ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Επαφές Τσίπρα για προσφυγικό και αξιολόγηση

by on 23/05/2016
 

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ | Στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ το πρωί της Δευτέρας βρέθηκε η προσφυγική κρίση, αλλά και η αξιολόγηση. Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ, στην Κωνσταντινούπολη.

Η κατάσταση στο Αιγαίο αλλά και η προσφυγική κρίση ήταν στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διήρκησε 45 λεπτά, το απόγευμα της Δευτέρας. Το κλίμα της συνάντησης ήταν πολύ θερμό και εγκάρδιο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της Αθήνας για την μέχρι σήμερα υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς έχουν ελλατωθεί οι ροές, έχουν αντιμετωπιστεί αρκετά οι διακινητές και η συμβολή του ΝΑΤΟ είναι καθοριστική, ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποια προβλήματα «που πρέπει και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε».

tsipras_merkel

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν ήταν, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η κατάσταση στο Αιγαίο. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για την εντεινόμενη τουρκική παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο και συμφώνησαν να ενεργοποιηθούν οι διπλωματικοί δίαυλοι άμεσα με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Στην συνάντηση τέθηκαν, επιπλέον, θέματα ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε διάφορους τομείς, στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε ανοίξει κατά την πραγματοποίηση του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο. Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ήταν για τα ενεργειακά, αλλά και για τον τομέα του τουρισμού και των μεταφορών (μεταξύ άλλων, σύνδεση Κωνσταντινούπολης – Θεσσαλονίκης, απευθείας σύνδεση Σμύρνης – Αθήνας, σύνδεση Άγκυρας – Αθήνας).

Οι Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν επίσης το Κυπριακό, εκφράζοντας την υποστήριξη τους στις συνομιλίες των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

«Τα τελευταία χρόνια, εμείς, στην Ελλάδα, βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας πολυδιάστατης ανθρωπιστικής πρόκλησης. Μετά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης και σκληρών, άδικων μέτρων λιτότητας, τα ποσοστά φτώχειας και ανεργίας μας έχουν αυξηθεί δραματικά. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή πρωτοφανών προσφυγικών ροών» τόνισε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είχε σύντομη συνάντηση με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, κι επίσης με τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς, «με έναν παλιό φίλο της Ελλάδας», όπως έγραψε σε σχετική ανάρτηση του στο Twitter.

tsipras_vartholomaios

Τέλος, στο πλαίσιο των επαφών στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαθολομαίο.