ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις

by on 06/05/2015
 

AΘΗNA | Την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, και προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση, κατέγραψαν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η θέληση και των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή λύση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Μέσω κοινής δήλωσης του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τοποθετήθηκε με σαφήνεια τόσο στο θέμα της ρύθμισης της αγοράς εργασίας όσο και σε αυτό του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Υποστηρίζει:

– Ένα σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων κατά τα βέλτιστα ευρωπαϊκά πρότυπα,

– Ως βασικό στόχο του συνταξιοδοτικού συστήματος την αποφυγή της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

«Ευελπιστούμε ότι το νηφάλιο μήνυμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισακουστεί από όλες τις πλευρές», το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, στο site της Κομισιόν υπάρχει κοινή δήλωση των τριών θεσμών. Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο:

Η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη.

Οι θεσμοί εξακολουθούν να εργάζονται στενά για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά προκειμένου να επιτευχθεί απτή πρόοδος στις 11 Μαΐου.

Την ίδια στιγμή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της ‘Αγκελα Μέρκελ, «η καγκελάριος κάνει τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», επισημαίνοντας ότι αυτή ήταν η στάση της από την αρχή της κρίσης.

Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group.

Στο μεταξύ, στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αναφέρθηκε ο Ιταλός ομόλογός του Πιερ Κάρλο Πάντοαν, κατά την συμμετοχή του σε εκδήλωση το βράδυ της Τετάρτης στην ιταλική μορφωτική ακαδημία Accademia dei Lincei, εκτιμώντας ότι βούληση όλων των μερών είναι μια θετική λύση.

Σύμφωνα με το δημόσιο ενημερωτικό τηλεοπτικό κανάλι Rai News, ο κ. Πάντοαν απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων ανέφερε:

«Υπάρχει η βούληση όλων των μερών, του Eurogroup και της ελληνικής κυβέρνησης να φτάσουμε σε μια θετική λύση η οποία να ενισχύσει την παρουσία της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ».

Πάντως, δεν προσδιόρισε αν η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί στις 11 Μαΐου ή αργότερα.

«Εκφράσαμε την ενθάρρυνσή μας να παρουσιασθεί μια δέσμη μεταρρυθμίσεων και θεωρώ ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί», κατέληξε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών.

Σε άλλη σημαντική εξέλιξη, σε αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) κατά 2 δισ. ευρώ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πλέον, το ύψος του φθάνει τα 78,9 δισ. ευρώ από 76,9 δισ. ευρώ που ήταν.

Υπενθυμίζεται ότι, την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχαν δίωρη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης «τέθηκε επί τάπητος» η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών.