ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Η Κριμαία είναι «ήδη ρωσική»

by on 06/03/2014
 

ΜΟΣΧΑ | Η τοπική Βουλή της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας ανακοίνωσε πως διακόπτει όλους τους δεσμούς με την Ουκρανία, δημιουργεί το δικό της στρατό και εθνικοποιεί όλες τις ουκρανικές κρατικές εταιρείες. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε μια στιγμή όπου η Δύση χαρακτηρίζει παράνομη τη λειτουργία και τις αποφάσεις της και ιδιαίτερα αυτή για τη διενέργεια δημοψηφίσματος προσάρτισης στη Ρωσία και επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην περιοχή, ενώ

Η απόφαση υιοθετήθηκε στη διάρκεια μιας συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών την Πέμπτη. Η Βουλή της Κριμαίας δίνει στην ίδια το δικαίωμα να διορίζει και να αποπέμπει τοπικούς αξιωματούχους, κάτι που μέχρι τώρα έκανε κατά κύριο λόγο η ουκρανική κυβέρνηση στο Κίεβο. Στην απόφαση αναφέρονται όλα τα τοπικά υπουργεία και υπηρεσίες και επισημαίνεται ότι πλέον δεν θα λογοδοτούν στο Κίεβο, αλλά μόνο στις τοπικές αρχές.

Ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε ότι η Αυτόνομη Δημοκρατία θα δημιουργήσει τον δικό της στρατό και διόρισε τον εαυτό του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι το διάταγμα βάσει του οποίου η χερσόνησος είναι μέρος της Ρωσίας ισχύει ήδη και πρόσθεσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή θα αντιμετωπίζονται ως κατακτητές και θα πρέπει είτε να παραδοθούν είτε να φύγουν.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη, ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο. «Το δημοψήφισμα που προτάθηκε για το μέλλον της Κριμαίας παραβιάζει το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο. Οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον της Ουκρανίας θα πρέπει να περιλαμβάνει τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Το 2014 η εποχή που τα σύνορα μπορούσαν να αλλάζουν αψηφώντας τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Την ώρα που λαμβάνουμε αυτά τα μέτρα, θέλω να πω ξεκάθαρα ότι υπάρχει και ένας τρόπος να επιλύσουμε την κρίση σεβόμενοι τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ουκρανών. Πρέπει οι διεθνείς παρατηρητές να μπορέσουν να πάνε παντού στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της Κριμαίας, ώστε να διασφαλίσουν ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των Ουκρανών, μεταξύ αυτών και των ρωσώφωνων, αλλά και να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής κυβέρνησης».

Πολιτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Πέμπτη εκτάκτως στις Βρυξέλλες για την κατάσταση στην Ουκρανία. Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι 28 ευρωπαίοι ηγέτες, καλούν τη Ρωσία να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της στις βάσεις τους.

Οι Ελληνες της Οδησσού
Στο μεταξύ, 20 χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος το παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό, αλλά η επέτειος έμελλε να συμπέσει τόσο με την κορύφωση των οικονομικών προβλημάτων του πολύπαθου αυτού θεσμού όσο και με την πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα οι σχέσεις Δύσης και Ρωσίας να χτυπήσουν κόκκινο.

Ο Σωφρόνης Παραδεισόπουλος, επικεφαλής του παραρτήματος από την ίδρυσή του, εμφανίζεται καθησυχαστικός: ούτε οι δράσεις του τελευταίου πρόκειται ν’ ανασταλούν, καθώς «είναι χαμηλού κόστους», ούτε η καθημερινότητα της πόλης έχει ανατραπεί. «Οπως σ’ ολόκληρη την ουκρανική κοινωνία», λέει, «έτσι κι εδώ βιώνουμε μια ψυχολογική πίεση, χωρίς όμως να νιώθουμε άμεσα απειλή. Αν εξαιρέσουμε κάποιες διαδηλώσεις που γίνονται και από τις δύο πλευρές μέσα στο πνεύμα της γενικότερης κατάστασης, η ζωή συνεχίζεται απρόσκοπτα. Ζούμε ένα μπρα ντε φέρ που θυμίζει ψυχρό πόλεμο, χωρίς τουφεκιές».

Από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας και σημαντικό λιμάνι του Εύξεινου Πόντου και όπως είναι γνωστό, η Οδησσός είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του Ελληνισμού -εκεί συστάθηκε η Φιλική Εταιρεία πριν από 200 χρόνια, ενώ στις αρχές του 19ου αιώνα υπήρχε μια αρκετά οργανωμένη ελληνική παροικία. Σήμερα, «οι κάτοικοι ελληνικής καταγωγής φτάνουν περίπου τους 2.000». Εκείνοι εν τούτοις που μαθαίνουν τη γλώσσα μας στο παράρτημα του ΕΙΠ -«πάνω από 4.000 ώς τώρα»- ή ενδιαφέρονται ν’ αποκτήσουν αναγνωρισμένο πιστοποιητικό ελληνομάθειας -«354 συνολικά, από το 2001»- στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι βέροι Ουκρανοί. Ποιο το κίνητρό τους; «Κυρίως ο εμπλουτισμός των γνώσεών τους γύρω από το παρελθόν της πόλης στην οποία ζούν. Παλιότερα είχαν κι επαγγελματικό κίνητρο, καθώς άνοιγαν στην Οδησσό κάμποσες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά τα τελευταία χρόνια αυτό το φαινόμενο κόπασε».

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

17 + three =