ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Επαφές της Κοινότητας Μελβούρνης για θέματα της ομογένειας

by on 09/07/2017
 

ΑΘΗΝΑ | Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και αρχηγούς κομμάτων όπως τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βασίλη Λεβέντη, καθώς και με εκπροσώπους διαφόρων πολιτισμικών φορέων, είχαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης και ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Μάρκος, που επισκέπτονται την Ελλάδα για την προώθηση θεμάτων που αφορούν τον ιστορικό οργανισμό και συμφωνίες συνεργασίας τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης επαγγελματιών όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο.

Στις επαφές αυτές ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά θέματα, στην ψήφο τοων ομογενών, στο δορυφορικό σήμα της ΕΡΤ που έχει διακοπεί από το 2012, αλλά και στην εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας για τη βίζα διακοπών με δικαίωμα εργασίας για νέους ως 31 ετών.

Σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Διαλεκτή Αγγελή και στην εφημερίδα “Εφημερίδα των Συντακτών”, ο κ. Παπαστεργιάδης τόνισε ότι «το θέμα της εκπαίδευσης τόσο των νεοφερμένων όσο και των παιδιών δεύτερης και τρίτης γενιάς μεταναστών στην Αυστραλία είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς. Θέλουμε ο κόσμος να διατηρήσει επαφή με την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό».

Σημιεώνεται ότι στη Μελβούρνη, η Ελληνική Κοινότητα λειτουργεί 10 σχολεία, με τις εγγραφές να ξεπερνούν τις 2.000 κάθε χρόνο, ενώ πρόσφατα ιδρύθηκαν τρία επιπλέον σχολεία όπου φοιτούν περίπου 500 παιδιά νεοφερμένων. Παράλληλα, η Κοινότητα δίνει βάση στην περαιτέρω κατάρτιση των εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε αυτά, με συνεχείς εκπαιδεύσεις σε συνεργασία και με το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργιάδη, η λειτουργία καλοκαιρινής παιδικής κατασκήνωσης με εκπαιδευτικές δράσεις είναι μείζονος σημασίας και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το καλοκαίρι του ερχόμενου έτους.

Μιλώντας για το δορυφορικό σήμα της ΕΡΤ το οποίο εδώ και χρόνια έχει σταματήσει να εκπέμπει στην Αυστραλία, είπε: «Ο κόσμος το ζητά. Τα προγράμματα της ΕΡΤ κρατούσαν συντροφιά τα βράδια στους μεγαλύτερους σε ηλικία μετανάστες πρώτης γενιάς, αλλά και σε όλους εμάς που αποζητούμε να ακούμε τη γλώσσα και να μαθαίνουμε νέα από την Ελλάδα. Παρά τις κρούσεις που έχουμε κάνει κατά καιρούς για την επαναφορά του σήματος, η ΕΡΤ δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται.».

Αναφερόμενος στο αίτημα των ομογενών για δικαίωμα ψήφου, τόνισε ότι «οι περισσότεροι ομογενείς έχουν ελληνική υπηκοότητα και πληρώνουν φόρους στο ελληνικό κράτος. Είναι απαραίτητο να «ακούγεται η φωνή» τους».

Ο κ. Παπαστεργιάδης επισήμανε επίσης ότι οι δράσεις της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης είναι συνεχείς και πολύπλευρες, με τη διοργάνωση μουσικών φεστιβάλ και φεστιβάλ κινηματογράφου, υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και ενήλικους, αλλά και γαστρονομικά φεστιβάλ γεύσεων μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο μεγάλο έργο που υλοποιήθηκε από την κοινότητα είναι το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, συνολικού κόστους 22 εκατ. δολαρίων, χρήματα τα οποία συγκεντρώθηκαν κυρίως από χορηγίες μελών της κοινότητας αλλά και με μια μικρή συμμετοχή (20% των συνολικών εξόδων) από την ομοσπονδιακή και την πολιτειακή κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Επόμενος στόχος η δημιουργία του νέου Ελληνικού Κέντρου, στις εγκαταστάσεις του οποίου θα λειτουργήσουν αίθουσα εκθέσεων και αρχείου, γήπεδα για αθλητικές δραστηριότητες αλλά και εγκαταστάσεις για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και για τη φροντίδα ηλικιωμένων.

– Πηγή: ΤGA NEWS, efsyn.gr