ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Η Ειδομένη είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα

by on 16/03/2016
 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΘΗΝΑ | Τις ευθύνες της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας για την έως τώρα αποτυχημένη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, επισήμανε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Μουζάλας δήλωσε ότι «είμαστε σήμερα εδώ γιατί η Ευρώπη δεν έδρασε ενωμένα σαν Ευρώπη», επισημαίνοντας ότι η κρίση που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι και κρίση της Ευρώπης -ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Ο ίδιος Γ. Μουζάλας εξήγησε ότι από τη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου, ως σήμερα, οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν τις αποφάσεις που πήραν τότε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο δρόμος των Βαλκανίων έκλεισε μονομερώς, χωρίς ενημέρωση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα που θα μπορούσε να μεταβληθεί σε ανθρωπιστική κρίση. Ανέφερε, επίσης, ότι μετά το κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων, και λόγω έλλειψης άλλων νόμιμων οδών, στην Ελλάδα εγκλωβίστηκαν 50.000 άνθρωποι σε λιγότερο από 10 ημέρες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων βρίσκεται στην Ειδομένη, «κάτω από συνθήκες που αποτελούν ντροπή για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».

«H Ειδομένη είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», δήλωσε ο Γ. Μουζάλας, τονίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα μονομερών ενεργειών, χωρίς συνεννόηση.

Ο Γ. Μουζάλας αναφέρθηκε στην ολιγωρία της Ευρώπης να ανταποκριθεί στα αιτήματα της Ελλάδας για βοήθεια. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει από το Μάιο 1.400 άνδρες της FRONTEX και δεν έλαβε πάνω από 700, ενώ μόνο 60 άνδρες της EASO βρίσκονται στην Ελλάδα για να καλύψουν τα ζητήματα ασύλου 50.000 εγκλωβισμένων ανθρώπων.

Σχετικά με το θέμα της επανεγκατάστασης και το ζήτημα των επιστροφών, ο Γ. Μουζάλας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα σύμφωνη ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί θα πρέπει να είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο.

Όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, ο τόνισε ότι δεν έχουν μειωθεί, ενώ επισήμανε ότι τον χειμώνα συνέχιζαν να φτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά 2.000 άνθρωποι, εκ των οποίων το 70-85% είναι πρόσφυγες.

Τέλος αναφερόμενος στο θέμα των οικονομικών κοινοτικών πόρων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στην Ελλάδα, ο Γ. Μουζάλας ανέφερε ότι μακροπρόθεσμα δεν είναι αρκετοί, ενώ βραχυπρόθεσμα ο ρυθμός εκταμίευσης είναι αργός.

Θέμα παραίτησης
Στο μεταξύ εντείνεται η κρίση που προκάλεσε η “γκάφα” που έκανε, όπως ομολόγησε ο ίδιος, να αποκαλέσει την πΓΔΜ ως “Μακεδονία” κατά τη διάρκιεα συνέντευξής του. Αμεση ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου ο οποίος ζήτησε την παραίτησή του, απειλώντας με αποχώρησή του από την κυβέρνηση.

Υστερα από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό τον οποίο ενημέρωσε για την απόφασή του, ανακοινώθηκε ότι η τελική απόφαση για τον Γ.Μουζάλα θα ληφθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό.

Το θέμα έσπευσαν να εκμεταλλευθούν και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ενώ ο αυξάνεται ολοένα η υποστήριξη προς τον υπουργό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.