ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Επενεξελέγη ομογενής βουλευτής στο Κεμπέκ

 

ΜΟΝΤΡΕΑΛ | Μεγάλη νίκη κατήγαγε το Κόμμα των Φιλελευθέρων στην επαρχία του Κεμπέκ κερδίζοντας τις χθεσινές επαρχιακές εκλογές έναντι του Αυτονομιστικού Κόμματος του Κεμπέκ , το οποίο ηττήθηκε κατά κράτος. Νέος πρωθυπουργός του Κεμπέκ με κυβέρνηση άνετης πλειοψηφίας θα είναι ο Φιλίπ Κουγιάρ, νευροχειρουργός το επάγγελμα, ο οποίος θα διαδεχθεί την Πολίν Μαρουά, που ηγείτο κυβέρνησης μειοψηφίας.

Μέχρι αυτή την ώρα το Κόμμα των Φιλελευθέρων κατέλαβε 70 από τις 125 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, το Αυτονομιστικό Κόμμα του Κεμπέκ 30 έδρες, το κόμμα της Συνεργασίας γιά το Μέλλον του Κεμπέκ 22 έδρες και το Κόμμα της Αλληλεγγύης του Κεμπέκ 3 έδρες.

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων εκλέχθηκε με 55% στην έδρα του, ενώ η μέχρι χθές πρωθυπουργός Πολίν Μαρουά έχασε τη δική της έδρα. Οι φήμες θέλουν την Πολίν Μαρουά να παραιτείται της ηγεσίας του Αυτονομιστικού Κόμματος του Κεμπέκ άμεσα.

Οι Φιλελεύθεροι , που μπήκαν στον προκελογικό αγώνα ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατόρθωσαν να ξαναπάρουν την εξουσία μετά από 19 μήνες στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Η σαρωτική ήττα της Πολίν Μαρουά και του Αυτονομιστικού Κόμματος του Κεμπέκ οφείλεται στην προκελογική καμπάνια της πρωθυπουργού η οποία στράφηκε κυρίως γύρω από το ρεφερέντουμ με αιχμή του δόρατος την ανεξαρτησία του Κεμπέκ. Η προσχώρηση του Πιέρ Πελαντό, μεγαλοεπιχειρηματία και μιντιάρχη στο Αυτονομιστικό Κόμμα του Κεμπέκ, συνετέλεσε στην ήττα της Πολίν Μαρουά, όπως καταγράφουν οι δημοσιογράφοι της επαρχίας.

Στην περιοχή Λοριέ Ντοριόν επανεκλέχθηκε γιά τέταρτη φορά ο Ελληνικής καταγωγής βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης Τζέρρυ Σκλαβούνος, ο οποίος προηγήθηκε του αντιπάλου του με 6.000 ψήφους.

Σύσσωμη η Ελληνική παροικία του Μοντρεάλ ψήφισε τους Φιλελευθέρους σε διάφορες έδρες της πόλης, υπό τον φόβο του διαχωρισμού του Κεμπέκ από τον Καναδά, που διακήρυσσε η πρωθυπουργός και αρχηγός του Αυτονομιστικού Κόμματος του Κεμπέκ, Πολίν Μαρουά.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

5 × 2 =