ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Θύελλα αντιδράσεων με τα tweets του Τουσκ

by on 10/03/2016
 

AΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ | Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος μέσω του tweeter δήλωσε ότι το κλείσιμο των συνόρων στα βαλκάνια για τους πρόσφυγγες δεν ήτνα μονομερής ενέργεια, αλλά έγινε με τη συγκατάθεση και των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι δηλώσεις αυτές πυροδότησαν σειρά επιθέσων των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης Τσίπρα, ενώ στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκαν η Αγκελα Μέρκελ και η Κομισιόν με σχετικές δηλώσεις τους. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό με την κυβέρνηση να απαντά σε υψηλούς τόνους.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκαν, υπέρ της Ελλάδας και κατά του Τουσκ, τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και η Κομισιόν, ενώ στόχος του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης είναι να καταδικαστούν ρητά οι μονομερείς ενέργειες στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μέσω Twitter, ευχαρίστησε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που έκλεισαν τον βαλκανικό διάδρομο, με τον πρωθυπουργό να απαντάει σε οργισμένο ύφος:

 

Τα tweets του Τουσκ ακολούθησε ανακοίνωση της ΝΔ που ασκεί δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό και διερωτάτει εάν ο πρωθυπουργός «έχει καταλάβει τι υπέγραψε ή συνεχίζει να εξαπατά τους πολίτες». «Αυτή την πραγματικότητα και την υπογραφή του αρνείται τώρα ο κ. Τσίπρας, απαντώντας μέσω twitter – και με καθυστέρηση – στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ. Σε κάθε περίπτωση η αξιοπιστία του είναι μηδενική και οι χειρισμοί του επικίνδυνοι για τη χώρα. Δεν τον εμπιστευόμαστε» τονίζει η Νέα Δημοκρατία.

Ανάλογες δηλώσεις έκαναν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αμεση ήταν η απάντηση από το γραφείο του Πρωθυπουργού:

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει προφανώς μετανιώσει για την συναινετική του στάση στην σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών. Πρώτα, στην διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου, έσπευσε να καταγγείλει ένα προσχέδιο. Έπειτα, ο εκπρόσωπος του κόμματός του επιχείρησε να υπονομεύσει από τα κοινωνικά μέσα την εθνική προσπάθεια διαπραγμάτευσης. Τώρα, μετά από τρείς ημέρες σιωπής από το πέρας της Συνόδου, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί για μικροπολιτικούς λόγους την ανάρτηση του Ντόναλντ Τουσκ, χωρίς καν να έχει ζητήσει, ως όφειλε, οποιαδήποτε ενημέρωση από την κυβέρνηση.

Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής προσπάθειας για μια αποτελεσματική και ανθρωπιστική πολιτική διαχείρισης του προσφυγικού, η «εθνική γραμμή» του κ. Μητσοτάκη έχει εκφυλιστεί ήδη σε φτηνή μικροπολιτική, προφανώς υπό την ομηρεία των ακροδεξιών του κόμματός του».

Η Μέρκελ
«Το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ένας λαμβάνει μια απόφαση», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ σε προεκλογική εκδήλωση στην Ρηνανία-Παλατινάτο και σημείωσε ότι τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς μια ευρύτερη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση.

«Αυτό δεν είναι η λύση στο συνολικό πρόβλημα», τόνισε και πρόσθεσε ότι βεβαίως έρχονται τώρα λιγότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γερμανία, αλλά γι’ αυτό όμως βλέπουμε κάθε βράδυ τις τηλεοπτικές εικόνες αποκλεισμένων προσφύγων στην Ελλάδα.

Αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε καλό αποτέλεσμα, συνέχισε, για να τονίσει: «Δεν μπορούμε οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη με το πρόβλημα», αλλά πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή εξισορρόπηση. «Αυτό θα είναι μεγάλη πρόκληση», κατέληξε.

Αποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι όλα τα κράτη που βρίσκονται κατά μήκος του Διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να «μιλάνε μεταξύ τους» αντί να «κάνουν πράγματα το ένα στο άλλο», ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μοιράζεται την άποψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε τα εν λόγω κράτη, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στη φράση της τελικής δήλωσης της συνόδου κορυφής της Δευτέρας, περί τέλους στην παράτυπη ροή των μεταναστών, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για δήλωση «διαπίστωσης» και όχι «πρόθεσης».

Επίσης, έκανε αναφορά στη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι «είναι ξεκάθαρο πως οι μονομερείς ενέργειες δεν προσφέρουν λύσεις».