ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ιστορική εποχή για την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

by on 22/09/2014
 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Η Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου, ήταν μια ιστορική ημέρα τόσο για την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, όσο και για την ελληνική παροικία με την επίσημη εγκαινίαση του νεόδμητου κοινοτικού κτιρίου, από τον πρωθυπουργό της Βικτώριας κ. Ντένις Ναφθάιν, παρουσία πολιτικών παραγόντων, του πρεσβευτή της Ελλάδας κ. Χ. Δαφαράνου, του επισκόπου Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ που τέλεσε και για τον αγιασμό, δεκάδων εκπροσώπων ομογενειακών οργανώσεων, ευεργετών της Κοινότητας και μεγάλου αριθμού ομογενών.

Κηρύσσοντας τα επίσημα εγκαίνια του νέου κτιρίου ο πρωθυπουργός της Βικτώριας κ. Ντένις Ναφθάιν αναφέρθηκε στην ιστορία της Κοινότητας και στην προσφορά των Ελλήνων στη Βικτώρια και την Αυστραλία, λέγοντας πως το Ελληνικό Κέντρο «θα παρέχει το χώρο όπου η προσφορά και η ιστορία των Ελλήνων της Αυστραλίας θα γιορτάζεται και αναγνωρίζεται και στο μέλλον».

Την τελετή του αγιασμού έκανε ο επίσκοπος Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ ο οποίος αφού ευλόγησε το νέο κτίριο, συνεχάρη την Κοινότητα και το Διοικητικό Συμβούλιο για την ανέγερση του Ελληνικού Κέντρου, καθώς και για τη βελτίωση των σχέσεων της Κοινότητας με την Εκκλησία.
«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Κοινότητά μας και για την παροικία μας,» τόνισε ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης καλωσορίζοντας τους επισήμους και το κοινό. «Το όνειρο έχει γίνει πραγματικότητα. Το ταξίδι των Ελλήνων σε αυτή τη χώρα, όπου η πρώτη γενιά με τον ιδρώτα της, με τη σκληρή δουλειά της και τη μεγάλη προσπάθεια έθεσε τις βάσεις για μια καλύτερη ζωή, αποδείχθηκε πως άξιζε.»

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κάτω από το νέο κοινοτικό κτίριο. Δίπλα του ο επίσκοπος Δέρβης Ιεζεκιήλ που τέλεσε τον αγιασμό του νέου κτιρίου, ο πρωθυπουργός της Βικτώριας Ντένις Ναφθάιν που εγκαινίασε το κτίριο και ο ελληνικής καταγωγής Εργατικός βουλευτής της Βικτώριας και πρώην πολιτειακός υπουργός Γιάννης Πανταζόπουλος (ΦΩΤΟ: TGANEWS)

Ο κ. Παπαστεργιάδης δήλωσε πως με τα εγκαίνια του νέου κτιρίου αποδεικνύεται ότι η Κοινότητα και η παροικία μας «έχουν έχει γυρίσει σελίδα, έχουν περάσει σε μια περίοδο αναγέννησης».

«Υπάρχει ωριμότητα, σοβαρότητα, ψυχραιμία, ενότητα μεταξύ των οργανώσεων, με την εκκλησία και συνεργασία μεταξύ της πρώτης, της δεύτερης και της τρίτης γενιάς. Απόδειξη για αυτό είναι η συγκινητική, η μεγάλη υποστήριξη όλων προς την Κοινότητα. Χωρίς την υποστήριξή σας το έργο αυτό ποτέ δεν θα γίνονταν πραγματικότητα. Είναι ένα έργο για όλους μας, για όλη την παροικία.»

Ο κ. Παπαστεργιάδης υπογράμμισε τη συμβολική σημασία του νέου κτιρίου καθώς, όπως είπε, «προαναγγέλλει μια νέα αρχή για την Κοινότητα και την παροικία μας».

«Σήμερα ανοίγουμε τις πόρτες μας όχι μόνο στα μέλη της Κοινότητας, αλλά και σε όλη την παροικία, σε όλες τις εθνικότητες, σε όλους τους κατοίκους της Αυστραλίας. Το κτίριο αυτό, που στέκεται δίπλα μας είναι καθαρά ελληνικό. Όταν περνάμε από το κέντρο της πόλης θα βλέπουμε το δισκοβόλο πάνω στο γυάλινο εξωτερικό του, την αναπαράσταση του ζωοφόρου του Παρθενώνα στην πρόσοψή του, θα βλέπουμε αυτό το μοντέρνο κτίριο και θα νιώθουμε μεγάλη υπερηφάνεια. Γιατί είναι το Ελληνικό Κέντρο, γιατί είναι η απόδειξη της ευημερίας και της προόδου στην παροικία μας.»

Παράλληλα, ευχαρίστησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την κυβέρνηση της Βικτώριας για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Κέντρου με το συνολικό ποσό των $4 εκατομμυρίων, καθώς και τους ευεργέτες, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και το προσωπικό της Κοινότητας.
«Σήμερα είναι μια περήφανη μέρα για τον Ελληνισμό της Μελβούρνης και της Βικτώριας,» δήλωσε ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης κ. Ντάνιελ Αντριους, λέγοντας πως το κτίριο αυτό αποτελεί απόδειξη της προσφοράς των Ελλήνων στην κοινωνία μας και στο έθνος μας.

«Είναι τιμή μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ και να γιορτάζω μαζί σας την προσφορά των Ελλήνων στην Βικτώρια και την Αυστραλία. Θα πρέπει να είσαστε όλοι πολύ υπερήφανοι για αυτό,» τόνισε, επαναλαμβάνοντας το ίδιο και στα Ελληνικά καταχειροκροτούμενος από το κοινό.

bill_opening_7353

Μερική άποψη του κόσμου που παρευρέθηκε στα εγκαίνια (ΦΩΤΟ: TGANEWS)

Ο πρόεδρος του Πολυπολιτισμικού Συμβουλίου Βικτώριας κ. Τσιν Ταν επεσήμανε με τη σειρά του την προσφορά των Ελλήνων στη Βικτώρια, λέγοντας πως όλες οι εθνικότητες θα πρέπει να παραδειγματιστούν από τα επιτεύγματα της Ελληνικής Κοινότητας και της ελληνικής παροικίας.

Ο πρεσβευτής της Ελλάδας κ. Χαρ. Δαφαράνος εξέφρασε τα συγχαρητήρια του προς την Κοινότητα για το μεγάλο αυτό γεγονός. «Θέλω να συγχαρώ μια ομάδα ανθρώπων υπό τον Βασίλη Παπαστεργιάδη που είχαν, έχουν όραμα και κατόρθωσαν να επιτελέσουν αυτό το μεγάλο έργο,» είπε χαρακτηριστικά.

Τα εγκαίνια παρακολούθησε μεγάλος αριθμός συμπαροίκων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο κτίριο και να ανέβουν στον τελευταίο όροφο όπου προσφέρονταν φαγητά, ποτά και να διασκεδάσουν με ελληνική μουσική και το χορευτικό συγκρότημα της Κοινότητας.