ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ Νο2

by on 03/01/2015
 

ΑΘΗΝΑ | Οπως αναμένονταν ανακοινώθηκε και επίσημα το ΠΑΣΟΚ Νο 2, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου στο Μουσείο Μπενάκη. Το όνομα αυτού «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών». Ως εμβλημα έχει ένα ρόδο σε κόκκινο φόντο, ενώ και τη διακήρυξη υπογράφουν 252 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων είναι οι Φίλιππος Πετσάλνικος, Μαριλένα Κοππά, Μιχάλης Καρχιμάκης και ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Νίκος Παπανδρέου.

Ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του αναφέρθηκε στις αρχές της 3ης Σεπτέμβρη και ειδικότερα στην πτυχή της εθνικής απελευθέρωσης, για να τονίσει ότι σήμερα, το 2015, «καθώς ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, υπάρχει ένας νέος αγώνας για την απελευθέρωση της δημοκρατίας αυτή τη φορά, της δημοκρατίας που είναι αιχμάλωτη από οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα τα οποία υποστηρίζονται από ένα πελατειακό κράτος».

Σημείωσε ότι «απαίτηση των Ελλήνων πολιτών, είναι η απελευθέρωσή μας από μια νέα εξάρτηση, που έχει τη ρίζα της στην αιχμαλωσία των δημοκρατικών μας θεσμών. Αιχμαλωσία από μηχανισμούς ενός οικονομικού, πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου, που υπηρετείται από ένα πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης».

Υπογράμμισε ότι «παρά τα μεγάλα επιτεύγματα των προοδευτικών κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης, πελατειακές δομές, αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, επιβιώνουν, διαχέονται και κυριαρχούν. Αυτές ευθύνονται για την υπονόμευση των δημοκρατικών λειτουργιών, την περιθωριοποίηση του πολίτη από την πολιτική, την εξάρτηση της αυτοδιοίκησης από ένα συγκεντρωτικό κράτος, τη γιγάντωση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη στρεβλή ανάπτυξη και τελικά, τη σπατάλη του πλούτου και των δυνάμεων του ελληνικού λαού. Οι στρεβλώσεις και οι εξαρτήσεις αυτές, αντί να αντιμετωπιστούν δημιουργώντας ένα κράτος δικαίου, ενισχύθηκαν συνειδητά από συντηρητικές κυβερνήσεις. Ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας από τη συντήρηση μας κατέστησε ευάλωτους στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και έκθετους όσον αφορά στην εκπλήρωση των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων. Πέραν του ότι παρέδωσε ελλείμματα και χρέη, υπονόμευσε τη διεθνή μας αξιοπιστία και οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα μιας νέας εθνικής τραγωδίας, στο φάσμα μιας χρεοκοπίας, και την κοινωνία σε μια σκληρή δοκιμασία».

Τι δεν είπε
Παρόλα αυτά απέφυγε με προσοχή να αναφερθεί στη στάση που κράτησε τόσο ο ίδιος όσο και οι βουλευτές που τον ακολουθούν, στα δυόμιση χρόνια της διακυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, από τις επιλογές της οποίας ουδόλως διαφοροποιήθηκαν, ψηφίζοντας όλα τα νομοσχέδια, τους προϋπολογισμούς, αλλά και τη σωρεία των αντιδημοκρατικών πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, που επέφεραν την καταστροφή στην Ελλάδα.

kinima

Περιορίστηκε μόνο στο να απαντήσει στις κατηγορίες που του απευθύνει το ΠΑΣΟΚ του Ε. Βενιζέλου, λέγοντας: «Για τα όσα λέγονται εναντίον του από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: “Αν σκεφτόμουν το προσωπικό μου όφελος, θα βολευόμουν σε αυτά που μου πρότειναν. Τη σιγουριά της επανεκλογής, τη σίγουρη βουλευτική έδρα. Με αντάλλαγμα, τι; Τη σιωπή μου σε μια επίπλαστη ενότητα, που βυθίζει μία ολόκληρη παράταξη στην ανυποληψία και που οι περισσότεροι καταγγέλλουν στις μεταξύ τους συζητήσεις, αλλά “καταπίνουν” δημοσίως. Αυτό θα έκανα, αν είχα προσωπική ατζέντα, θα σιωπούσα – θα βολευόμουν».

Στη μακροσκελέστατη ιδρυτική διακήρυξη που δόθηκε στη δημοσιότητα, μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά και στον… σοσιαλισμό! Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Οι αξίες του Σοσιαλισμού σημαίνουν τη διαρκή και συνειδητή δέσμευση για κοινωνική δικαιοσύνη, για την οικοδόμηση της ισότητας και της αλληλεγγύης. Σημαίνουν την ανάληψη ευθύνης για δικαιοσύνη ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες, ανάμεσα στις γενιές, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος. Σημαίνουν και τη διαρκή εγρήγορση απέναντι σε ποικίλες μορφές ανισότητας που στερούν θεμελιώδη δικαιώματα και δυνατότητες των πολιτών».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και στελέχη όπως οι Δ. Ρέππας, Π. Γερουλάνος, Γ. Πεταλωτής, Γρ. Νιώτης, Ι.Διαμαντίδης, Ρ. Ζήση, Δ. Δρούτσας, Ν. Ν. Σηφουνάκης, Θ. Μωραΐτης, Φίλ. Σαχινίδης, Συμ. Κεδίκογλου, Χρ. Αηδόνης, Χρ. Μαγκούφης, Α. Μακρυπίδης, Ρ. Βάρτζελη, ο αδελφός του Νίκος Παπανδρέου, η πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Ελσα Παπαδημητρίου, κ.ά.

Στο μεταξύ, θλιβερό συμβάν χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, την ίδρυση κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την πρωτοβουλία του τελευταίου ως «προσωπικό» και «ατομικό» ζήτημα, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha.