ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Επίθεση Τσίπρα στους “ανόητους” και “αμετανόητους”

by on 04/04/2016
 

ΑΘΗΝΑ | Για όσους «με ανόητο τρόπο» επιχειρούν να τορπιλίσουν τη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς αλλά και για όσους συνεχίζουν να βάζουν εμπόδια στο έργο της κυβέρνησης, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη διαρροή των Wikileaks, αλλά και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν εντός και εκτός Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια, υπάρχει «απόλυτη συμφωνία» της Αθήνας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και «απόλυτη στήριξη» ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει εντός ολίγων ημερών, ως τις 22 Απριλίου.

Την ίδια στιγμή εξαπέλυσε επίθεση και σκληρή κριτική προς τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και προς τη Νέα Δημοκρατία που έσπευσαν να ασκήσουν αρνητική κριτική στην κυβέρνηση για την αποκάλυψη του επίμαχου διαλόγου των Τόμσον και Βερκουλέσκου για την αξιολόγηση.

“Ο Απρίλης είναι ένας μήνας κρίσιμων εξελίξεων. Η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι τις 22 Απρίλη και οι σχεδιασμοί όσων θέλουν να στήσουν μια ιστορική φάρσα θα πέσουν στο κενό. Αυτοί που θα βγουν εκτεθειμένοι είναι αυτοί που δεν διστάζουν να βάλουν το δικό τους μικροκομματικό συμφέρον. Εμείς θα δικαιωθούμε για τον αγώνα μας και για την προσπάθειά μας” τόνισε κατά την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημείωσε, “Υπάρχει κλίμα γενικευμένης υποστήριξης της θέσης της κυβέρνησης ότι η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει μέσα στις επόμενες μέρες. Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης δοκιμασίας, πριν την ολοκλήρωση της πιο δύσκολης αξιολόγησης. Επιλέξαμε η αξιολόγηση να συμπέσει χρονικά με την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους”.

“Για πρώτη φορά μετά από έξι ολόκληρα χρόνια που η χώρα διαπραγματεύεται για πρώτη φορά, είναι και η πρώτη φορά που υπάρχει απόλυτη συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και στήριξη στην άποψη ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει και θα κλείσει εντός ολίγων ημερών.

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους εκπροσώπους του ΔΝΤ. Δεν πρέπει να έχει ως θύμα τον ελληνικό λαό, κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε.

Σχεδόν όλοι γνωρίζαμε ότι το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση. Δε ξέραμε όμως που θα φτάνανε την Ευρώπη κάποιοι πράγματι ανόητοι” ανέφερε ο πρωθυπουργός.

“Στην απάντηση της η κ. Λαγκάρντ στην επιστολή μου χαρακτήρισε την τακτική των διαρρεουσών ως ανοησία. Συμφωνώ απολύτως και χαίρομαι που αναγνωρίζεται αυτός ο κοινός τόπος της κυβέρνησης και της κ. Λαγκάρντ. Αναρωτιέμαι αν αυτοί που κάθονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από την πλευρά του ταμείου συμφωνούν, και ελπίζω να μην επαναληφθεί η απόπειρα των εκπροσώπων του ταμείου η διαπραγμάτευση να εξελιχθεί με ανόητο τρόπο. Από το 2009 και μετά έχουν γίνει αρκετές ανοησίες. Είχαμε ως συνέπεια την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, με αποτέλεσμα την ανθρωπιστική κρίση και την εκτίναξη της ανεργίας, την καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας. Κάθε πρόβλεψη του Ταμείου αποδείχθηκε πλήρως εκτός πραγματικότητας. Δεν θέλω να αθωώσω τους υπόλοιπους θεσμούς και τις τότε ελληνικές κυβερνήσεις. Θέλω να τονίσω ότι κανείς δεν μπορεί να υποτιμά και να λησμονεί συγκεκριμένα περιστατικά και δεδομένα.

Θέλω με την βεβαιότητα ότι αυτές οι ανοησίες θα τύχουν απομόνωσης και ότι η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά τις επόμενες μέρες θέλω να σταθώ σε ορισμένα συμπεράσματα από όσα βγαίνουν τις τελευταίες μέρες στο φως της δημοσιότητας Έχει ενδιαφέρον η πεποίθηση των στελεχών του ταμείου.

Τόσο το ΔΝΤ όσο και η Νέα Δημοκρατία ξέρουν ότι η συμφωνία του καλοκαιρού είναι πολύ ευνοϊκότερη σε σχέση με ότι είχε υπογραφεί τα προηγούμενα χρόνια” τόνισε αναφορικά με τη στάση του ΔΝΤ στην διαπραγμάτευση ο Αλέξης Τσίπρας.

“Η συμφωνία που φέραμε αναθεωρεί προς τα κάτω τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το ταμείο αμφισβητεί τον ίδιο τον πυρήνα της συμφωνίας.

Η τακτική των καθυστερήσεων για να φτάσουν τα πράγματα στην ασφυξία και να υπάρχει η απειλή του πιστωτικού γεγονός δεν ήταν ούτε ευθύνη η σχέδιο της ελληνικής πλευράς όπως μας κατηγορεί ο κ. Μητσοτάκης. Το αντίθετο αποδεικνύεται ήταν μια τακτική εξάντληση της ελληνικής οικονομίας και της διαπραγματευτικής ισχύος της ελληνικής κυβέρνησης” τόνισε, ενώ σημειώσε ότι “Αν η ΝΔ θέλει να κάνει εξεταστική για τα capital controls την καλώ να καταθέσει αίτημα για εξεταστική επιτροπή όχι στο ελληνικό αλλά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο”.

Κάποιοι αμετανόητοι που ονειρεύονται την επανάληψη του ίδιου έργου, θα διαψευστούν όμως οικτρά, τόνισε.

“Θέλουν να καταφέρουν όσα δεν κατάφεραν πέρυσι. Το χειρότερο από όλα αυτά είναι ότι το ΔΝΤ βρίσκει μόνο σύμμαχο τη ΝΔ που ταυτίζεται με τις πιο ακραίες απαιτήσεις του ταμείου, γιατί περιμένει να μην υπάρξει συμφωνία και κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Αυτός είναι ο πόθος όσων νιώθουν τα συμφέροντα τους να απειλούνται από μια κυβέρνηση που αφήνει τη δικαιοσύνη να λειτουργήσει.

Μέσα στη μεγάλη τους ανάγκη να παλινορθώσουν αδιαφορούν πλήρως για τις συνέπειες μιας πιθανής καθυστέρησης της αξιολόγησης.

Στο βάθος συμφωνούν πλήρως με μια σειρά από αυτές ακραίες απαιτήσεις του ταμείου, της λιτότητας για τους πολλούς, και αυτή την ακραία νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Αυτή είναι η ιδεολογία τους. Είναι μια ιδεολογική αντιπαράθεση ανάμεσα στην αριστερά και την νεοφιλελεύθερη δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αυτοί που τάχα μας υποστηρίζουν από το ταμείο για το χρέος, το ζήτημα είναι ότι δεν θέλουν κούρεμα χρέους αλλά ζητάνε μέτρα πολύ σκληρότερα και περισσότερα, και τα ζητάνε με το πρόσχημα του χρέους, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, και τόνισε πως “Αρνούνται την εφαρμογή της συμφωνίας που οι ίδιοι υπέγραψαν τον Ιούλιο, μας ζητάνε να δεχτούμε και άλλα μέτρα”.

“Όποιοι βάζουν ως προαπαιτούμενο νέα μέτρα που δε σηκώνει η ελληνική οικονομία είναι σα να σου λένε πήδα από τον πέμπτο όροφο, αλλά είμαι εγώ εδώ για να σε βοηθήσω.

Ζητούν μια γενικευμένη επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις που στην ουσία τινάζει στον αέρα τη συμφωνία του Ιουλίου. Υπογράψαμε μια συμφωνία φτάνοντας στα πολιτικά μας όρια, την οποία θα εφαρμόσουμε κατά γράμμα, αλλά ως εδώ” ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.