβούλιο “πλυντήριο σκανδάλων και νεκροταφείο ποινικών δικογραφιών”.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος σε ένα-ένα τα κυβερνητικά επιχειρήματα για το αιφνίδιο κλείσιμο της Βουλής, τόνισε ότι η μεθόδευση αυτή δείχνει μόνο το φόβο μπροστά στο λαό. Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου πρωτοφανή αντιδημοκρατική συμπεριφορά στα 40 χρόνια δημοκρατικού κοινοβουλευτικού βίου, με απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, παράκαμψη του κοινοβουλίου και αυταρχισμό.

Σε 4 χρόνια έχετε κάνει όσες επιστρατεύσεις δεν είχαν γίνει από το 1974 έως το 2012″, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι όταν ο Α. Σαμαράς ήταν στην αντιπολίτευση χαρακτήριζε τις επιστρατεύσεις “χουντικές μεθοδεύσεις”.

Αναφέρθηκε επίσης στις 24 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τις οποίες η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε πρακτική για να περνάει τις μνημονιακές επιταγές. Όπως είπε, η κυβέρνηση απαξιώνει τον ίδιο τον βουλευτή καθώς η εκπρόθεσμη κατάθεση άσχετων τροπολογιών σε νομοσχέδια έχει γίνει κανόνας, και οι βουλευτές καλούνται να επικυρώσουν με τη διαδικασία του “ψεκάστε-ψηφίστε-τελειώσατε”.

“Έγιναν καθεστώς τα δωράκια σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα” είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος και πρόσφατη παρέμβαση του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλάμανη. Επέκρινε, δε, για άλλη μια φορά τον Α. Σαμαρά ο οποίος “δυο χρόνια τώρα δεν έχει βρει ούτε μια μέρα, ούτε μισή ώρα να έρθει στη Βουλή να απαντήσει σε ερωτήσεις των αρχηγών των κομμάτων”, υπογραμμίζοντας ότι η πρακτική αυτή απαξιώνει τον ίδιο των πρωθυπουργό, αποδεικνύοντας ποια είναι η αντίληψή του – αλλά και της κυβέρνησής του – για τον κοινοβουλευτισμό και το δημοκρατικό διάλογο, ενώ πληγώνει τη δημοκρατία και δίνει άλλοθι στην ακροδεξιά, στους εχθρούς της δημοκρατίας.

Αναφερόμενος τις 160 δικογαφίες που μπήκαν στο συρτάρι, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιθυμεί ένα κοινοβούλιο – πλυντήριο σκανδάλων και νεκροταφείο ποινικών δικογραφιών, με στόχο την ασυλία πρώην υπουργών αλλά και στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι και με το πολυνομοσχέδιο-σκούπα η κυβέρνηση αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. “Όπως νομοθετείτε για επιχειρηματικά συμφέροντα, νομοθετείτε και για τους εαυτούς σας” είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις προωθούμενες ρυθμίσεις για το πόθεν έσχες. Προειδοποίησε, πάντως ότι δε θα ξεφύγει κανείς με τέτοιες μεθοδεύσεις.