ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Η Μελβούρνη ‘πλημμύρισε’ από Ελλάδα

 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Μελβούρνης το 31ο Ελληνικό Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο από ποτέ, προσελκύοντας πάνω από 150.000 επισκέπτες. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων του φεστιβάλ ήταν η δωρεάν συναυλία του Γιάννη Χαρούλη, που αποθεώθηκε από το κοινό.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και θεωρείται ως το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ δρόμου εκτός Ελλάδας.

Στα εγκαίνια του Φεστιβάλ το Σάββατο βράδυ ήταν σημαντική η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της Αυστραλίας και φέτος. Τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπολ εκπροσώπησε η ομογενής βουλευτής Τζούλια Μπέρνς, ενώ το παρών έδωσαν ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής Αντιπολίτευσης Μπιλ Σόρτεν, ο πρωθυπουργός της Βικτώριας Ντάνιελ Αντριους, ο αρχηγός της Πολιτειακής Αντιπολίτευσης Μάθιου Γκάι, ο πολιτειακός υπουργός Πολυπολιτισμού Ρόμπιν Σκοτ, ομογενείς πολιτικοί, η πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία Αικατερίνη Ξαγοράρη, ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Δημήτρης Μιχαλόπουλος, οι επίσκοποι Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ και Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος.

Ενθουσιασμό προκάλεσαν στο κοινό και οι δηλώσεις όλων των ομιλητών για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Πρώτος στο θέμα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Βικτώριας Ντάνιελ Αντριους, ενθυμούμενος δήλωση του πρώην λαοφιλή και φιλέλληνα Εργατικού πρωθυπουργού της Αυστραλίας Γκοφ Ουίτλαμ, λέγοντας ότι «είχε δίκιο πριν πολλά χρόνια ο Ουίτλαμ που είπε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική».

Επίσης με ενθουσιασμό έγινε δεκτή και η ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση της Βικτώριας θα ενισχύσει οικονομικά την Κοινότητα με $1 εκατομμύριο μέσα στην επόμενη τετραετία. Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε η πολιτειακή κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει με $600.000 το Ελληνικό Φεστιβάλ της Λόνστεϊλ και επί πλέον να προσφέρει $337.000 για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του αντιγράφου της Ζωφόρου του Παρθενώνα στην πρόσοψη του Ελληνικού Κέντρου, του νέου 15ώροφου κτηρίου της Κοινότητας.

Ο κ. Αντριους ανακοίνωσε επίσης, ότι η Εργατική Κυβέρνηση της Βικτώριας θα διαθέσει $150.000 για προγράμματα ελληνικής γλώσσας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ο αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων Βικτώριας Μάθιου Γκάι, τόνισε ότι το κόμμα του στηρίζει τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την οικονομική ενίσχυση της Κοινότητας και δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να βοηθήσει την Κοινότητα στην αξιοποίηση του μεγάλου οικοπέδου της στο Μπουλίν.

Ο Μπιλ Σόρτεν από την πλευρά του υπογράμμισε την προσφορά των Ελλήνων στην Αυστραλία, λέγοντας πως είναι «καλοί Αυστραλοί» και ότι όταν το κόμμα του ανέλθει στην εξουσία θα επιτρέψει την μεταφορά των συντάξεων στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης δήλωσε υπερήφανος που το φεστιβάλ έχει αναδειχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά φεστιβάλ δρόμου στον κόσμο, προσελκύοντας πάνω από $150.000 επισκέπτες κάθε χρόνο κι έχει την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εκατοντάδων καλλιτεχνών, οργανισμών, επιχειρήσεων και εθελοντών.

Μεταξύ άλλων δήλωσε στην ομιλία του:

«Είμαστε υπερήφανοι για το Φεστιβάλ μας γιατί:
• Είναι το φεστιβάλ με τους περισσότερους επισκέπτες στην παγκόσμια ελληνική διασπορά
• έχει τα περισσότερα περίπερα – πάνω από 100 κατά μήκος της οδού Λόνστεϊλ.
• 3 μεγάλες εξέδρες
• Θα πουλήσουμε πάνω από 20.000 souvlakia
• 500 χορευτές
• 70 τραγουδιστές
• 40 ηθοποιούς

Και αύριο στις 4.00 το απόγευμα θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για τον μεγαλύτερο χορό Ζορμπά… Μαζί και ενωμένοι, διοργανώνουμε υπέροχα φεστιβάλ, οικοδομούμε υπέροχα κτίρια και έχουμε έναν θαυμάσιο Ελληνισμό που είναι ενσωματωμένος σε αυτή τη μεγάλη πόλη της Μελβούρνης.»

Ο κ. Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε ακόμα και στο σημαντικό έργο που επιτελεί η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης και σε άλλους τομείς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:
• Λειτουργεί 15 σχολεία
• Διοργανώνει το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου
• Προσφέρει δωρεάν 50 διαλέξεις μέσω του προγράμματος Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού
• Διοργναώνει διεθνή συνέδρια
• εκδηλώσεις με ζωντανή μουσική
• φεστιβάλ συγγραφέων
• φεστιβάλ τροφίμων
• λειτουργεί το Κολλέγιο Alphington Grammar…
και η λίστα συνεχίζεται και συνεχίζεται.

«Οι Ελληνες κάνουν τα καλύτερα. Οι Ελληνες κάνουν τα καλύτερα.»

Με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης ο κ. Παπαστεργιάδης ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την οικονομική ενίσχυση της Κοινότητας, λέγοντας πως το φεστιβάλ θα γίνεται ολοένα και καλύτερο και ότι με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης της Ζωφόρου του Παρθενώνα στο Ελληνικό Κέντρο, το κοινοτικό κτήριο θα μεταμορφωθεί σε διαμάντι του Ελληνισμού στο κέντρο της Μελβούρνης. «Θα έχουμε ένα κτήριο μοναδικό σε όλο τον κόσμο,» είπε.

Η πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία Αικατερίνη Ξαγοράρη συνεχάρη την Κοινότητα για το έργο της και τη διοργάνωση του Φεστιβάλ. Μιλώντας στο ελληνικό πρόγραμμα της SBS δήλωσε πως γίνονται προσπάθειες να επισκεφθεί την Αυστραλία μέσα στο 2018 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.