ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Επιστήμονες ανακάλυψαν πώς να σταματήσουν τη γήρανση

by on 20/12/2013
 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Η ανακάλυψη μιας μεθόδου για να σταματήσει τη διαδικασία της γήρανσης ήταν μέχρι τώρα ένα απατηλό, παλιό όνειρο των επιστημόνων. Απ’ ότι φαίνεται όμως, όχι πια. Επιστήμονες από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν τον τρόπο όχι μόνο να σταματήσουν τη διαδικασία της γήρανσης, αλλά της ανανέωσης του σώματος!

Αν και η έρευνά τους βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των δοκιμών με πειραματόζωα και ιδιαίτερα με ποντίκια , ο μοριακός βιολόγος Ντέηβιντ Σινκλερ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους είναι σημαντικά και θα μπορούσαν να συμβάλουν αποτελεσματικά στη θεραπεία που συνδέονται με την ηλικία , όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2.

Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω επιστήμονες ανακάλυψαν ένα μηχανισμό που διατηρεί σε συνεχή επικοινωνία τα κύτταρα του σώματος. Σε νεαρή ηλικία η επικοινωνία στο εσωτερικό μεμονωμένων κυττάρων – μεταξύ του μιτοχόνδριου και του πυρήνα – είναι γρήγορη και συχνή . Αλλά με την πάροδο του χρόνου επιβραδύνεται και αρχίζει η γήρανση.

«Εν ολίγοις, η διαδικασία της γήρανσης που ανακαλύψαμε είναι σαν ένα παντρεμένο ζευγάρι: Όταν είναι νέοι, επικοινωνούν καλά, αλλά με την πάροδο του χρόνου, η επικοινωνία αυτή γίνεται προβληματική, » εξηγεί ο καθηγητής Σινκλέρ . «Και ακριβώς όπως ένα ζευγάρι , αποκαθιστώντας την επικοινωνία αντιμετωπίζεται το πρόβλημα .»

Για να βελτιώσουν την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων οι επιστήμονες έκαναν ενέσεις σε ποντίκια με το φυσικό συστατικό ΝΜΝ , το οποίο αυξάνει τα επίπεδα ενός μορίου που ονομάζεται NAD. Το μόριο αυτό βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων. Μέχρι τώρα, ο μόνος τρόπος για να ρίξουμε τα επίπεδα NAD και να επιβραδύνουμε τη γήρανση ήταν ο περιορισμός των θερμίδων και η συνεχής άσκηση.

Οι ερευνητές στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, χρησιμοποίησαν ποντίκια σε ηλικίες που αντιστοιχούν με 60 χρόνια και 90 χρόνια σε άνθρωπο. Σε μία ομάδα ελέγχου των ποντικών εφαρμόστηκε μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάζονται στο επιστημονικό περιοδικό «Cell», διαπιστώθηκε ότι ήταν δυνατή η επιβράδυνση και ανανέωση του σώματος σε ποντίκια που έγιναν οι ενέσεις, σε διάστημα μιας εβδομάδας. Όπως εξηγούν οι εν λόγω ερευνητές τα αποτελέσματα ορισμένων μετρήσεων της έρευνας δείχνουν σαν να μετέτρεψαν έναν 60χρονο σε 20χρονο, συμπεριλαμβανομένου του βαθμού σπατάλης μυών, μεταβολών στην ινσουλίνη και στη φλεγμονή.

Ενδέχεται στο μέλλον να μην έχει σημασία η ηλικία αλλά η βιολογική ηλικία, λέει ο καθηγητής Σινκλέρ.

“Αυτό που έχουμε δείξει είναι ότι μπορείς να γυρίσεις πίσω τη βιολογική ηλικία, ή τουλάχιστον να πιστεύουμε ότι έχουμε βρει τον τρόπο να το κάνουμε αυτό.”

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στο 2014. Και είναι σίγουρο πως θα βρουν πολλούς που θα θέλουν να συμμετάσχουν στις δικομές.

– Σ.Μ.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

14 − eight =