ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ιστορική συγκέντρωση για το ΟΧΙ [BINTEO]

by on 03/07/2015
 

AΘΗΝΑ | Πολλές δεκάδες χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα δίνοντας ένα βρονερό ΟΧΙ στη λιτότητα και την τρομοκρατία. Μεγάλη συγκέντρωση διοργανώθηκε και στο Καλιμάρμαρο και από τους υποστηρικτές του ΝΑΙ που διοργάνωσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Μεγάλη συγκέντρωση του ΟΧΙ και στην Θεσσαλονίκη με συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη. Συγκλονιστική η υποδοχή του κόσμου, στην άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στο βήμα – «Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Θα τα καταφέρουμε. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία.»

Μπροστά σε πολλές δεκάδες χιλιάδες άτομα, ορισμένοι μιλούν για πάνω από 100.000, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον λαό να ψηφίσει «όχι» για «Ευρώπη με αξιοπρέπεια και δημοκρατία».

«Σήμερα δεν διαμαρτυρόμαστε, σήμερα γιορτάζουμε, σήμερα γιορτάζει η Δημοκρατία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας «Η Δημοκρατία είναι λύτρωση, η δημοκρατία είναι διέξοδος, γιορτάζουμε τη νίκη της δημοκρατίας».

«Να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας. Σήμερα γιορτάζουμε και τραγουδάμε για να ξεπεράσουμε τον φόβο. Να ξεπεράσουμε τους εκβιασμούς. Η Ευρώπη που γνωρίσαμε δεν έχει καμία σχέση με τους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Στον τόπο που γεννήθηκε η δημοκρατία ξαναδίνουμε μια ευκαιρία να επιστρέψει. Να επιστρέψει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες. Αυτές που τόσα χρόνια παραμέρισε».

«Την Κυριακή στέλνουμε ξανά μήνυμα ελπίδας. Δεν αποφασίζουμε απλά να μείνουμε στην Ευρώπη. Αποφασίζουμε να δουλέψουμε και να προκόψουμε στην Ευρώπη. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί ότι θα αποκόψει την Ελλάδα από τον φυσικό της γεωγραφικό της χώρο».

oxi_thessaloniki_3_7_2015

Μεγάλη συγκέντρωση υπέρ του ΟΧΙ και στη Θεσσαλονίκη

«Δεν θα αφήσουμε την Ευρώπη στα χέρια όσων θέλουν να την αρπάξουν από τη δημοκρατική της παράδοση. Οι τεχνοκράτες της λιτότητας θέλουν πάλι να αρπάξουν την Ευρώπη από την Ελλάδα. Τα τελεσίγραφα επιστρέφονται» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον λαό να πει την Κυριακή ένα «μεγάλο και περήφανο “όχι” στα τελεσίγραφα».

nai_athina_3_7_2015

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση υπέρ του ΝΑΙ

«Γυρίστε την πλάτη στις σειρήνες που οργιάζουν, τις σειρήνες της τρομοκρατίας. Για έναν λαό μικρό που πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια. Πολεμά έχοντας στα χέρια το πιο δυνατό όπλο. Το δίκιο. Εχουμε το δίκιο. Κανείς δε μπορεί να το κρύψει» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερίας. Εμείς, εσείς, όλοι μας έχουμε και τόλμη και αρετή. Είμαστε ελεύθεροι. Αναπνέουμε αέρα ελευθερίας. Ο,τι και να γίνει είμαστε νικητές. Η Ελλάδα νίκησε. Το “όχι” θα γράψει ιστορία».

Tο «παρών» στη συγκέντρωση υπέρ του Οχι στο Σύνταγμα έδωσε και αντιπροσωπεία των Podemos της Ισπανίας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Die Linke Γερμανίας, Γκρέγκορ Γκίζι.

Στο Καλλιμάρμαρο στάδιο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση που διοργανώνει η πρωτοβουλία «Μένουμε Ευρώπη» και την οποία στηρίζουν η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ όπως επίσης φορείς από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, αλλά και εκπρόσωποι από τον πανεπιστημιακό και καλλιτεχνικό χώρο.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι Γιώργος Καμίνης, Πύρρος Δήμας, Γιώργος Πατούλης, ο Αντώνης Καφετζόπουλος και ο Νίκος Αλιάγας.

Ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού

Πολίτες της Αθήνας, ελληνικέ λαέ.

Σήμερα δεν διαμαρτυρόμαστε, σήμερα δεν διαδηλώνουμε, σήμερα γιορτάζουμε. Σήμερα γιορτάζει η δημοκρατία.

Η δημοκρατία είναι γιορτή, η δημοκρατία είναι χαρά, η δημοκρατία είναι λύτρωση, η δημοκρατία είναι διέξοδος.

Και σήμερα γιορτάζουμε τη νίκη της δημοκρατίας. Ό,τι και να ξημερώσει τη Δευτέρα είμαστε ήδη νικητές. Η Ελλάδα έστειλε μήνυμα αξιοπρέπειας, έστειλε μήνυμα περηφάνιας.

Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει αυτό το πάθος, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει αυτή την αγωνία για ζωή, την αγωνία για ελπίδα, την αγωνία για αισιοδοξία.

Σήμερα γιορτάζουμε για την τόλμη και την αποφασιστικότητά μας να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας, να δώσουμε τον λόγο στον ελληνικό λαό.

Σήμερα γιορτάζουμε και τραγουδάμε. Γιορτάζουμε και τραγουδάμε για να ξεπεράσουμε τον φόβο, να ξεπεράσουμε τους εκβιασμούς.

Η Ευρώπη που γνωρίσαμε, η Ευρώπη των ιδρυτικών της αξιών δεν έχει καμιά σχέση με τους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα.

Και σήμερα, τούτη την ώρα, όλη η Ευρώπη έχει στραμμένα τα μάτια της πάνω σε εσάς, πάνω στον ελληνικό λαό, πάνω στα 3 εκατομμύρια των φτωχών, στο 1,5 εκατομμύριο ανέργων.

Σήμερα όλος ο πλανήτης έχει τα μάτια του στραμμένα στην πλατεία Συντάγματος, στις μικρές και μεγάλες πλατείες της πατρίδας μας.

Στον τόπο που γεννήθηκε η δημοκρατία, ξαναδίνουμε μια ευκαιρία στη δημοκρατία να επιστρέψει.

Να επιστρέψει στην Ευρώπη, γιατί θέλουμε η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες.

Σε αυτές που τόσα χρόνια παραμέρισε για να εφαρμόσει αδιέξοδα προγράμματα λιτότητας, εξαναγκάζοντας τους λαούς της σε επιλογές πέρα από τη θέλησή τους.

Πολίτες της Αθήνας, Ελληνικέ λαέ,

Την Κυριακή δίνουμε όλοι μαζί μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Στέλνουμε ξανά μήνυμα ελπίδας στους λαούς.

Γιατί την Κυριακή δεν αποφασίζουμε απλά να μείνουμε στην Ευρώπη.

Αποφασίζουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στην Ευρώπη, να δουλέψουμε και να προκόψουμε στην Ευρώπη.

Να είμαστε ίσοι έναντι ίσων στην Ευρώπη.

Και πιστέψτε με, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί ότι θα αποκόψει την Ελλάδα από τον φυσικό γεωγραφικό της χώρο.

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί ότι θα διαιρέσει την Ευρώπη.

Η Ελλάδα, η πατρίδα μας, ήταν, είναι και θα παραμείνει η κοιτίδα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Από τούτο εδώ τον τόπο, λέει η μυθολογία, ο Δίας άρπαξε την Ευρώπη.

Από τούτο εδώ τον τόπο θέλουν τώρα οι τεχνοκράτες της λιτότητας να ξαναρπάξουν την Ευρώπη.

Ε λοιπόν, ΟΧΙ. Θα τους πούμε ΟΧΙ την Κυριακή.

Δεν θα αφήσουμε την Ευρώπη στα χέρια όσων θέλουν να την αρπάξουν από τη δημοκρατική της παράδοση.

Από το δημοκρατικό της κεκτημένο.

Από τις ιδρυτικές της αρχές.

Της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού.

Πολίτες της Αθήνας, άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών που βρεθήκατε σήμερα εδώ, πλημμυρίζοντας την πλατεία του Συντάγματος, πλημμυρίζοντας τους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων αψηφώντας το κρεσέντο της τρομοκρατίας και της τρομολαγνείας των τελευταίων ημερών.

Πολίτες της Αθήνας,

Ο Ελληνικός λαός έχει πολλές φορές στην ιστορία του αποδείξει ότι ξέρει να επιστρέφει τα τελεσίγραφα. Τα τελεσίγραφα ενίοτε επιστρέφονται.

Οι πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία αυτού του τόπου και αυτού του λαού, ήταν σελίδες τόλμης και αρετής.

Σας καλώ να ξαναγράψουμε μαζί ιστορικές στιγμές ανάτασης και ελευθερίας.

Σας καλώ την Κυριακή να πείτε ξανά ένα μεγάλο και περήφανο ΟΧΙ στα τελεσίγραφα. Να γυρίσετε την πλάτη σε αυτούς που σας τρομοκρατούν καθημερινά.

Και τη Δευτέρα όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της δημοκρατικής διαδικασίας, της λαϊκής ετυμηγορίας που κάποιοι φοβόντουσαν και δεν θέλανε να συμβεί, θέλανε να εμποδίσουν, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, να πούμε και ένα απόλυτο ΟΧΙ στο διχασμό.

Ό,τι και να αποφασίσουμε την Κυριακή, τη Δευτέρα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν έχουμε απολύτως τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας. Μαζί θα αγωνιστούμε για να ξαναφτιάξουμε μια Ελλάδα καλύτερη από αυτή που δημιούργησαν πέντε χρόνια καταστροφής.

Σας καλώ, τέλος, να παραμερίσετε τις σειρήνες που οργιάζουν, τις σειρήνες της τρομοκρατίας.

Να αποφασίσετε με το νου και την καρδιά.

Να αποφασίσετε με ηρεμία και αποφασιστικότητα.

Να αποφασίσετε για μια Ελλάδα περήφανη σε μια Ευρώπη δημοκρατική.

Για έναν λαό, μικρό λαό που πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια.

Που πολεμά όμως έχοντας στα χέρια, το πιο δυνατό όπλο από όλα τα όπλα που υπάρχουν στον πλανήτη:

Το δίκιο

Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Έχουμε το δίκιο. Θα νικήσουμε.

Κανείς δεν μπορεί αυτό να το κρύψει. Κανείς δεν μπορεί να κρύψει ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Πολίτες της Αθήνας, ελληνικέ λαέ,

Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. Εμείς, εσείς, όλοι μας, έχουμε και τόλμη και αρετή. Και είμαστε ελεύθεροι. Αναπνέουμε αέρα ελευθερίας. Ό,τι και να γίνει είμαστε οι νικητές. Θα είμαστε οι νικητές. Η Ελλάδα νίκησε. Η δημοκρατία νίκησε. Οι εκβιασμοί και οι απειλές ηττήθηκαν.

Γεια σας. Καλή δύναμη. Με περηφάνια. Με αξιοπρέπεια. Το ΟΧΙ θα γράψει ιστορία. Ο λαός μας θα προχωρήσει. Η Ελλάδα στην Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.