ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Η λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup

by on 23/02/2015
 

ΑΘΗΝΑ | Την Τρίτη το πρωί πρόκειται να σταλεί στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup η λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ το απόγευμα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την έγκριση του Eurogroup ώστε να υλοποιήσει άμεσα ένα μέρος από το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», χωρίς όμως να προκαλέσει δημοσιονομικούς «τριγμούς».

Σύμφωνα και με «non paper» που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Δευτέρας, η λίστα μεταρρυθμίσεων που εισηγείται η Αθήνα προς τους εταίρους περιλαμβάνει τα ακόλουθα
1. Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

2. Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

3. Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:

a. Δίκαιο φορολογικό σύστημα
b. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
c. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς
d. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
e. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας

4. Στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις.

5. Επίσης δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη συμφωνία Γκουρία – Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.

6. Τέλος δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.

Το μεσημέρι της Τρίτης θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο, όπου θα συζητηθούν και όλες οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπργματεύσεις με το Eurogroup.