ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Εγκαινιάσθηκε η εκστρατεία ‘Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο’

by on 22/02/2015
 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Η εκστρατεία «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο» εγκαινιάσθηκε το Σάββατο, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μητρικής Γλώσσας, από την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Χριστίνα Σημαντηράκη, η οποία επικρότησε την πρωτοβουλία αυτή.

Στην εκδήλωση, που παρουσίασε η πρόεδρος του Ελληνο-Αυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου Μελβούρνης κ. Καίτη Αλεξοπούλου, παρουσιάστηκε και βιντεοσκοπημένο μήνυμα του πρεσβευτή της Ελλάδας στην Καμπέρρα κ. Χ. Δαφαράνου, ενώ μίλησαν ο εμπνευστής της εκστρατείας αυτής κ. Μάικ Ζαφειρόπουλος, ο εργατικός βουλευτής κ. Στηβ Δημόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, αλλά και ο αρχιμανδρίτης Ευμένιος από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, που στηρίζει την εκστρατεία.

Στην εκδήλωση που έγινε σε αίθουσα του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, παρευρέθηκαν και πολλοί εκπρόσωποι ομογενειακών οργανισμών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Η ομιλία του κ. Ζαφειρόπουλου ήταν στην Αγγλικά και είχε την ιδιομορφία στο να καλύπτει και την Αγγλική γλώσσα, αλλά και την Ελληνική, μια και όλες οι λέξεις που χρησιμοποίησε, εκτός από προθέσεις κλπ. ήταν ελληνικές λέξεις, που έχουν υιοθετηθεί από την Αγγλική γλώσσα. Με τον τρόπο αυτό απέδειξε τη μεγάλη επιρροή που έχει η Ελληνική γλώσσα στη διαμόρφωση της Αγγλικής. Βέβαια η επιρροή της Ελληνικής γλώσσας, εξαπλώνεται και σε άλλες γλώσσες του κόσμου, οι οποίες τη χρησιμοποιούν ως πηγή έμπνευσης για νέους όρους ιδιαίτερα στο χώρο της επιστήμης.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο πρέσβης της Ελλάδας στην Καμπέρρα κ. Χ. Δαφαράνος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι, η γλώσσα είναι κάτι το οποίο μας χαρακτηρίζει, καθώς είναι η κύρια έκφραση της κουλτούρας μας και της ταυτότητάς μας. «Ειλικρινά πιστεύω ότι είναι πολύ όμορφη αυτή η πρωτοβουλία, επειδή δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους νέους να δείξουν νέο ενδιαφέρον για την εκμάθηση μιας τόσο σημαντικής γλώσσας, η οποία είναι μια γλώσσα πανάρχαια, με μεγάλο πλούτο λεκτικό,» είπε.

Αναφέρθηκε επίσης και στους Έλληνες της Αυστραλίας, λέγοντας πως έχουν μια ενδιαφέρουσα ιδιαιτερότητα, καθώς είναι δίγλωσσοι, με εξαιρετική γνώση της Αγγλικής και της Ελληνικής γλώσσας.

Από την πλευρά της, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Χριστίνα Σημαντηράκη, έκανε μια ενδιαφέρουσα αναφορά στην ιστορία και τη σημασία της Ελληνικής γλώσσας, λέγοντας πως πρόκειται για μια γλώσσα «κατ’ εξοχήν καλλιεργημένη και σμιλεμένη επί 30 και πλέον αιώνες». «Η Ελληνική γλώσσα είναι συνυφασμένη με την ψυχή, την ταυτότητα και την ιστορική μας συνέχεια και αποτελεί την απαράμιλλη και ανεκτίμητη κληρονομιά μας, παρακαταθήκη πολιτισμού και πηγή έμπνευσης για ολόκληρη την ανθρωπότητα,» τόνισε, προσθέτοντας πως «η διαφύλαξη του ύψιστου αυτού αγαθού είναι υποχρέωση όλων μας».
Στη συνέχεια εγκαινίασε την εκστρατεία «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο», συγχαίροντας όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωσή της.

Ο βουλευτής τους Εργατικού Κόμματος Βικτώριας κ. Στηβ Δημόπουλος αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας, προγραμματίζει το Μάρτιο να παρουσιάσει στην πολιτειακή βουλή ομιλία του στα Ελληνικά, ενώ ο κ. Ζαφειρόπουλος τόνισε ότι και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει την εκστρατεία αυτή, για την οποία έχουν δείξει ενδιαφέρον και άλλες εθνικότητες.

Επίσης ο κ. Δημόπουλος εγκαινίασε και τη λειτουργία του ιστοτόπου «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο» (www.speakgreekinmarch.com ), που δημιούργησαν οι κ.κ. Ιάκωβος Γαριβάλδης και Δημήτριος Σέλλος σε συνεργασία με τον κ. Μ. Ζαφειρόπουλο. Προβλέπεται ότι ο ιστότοπος αυτός θα είναι αναδειχθεί σε ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς σχετικά με την Ελληνική γλώσσα και την πορώθησή της.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η εκστρατεία αυτή, την οποία, όπως είπε, θα πρέπει να υιοθετήσουμε όλοι μας και να την εφαρμόσουμε και στην οικογένειά μας, αρχίζοντας να μιλάμε στα Ελληνικά. «Για να διατηρήσουμε τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας, απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από όλους μας,» είπε, συγχαίροντας με τη σειρά του, τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας αυτής.

Στόχοι της εκστρατείας είναι να:

  • καθιερωθεί ο Μάρτιος ως ο μήνας που μέλη και οργανισμοί της παροικίας μιλάμε Ελληνικά,
  • ενθαρρύνει και δώσει ευκαιρίες στους ελληνικής καταγωγής γονείς, παππούδες και γιαγιάδες να συμβάλλουν ενεργά στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από τα παιδιά και τα εγγόνια τους,
  • προωθήσει την ελληνική γλώσσα ως μια από τις αρχαιότερες και πλουσιότερες γλώσσες, η οποία, παράλληλα με τη Λατινική, έχει συμβάλει στην ανάπτυξη άλλων σύγχρονων γλωσσών.

Για την υλοποίηση των στόχων της εκστρατείας έχουν προγραμματιστεί διάφορες εκδηλώσεις, όπως η συμμετοχή στο Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις και δραστηριότητες σε συνεργασία με ομογενειακούς και αυστραλιανούς οργανισμούς. Επίσης έχει ζητηθεί από τα σχολεία όπου διδάσκεται η Ελληνική να ενεργοποιηθούν μαθητές και γονείς να αναλάβουν τις δικές τους δραστηριότητες.

«Μια απλή πρωτοβουλία που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2014, προκειμένου να προωθηθεί η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας καθορίζοντας το Μάρτιο σαν «Ελληνικό Μήνα», δεν αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό μόνο από την Ελληνική παροικία της Μελβούρνης, αλλά με τη δύναμη του Διαδικτύου, έχει εξαπλωθεί και εκτός Αυστραλίας και έχει υιοθετηθεί σε διάφορες χώρες με μεγάλο αριθμό κατοίκων ελληνικής καταγωγής,» τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

«Είμαι ευγνώμων στους παροικιακούς παράγοντες, στα μέσα ενημέρωσης και στους εθελοντές που ενίσχυσαν την εκστρατεία και εργάζονται σκληρά για να εξασφαλίσουν την επιτυχία της. Είμαι επίσης πολύ υπερήφανος που η πρωτοβουλία μου είχε μια τόσο μεγάλη αποδοχή. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει και μάλλον θα τους ξεπεράσουμε σύμφωνα με το ενδιαφέρον που δείχνει η Ελληνική διασπορά».