ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

“Θέμα τιμής για τη δημοκρατία η υπεράσπιση της διαφάνειας”

by on 01/02/2017
 

AΘΗΝΑ | «Μέχρι τώρα είχα την αίσθηση ότι είστε κήρυκας θαλασσοδανείων. Σήμερα διαπίστωσα ότι είστε και κήρυκας ανευθυνότητας κ. Μητσοτάκη», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

«Αναπαράγετε αμάσητη την προπαγάνδα όσων πιέζουν τη χώρα με παράλογες απαιτήσεις», ανέφερε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δείξει ότι έχει στοιχειώδη αίσθηση του κοινωνικού συμφέροντος. «Δεν ψάχνουμε προθύμους να ψηφίσουν μέτρα, εσείς δείχνετε με την στάση σας την προθυμία σας να δώσετε ότι ζητούν. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να γυρίσετε στη εξουσία», προσθεσε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

«Η αξιολόγηση δεν κλείνει λόγω των προληπτικών μέτρων που ζητάει το ΔΝΤ, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Μας ζητάτε να τα δεχθούμε; Αναπαράγετε τα επιχειρήματα των ακραίων κύκλων. Είναι αναγκαία τα προληπτικά μέτρα; Απαντήστε μας» ανέφερε.

«Μέσα σε ενάμιση χρόνο στήσαμε την οικονομία ξανά στα πόδια της, μειώσαμε την ανεργία τέσσερις μονάδες, επανεκκινήσαμε τα μεγάλα έργα. Απέναντι στους παραλογισμούς του ΔΝΤ τους οποίους ως ουρά ακολουθείτε έχουμε ως σύμμαχό μας τους αριθμούς. Το πρωτογενές πλεόνασμα φαίνεται πως θα υπερβεί το 2%. Αυτή η πραγματικότητα που οδηγεί στο κενό το επιχείρημά σας περί αναξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε, «Είστε πρόθυμοι να δεχθείτε ακραία λιτότητα όπως κάνατε και παλιά. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να γυρίσετε στην εξουσία για να λεηλατήσετε ξανά τη χώρα. Εκφράζετε με κάθε ευκαιρία τη συμπάθειά σας προς τους δανειστές σας. Ούτε μια λέξη δεν λέτε για να στηρίξετε τη χώρα. Τόσο τυφλωμένοι είστε για να γυρίσετε στις καρέκλες της εξουσίας».

«Όμως η Ελλάδα θα πετύχει. Η αξιολόγηση θα κλείσει. Η συντριπτική πλειοψηφία της Ευρώπης αναγνωρίζει τις θυσίες του λαού και ζητά άμεση λύση στο πρόβλημά μας.

Αυτά που ζητάει το ΔΝΤ είναι πέρα και έξω από κάθε δημοκρατική και συνταγματική αξία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το να ζητάτε εκλογές πριν κλείσει η αξιολόγηση είναι ή απερισκεψία ή χρήσιμη ηλιθιότητα, κ. Μητσοτάκη, είπε ο πρωθυπουργός.

«Θα κλείσουμε την αξιολόγηση. Θα κλείσουμε το φαύλο κύκλο των μνημονίων και της επιτροπείας. Ο λαός θα μας κρίνει όλους στην ώρα του το Φθινόπωρο του 2019» δήλωσε.

Αναφορικά με τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, ανέφερε πως είναι η πρώτη κυβέρνηση που αποφάσισε να μη συμβιβαστεί και να συγκρουστεί. «Για πρώτη φορά ερευνάται η διαπλοκή», όπως είπε.

«Η πραγματικότητα ξεπερνά και την πιο αρρωστημένη φαντασία, είπε, τονίζοντας πως το σύστημα αυτό της διαπλοκής λεηλάτησε την πραγματική οικονομία και οδήγησε τη χώρα στην κρίση.

Η δικαιοσύνη θα έχει στα χέρια της στοιχεία, αυτή είναι που θα κρίνει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων» σημείωσε.